בשנת 1964 פרסם המנתח הכללי של ארצות הברית, לות'ר טרי, את הדו"ח הראשון על עישון ובריאות, שהסיק כי עישון גורם לסרטן ריאות וגרון, וכן למחלות נשימתיות כרוניות (כיום נקראות COPD).
בדומה לכך, בתחילת השנה פרסם המנתח הכללי ויווק ה' מרתי ייעוץ על הקשר בין אלכוהול לסוגים מסוימים של סרטן.
קיימות ראיות ברורות לכך שעישון ושתיית אלכוהול מגבירים את הסיכון לסרטן, בהתבסס על נתונים שנאספו לאורך עשרות שנים. עם זאת, לעיתים מופיעות כותרות שמקשרות התנהגויות נוספות לסרטן, כמו קעקועים ואפילו שתיית משקאות חמים.
הכי מעניין

עישון בימי קורונה. | צילום: מסך מתוך חדשות 12
חשוב לזכור שלשום אחד מהגורמים הללו אין ראיות חזקות כמו לעישון או שתיית אלכוהול. עם זאת, הנה חמישה גורמים מפתיעים שקשורים בהתפתחות סרטן – ומה שכדאי לדעת עליהם:
קעקועים
אם אתם מתלבטים בין פרח קטן ליד הקרסול לבין קעקוע שלם בהשראת "משחקי הכס", כדאי להכיר את הנתונים העולים ממחקר חדש.
בניתוח של כ-5,600 אנשים בשוודיה נמצא כי אלו שחלו בלימפומה (סרטן בלוטות הלימפה) היו בעלי סבירות גבוהה ב-21 אחוז להיות עם קעקוע, לעומת אלו שלא חלו. גודל הקעקוע וצבעו לא השפיעו על הסיכון.
מחקר קטן נוסף מדנמרק, בקרב תאומים, מצא קשר בין קעקועים ללימפומה וגם בין קעקועים לסרטן עור – ייתכן משום שדיו הקעקוע מקשה על גילוי מוקדם של גידולים קטנים.
עם זאת, מדובר במחקרים קטנים שאינם מוכיחים קשר סיבתי. יש צורך במחקרים גדולים יותר ובמעקב ארוך טווח כדי לאשש את הממצאים. גם אם הקשר נכון, מאחר שלימפומה היא סרטן נדיר יחסית (21 מקרים לכל 100,000 איש בשנה בארצות הברית), הסיכוי לפתח לימפומה כתוצאה מקעקוע, קטן מאוד.

קעקוע | צילום: אריק סולטן
עישון נרגילה
בניגוד למה שחלק מהאנשים חושבים, עישון נרגילה עלול להזיק אף יותר מעישון סיגריות: לפי ה-FDA, אנשים שמעשנים נרגילה סופגים יותר פחמן חד-חמצני מאלו שמעשנים סיגריות, כי סשנים של נרגילה נמשכים יותר זמן. הם גם סופגים יותר חומרים רעילים בעשן.
ההערכה היא שבמהלך סשן של שעה עישון נרגילה, אדם שואף 100-200 פעמים יותר עשן לעומת סיגריה אחת.
מחקר של כמעט 40,000 איש בצפון וייטנאם מצא שמעשני נרגילה היו בסיכון מוגבר למות מסרטן כבד, ריאות, ראש וצוואר, וקיבה, לאורך חציון של 11 שנות מעקב, בהשוואה לאלו שלא עישנו.
המדענים בטוחים שצריכת טבק מעלה סיכון לסרטן. ההמלצה שלנו: להימנע מכל סוגי הטבק, כולל עישון סיגריות ונרגילה.

רנטגן ובו ריאות אדם החולה בסרטן. | צילום: באדיבות האגודה למלחמה בסרטן
משקאות חמים מאוד
מחקר מסין עקב אחרי יותר מ-450,000 איש במשך חציון של כ-9 שנים, ובמהלכו אובחנו 1,731 מקרים של סרטן הוושט. מי ששתה תה חם מאוד (בטמפרטורה של 60 מעלות צלזיוס או יותר) ושתה גם משקה אלכוהולי אחד ביום – היה בסיכון גבוה פי 5 לסרטן הוושט. מי ששתה תה חם מאוד וגם עישן – היה בסיכון כפול.
התיאוריה היא ששתיית תה רותח, פעמים רבות ביום ולמשך שנים, עלולה להזיק לתאי הוושט.
שני מחקרים מבריטניה מוסיפים פרספקטיבה, סותרים אך אולי משלימים זה את זה: הראשון מצא שכמעט פי שניים יותר אנשים חלו בסרטן הוושט בקרב מי ששתו 4–6 כוסות קפה או תה חמים ביום. מאידך, מחקר נוסף מצא ששתיית תה הייתה קשורה דווקא להפחתת הסיכון למוות מסרטן וממחלות לב ונשימה – ייתכן שהטמפרטורה, ולא התה עצמו, היא הבעיה.
הראיות לקשר בין שתיית משקאות חמים מאוד לסרטן הוושט עקביות בין יבשות. ההמלצה שלי: הימנעו משתייה קבועה של משקאות חמים מאוד, אך חשוב יותר להפסיק לעשן ולהימנע משתיית אלכוהול.

קפה ותה | צילום: שאטרסטוק
מחליקים וכימיקלים לשיער
חומרים כימיים במחליקים ובצבעי שיער עלולים להכיל פורמלדהיד – חומר מסרטן – או חומרים משבשי פעילות הורמונלית, כמו פתלטים, שהיו קשורים לסרטן רגיש להורמונים, כולל סרטן השד ובשחלה.
מחקר על אחיות מ-2020, שכלל יותר מ-46,000 נשים, מצא ששימוש בצבע שיער קבוע היה קשור לעלייה בסיכון לסרטן השד, בעיקר בקרב נשים שחורות. שימוש תכוף במחליקים נקשר גם הוא לסיכון מוגבר לסרטן השד והשחלה.
מחקר עדכני יותר באותה אוכלוסייה מצא שכל שימוש במחליקים בשנה האחרונה הגביר את הסיכון לסרטן הרחם, ושימוש של 4 פעמים או יותר העלה עוד יותר את הסיכון.
הנתונים עדיין מוגבלים, ולכן אני ממליץ לבדוק את רשימת המרכיבים של מוצרי השיער לפני השימוש, ולוודא שאינם מכילים פורמלדהיד או חומרים משבשי הורמונים.

צילום: יחצ רמינגטון
בשרים שבושלו בטמפרטורות גבוהות
כשהקיץ מתקרב, רבים מצפים להדליק את המנגל וליהנות מארוחה טעימה בחוץ. אבל כשצולים בשר בחום גבוה, נוצרים כימיקלים מסרטנים כמו אמינים הטרוציקליים ופחמימנים ארומטיים פוליציקליים. זה קורה כשהחלבונים מגיבים לחום וכאשר שומן ומיצים מטפטפים על הלהבות ויוצרים עשן.
הראיות לכך חזקות יותר לעומת גורמים אחרים ברשימה. מחקרים באוכלוסיות גדולות מצביעים על כך שצריכת בשר צלוי בטמפרטורות גבוהות קשורה לעלייה מתונה בסיכון לסרטן המעי הגס.
מכיוון שקיימות ראיות חזקות לקשר בין בשר אדום ומעובד לסרטן, כדאי להגביל את הצלייה ואת הצריכה שלהם בפרט. פחות מנגל עדיף. כל אחד צריך לשקול את מידת הסיכון שהוא מוכן לקחת.

אילוסטרציה. | צילום: יונתן זינדל פלאש 90