"מוכרים באופן כללי כבטוחים": 5 תוספי המזון שעלולים לפגוע בבריאותכם

יצרני מזון רשאים להשתמש בתוספים מסוימים אם הם מצהירים בפני ה-FDA כי התוספים "מוכרים באופן כללי כבטוחים". יש הטוענים כי הכלל מהווה פרצה המאפשרת לחברות להשתמש בתוספים שעלולים להזיק – גם ללא בדיקה ממשית

סופרמרקט בחו"ל | שאטרסטוק

סופרמרקט בחו"ל | צילום: שאטרסטוק

תוכן השמע עדיין בהכנה...

דו"ח חדש של הממשל האמריקני שפורסם החודש חשף כי בממוצע, כ-50 אחוזים מהקלוריות של האמריקנים מגיעות ממזונות אולטרה-מעובדים, אשר נקשרו במחקרים לעלייה בשיעורי השמנת יתר ובמחלות כרוניות.

אחת הסיבות לכך שמזונות אולטרה-מעובדים עלולים להזיק לבריאות היא הימצאותם של תוספים כימיים, כמו אמולסיפיירים סינתטיים, חומרים משמרים ותחליפי סוכר. תוספים אלה משפרים את הטעם, המרקם, הצבע וחיי המדף של מוצרים כגון נקניקיות, גלידות, שניצלים מתועשים, דגני בוקר ממותקים, חטיפי חלבון ומזונות מעובדים אחרים.

מחקרים מראים כי רבים מהתוספים הללו אינם נבדקים או מאושרים על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA). במקום זאת, יצרני מזון רשאים להשתמש בתוספים מסוימים כל עוד הם מצהירים בפני ה-FDA כי התוספים "מוכרים באופן כללי כבטוחים" (GRAS).

הכי מעניין

חנות מזון מהיר. | שאטרסטוק

חנות מזון מהיר. | צילום: שאטרסטוק

מבקרים טוענים כי כלל ה-GRAS מהווה פרצה המאפשרת לחברות להכריז שתוספים שעלולים להזיק הם בטוחים – גם ללא בדיקה ממשית. מחקרים מראים כי מאז כניסת הכלל לפני עשרות שנים, הוסיפו חברות מאות תוספים כימיים לאספקת המזון בארצות הברית מבלי שה-FDA בחן אותם לעומק. שר הבריאות, רוברט פ. קנדי ג'וניור, הודיע השנה כי הנחה את ה-FDA לבחון דרכים לסגור את פרצת ה-GRAS. לא ברור מתי או אם בכלל הכלל יבוטל.

בינתיים, מומחים ממליצים להימנע מתוספים מסוימים המוגדרים כ-GRAS בשל חששות בריאותיים. להלן חמישה תוספים שנקשרו לבעיות בריאות – ודרכים לזהותם ולהימנע מהם.

1. קרבוקסימתיל תאית (Carboxymethyl Cellulose)

קרבוקסימתיל תאית היא אמולסיפייר סינתטי המשפר את מרקם המזון האולטרה-מעובד על ידי מניעת הפרדת שמן ומים. היא נמצאת לעיתים קרובות בגלידות, ממתקים, עוגיות, רטבי סלט, רטבים שונים ובחלק מחמאות הבוטנים.

מחקרים מצביעים על כך שהיא עלולה לשבש את המיקרוביום של המעי, לגרום לדלקות במעיים ולבעיות עיכול אחרות. מחקר קטן מצא כי אנשים שצרכו מזון עם קרבוקסימתיל תאית במשך 11 ימים סבלו מאי-נוחות בטנית מוגברת לאחר ארוחות, שינויים מזיקים במיקרוביום המעי וירידה ברמות חומצות שומן קצרות-שרשרת, המסייעות להפחתת דלקות.

כדי להימנע מקרבוקסימתיל תאית, חפשו בתוויות המזון שמות כמו: 

- CMC 

- Cellulose 

- Cellulose gum 

- Sodium CMC 

- E466 

2. פוליסורבטים (Polysorbates)

פוליסורבטים הם קבוצת אמולסיפיירים הנמצאים במזונות כגון גלידות, רטבי סלט, ציפוי לעוגות, תערובות אפייה וקינוחים קפואים. הם משמשים למניעת המסת גלידה, הופכים יוגורט בטעמים לחלק יותר ומאריכים את חיי המדף של מוצרים על ידי מניעת הפרדת מרכיבים.

