בעקבות הפסקת האש בסוריה: השבטים הבדואים נסוגו מסווידא

הנשיא אחמד אל-שרעא דחק בבדואים לעזוב את העיר, באומרו שהם "אינם יכולים להחליף את תפקיד המדינה בטיפול בענייני המדינה ובהחזרת הביטחון"

אנשי מיליציות בדואיות-סוניות באזור א-סווידא | AFP

אנשי מיליציות בדואיות-סוניות באזור א-סווידא | צילום: AFP

תוכן השמע עדיין בהכנה...

שבטים בדואים חמושים בסוריה הודיעו היום (א') שנסוגו מהעיר הדרומית סווידא, לאחר למעלה משבוע של עימותים, וזאת בהתאם להסכם הפסקת אש בתיווך ארה"ב. ההתנגשויות בין מיליציות מהמיעוט הדרוזי לבין השבטים המוסלמים הסונים גבו מאות הרוגים ואיימו לשבש עוד יותר את מצבה הרעוע ממילא של סוריה לאחר המלחמה. ישראל גם ביצעה עשרות תקיפות אוויריות נגד כוחות הממשלה הסורית שצידדו בבדואים במחוז סווידא, שבו רוב דרוזי.

סדרת חטיפות הדדיות הציתה את העימותים בעיירות ובכפרים שונים במחוז, שהתפשטו מאוחר יותר לעיר. כוחות הממשלה נפרסו מחדש כדי לעצור לחימה מחודשת שפרצה ביום חמישי, לפני שנסוגו שוב.

עוד כתבות בנושא הלחימה בסוריה

הנשיא הזמני אחמד אל-שרעא, שמעדיף את הבדואים, ניסה לפנות לקהילה הדרוזית תוך שמירה על ביקורת כלפי המיליציות. מאוחר יותר הוא דחק בבדואים לעזוב את העיר, באומרו שהם "אינם יכולים להחליף את תפקיד המדינה בטיפול בענייני המדינה ובהחזרת הביטחון". 

הכי מעניין

"אנו מודים לבדואים על עמדותיהם ההירואיות אך דורשים מהם להתחייב במלואם להפסקת האש ולציית לפקודות המדינה", אמר בנאום ששודר אתמול.

נסיגת הבדואים הביאה רגיעה מתוחה לאזור, כאשר שיירות סיוע הומניטרי דיווחו שהן בדרכן. הסהר האדום הסורי אמר היום שהוא שולח 32 משאיות לסווידא עמוסות במזון, תרופות, מים, דלק וסיוע אחר, לאחר שהלחימה הותירה את המחוז עם הפסקות חשמל ומחסורים. התקשורת הממלכתית הסורית סאנ"א דיווחה כי משרד הבריאות שולח אף הוא שיירת משאיות.

השליח האמריקני המיוחד לסוריה, טום ברק, אמר שהעימותים והזוועות "האפילו" על אופטימיות זהירה ראשונית לגבי המעבר של המדינה לאחר המלחמה והסרת הסנקציות על ידי הקהילה הבינלאומית. "כל הפלגים מוכרחים להניח מיד את נשקם, לחדול ממעשי איבה ולנטוש את מחזורי נקמת הדם השבטית", כתב ברק ב-X. "סוריה נמצאת בצומת דרכים חיוני: שלום ודיאלוג מוכרחים לנצח, וינצחו עכשיו".

עשרות אזרחים דרוזים נהרגו בסדרת התקפות ממוקדות בעיר בידי לוחמים בדואים וכוחות ממשלה. סרטונים עלו גם לרשת ובהם נראים לוחמים משמידים פורטרטים של פקידים ואישי ציבור דרוזים בבתים, ומגלחים את שפמיהם של דרוזים קשישים, מעשה הנחשב כעלבון לתרבות ולמסורת. מיליציות דרוזיות תקפו בתגובה אזורים בעלי רוב בדווי בפאתי המחוז, ואילצו משפחות לברוח למחוז דרעא השכן.

יותר ממחצית ממיליון הדרוזים בקירוב בעולם חיים בסוריה. רוב הדרוזים האחרים חיים בלבנון ובישראל, כולל ברמת הגולן.

הדרוזים בסוריה חגגו במידה רבה את נפילת משפחת אסד, שסיימה עשרות שנים של שלטון עריץ. בעוד שהיו להם חששות לגבי השלטון האסלאמיסטי דה-פקטו של אל-שרעא, מספר גדול רצה לגשת לעניינים בדרך דיפלומטית. עם זאת, העימותים האחרונים הפכו מספר הולך וגדל של דרוזים באזור לספקנים יותר לגבי ההנהגה החדשה של דמשק ולמפקפקים יותר בקיום יחסי שלום.