נשיא סוריה הכריז בשבת על "הפסקת אש מיידית ומקיפה" בדרום המדינה, לאחר כשבוע של עימותים אלימים באזור הדרוזי א-סווידא. לדבריו, כוחות הביטחון של המשטר ישובו לאזור, אך תושבים דיווחו כי ברחובות עדיין משתוללים קרבות.
העימותים שהחלו בין מיליציות דרוזיות לבדואים בעיר א-סווידא, התרחבו במהירות וכללו גם שבטים סונים ואף התערבות ישראלית. מדובר באחד מקרבות הדמים הקשים ביותר מאז הדחתו של בשאר אל-אסד בדצמבר. האלימות המדממת ממחישה את הקשיים העומדים בפני הנשיא החדש, אחמד אל-שרעא – לשעבר מנהיג מורדים איסלאמיסטיים – בניסיון לאחות את סוריה לאחר מלחמת אזרחים ארוכה.

חמושים בדואים ושבטים שומרים על עמדותיהם במהלך עימותים עם לוחמים דרוזים | צילום: AFP
הכרזת הפסקת האש הגיעה זמן קצר לאחר קריאתו של שליח ממשל טראמפ לסוריה, טום בראק, שהפציר בדרוזים, בדואים וסונים להניח את נשקם ולבנות זהות סורית מאוחדת. הוא אף דיווח על "פריצת דרך" בשיחות בין הנשיא שרעא לראש הממשלה בנימין נתניהו, לאחר מספר ימים של תקיפות ישראליות על אדמת סוריה.
הכי מעניין
משרד הפנים הסורי פרסם בשבת תמונות של כוחות ביטחון מחוץ לעיר סווידא - מוקד הלחימה - אך עדי ראייה אמרו כי תקיפות האזרחים נמשכות. "אין שמיכות, אין אוכל, אין בגדים, אין תרופות, אין חשמל, אין מים", סיפר חוסאם, מורה בן 52, שביקש לא לפרסם את שמו המלא.
הכוחות הממשלתיים נשלחו בתחילת השבוע כדי לנסות להרגיע את ההתנגשות בין מיליציות דרוזיות ללוחמים בדואים – אך עדויות על אלימות מצד כוחות המשטר, שחלקה תועדה והופצה ברשתות, רק ליבו את הזעם.
לאחר שישראל החלה לתקוף שיירות צבאיות ומבני שלטון בדמשק בטענה שהיא מגנה על הדרוזים – כוחות המשטר נסוגו, אך הקרבות התעצמו. לוחמים סונים מכל רחבי סוריה נהרו לאזור כדי לתמוך בבדואים.
בנאום שנשא בשבת, אמר שרעא כי "האירועים בסווידא הם נקודת מפנה מסוכנת". הוא גינה את ההתערבות הישראלית והאשים את הדרוזים ב"שאיפות בדלניות", רמז לשייח' חכמת אל־חיג'רי – מנהיג רוחני דרוזי שמתנגד לשלטון ונתפס כקרוב לישראל.
עוד כתבות בנושא
שרעא שיבח את השבטים הסונים שהתייצבו לצידו, אך קרא להם לכבד את הפסקת האש. חוקרת בכירה בארגון Human Rights Watch, היבה זיאדין, כתבה כי מדובר בהתפתחות מטרידה: "סוריה לא צריכה עוד מיליציות נאמנות – היא צריכה כוחות ביטחון מקצועיים ואחראיים".
גם אם הפסקת האש תיושם בפועל, רבים עדיין מטילים ספק בכוונות המשטר. קהילות מיעוטים כמו הדרוזים והעלאווים חוששות מממשלה סונית-אסלאמיסטית, במיוחד כשכוחות הביטחון מורכבים ממיליציות שלחמו בעבר נגד אסד, כולל לוחמים איסלאמיים זרים.
האלימות עוררה גם קריאות לעזרה מחוץ לגבולות. נשים בדואיות שנמלטו מהאזור קראו לממשלות ירדן וערב הסעודית להתערב. דרוזים בישראל התאספו ליד הגדר בגבול הסורי ודרשו להיכנס כדי לעזור למשפחותיהם.
בינתיים, ממשלת ישראל ממשיכה בלחימה – תקיפות אוויריות רבות פגעו באתרים צבאיים בדרום סוריה ובדמשק. שר החוץ של ישראל, גדעון סער, תקף בשבת את דבריו של שרעא והאשים אותו ב"הפצת תיאוריות קונספירציה", והדגיש כי "על הקהילה הבינלאומית להגן על המיעוטים בסוריה".
בעוד הממשלה מנסה לכונן שליטה, תושבי סווידא מדווחים על טבח, ביזה והרס. תושבת העיר שתחילה דיברה עם הוריה כשהסתתרו ביער, סיפרה כי מאוחר יותר נודע לה שביתם נשרף. "המצב קטסטרופלי", אמרה. "יש המון נעדרים, ואף אחד לא יודע מה עלה בגורלם."