מחקרים מראים כי פוליסורבטים עלולים לשנות את המיקרוביום ולפגוע ברירית המעי. מחקר אחד מצא כי פוליסורבט 80 "שינה לרעה את הרכב ותפקוד המיקרוביום, תוך גרימת דלקת כרונית במעיים". מחקרים נוספים מצביעים על כך שגם סוגים אחרים של פוליסורבטים מזיקים למעי.

"הם מאוד פרו-דלקתיים", אמר בנואה שאסאינג, מדען החוקר פוליסורבטים ואמולסיפיירים במכון פסטר בצרפת. הוא ציין כי כמעט 100 סוגי אמולסיפיירים משמשים במזון מעובד, אך פוליסורבטים (יחד עם קרבוקסימתיל תאית) נחשבים למסוכנים ביותר. הוא ממליץ לקרוא תוויות מזון ולזהות פוליסורבטים בשמות: 

- Polysorbate 20 

- Polysorbate 40 

- Polysorbate 60 

- Polysorbate 80 

3. בוטילטד הידרוקסיאניזול (BHA)

BHA הוא חומר משמר סינתטי הנמצא במזונות כמו דגני בוקר, חטיפי תפוחי אדמה, פיצה קפואה, מרק משומר ובשר מעובד. הוא משמש גם במזון לבעלי חיים ובמאכלים מטוגנים, ואף בתעשיית הצמיגים למניעת פירוק גומי.

BHA הוכנס לאספקת המזון לפני עשרות שנים והוגדר כ"מוכר כבטוח" לפני שנחקר כראוי. בשנות ה-80 וה-90 נמצא כי הוא גורם לסרטן כבד וגידולים ממאירים בבעלי חיים. ב-1991 קבעה תוכנית הטוקסיקולוגיה הלאומית כי BHA "צפוי באופן סביר להיות מסרטן בבני אדם".

ארגוני בטיחות מזון דרשו מה-FDA לאסור את השימוש ב-BHA, אך הסוכנות לא נקטה פעולה לאחר שביקשה חוות דעת ממומחים ומהציבור. עם זאת, כמה מדינות בארצות הברית פועלות להסרתו. וירג'יניה המערבית חוקקה השנה חוק האוסר על BHA במזון, וניו יורק ופנסילבניה הציעו חקיקה דומה. כדי להימנע מ-BHA, בדקו את תוויות המזון. אם מופיע BHA – חפשו מוצר חלופי.

4. פרופיל פארבן (Propyl Paraben)

חומר משמר זה מאפשר לטורטיות, מאפים, ריבות וקינוחים להישמר על המדפים שבועות או חודשים ללא קלקול, על ידי מניעת עובש וחיידקים. הוא נמצא גם בתרופות, קרמים, קרמי הגנה, קוסמטיקה ודאודורנטים.

מחקרים מצביעים על כך שפרופיל פארבן עלול לחקות את פעולת ההורמון אסטרוגן ולשבש את פעילות ההורמונים, מה שעלול לפגוע בפוריות ולגרום לבעיות נוספות אצל גברים ונשים. מחקר שכלל כ-800 גברים מצא כי אלה עם רמות גבוהות של פארבנים בשתן הראו ספירת זרע נמוכה יותר, ריכוז זרע מופחת ותנועתיות זרע ירודה. מחקרים אחרים מראים כי פרופיל פארבן עלול להגביר את הסיכון לסרטן השד על ידי עידוד צמיחת תאי שד.

ה-FDA עדיין מגדיר את פרופיל פארבן כ"מוכר כבטוח", אך באירופה הוא נאסר לשימוש במזון כבר לפני כמעט 20 שנה. בקליפורניה נחקק חוק האוסר עליו במזון החל מ-2027, וירג'יניה המערבית העבירה חוק דומה שייכנס לתוקף ב-2028. מדינות נוספות, כמו וושינגטון, מיזורי וניו יורק, מקדמות חקיקה לאיסורו. כדי להימנע מפרופיל פארבן, בדקו את רשימת המרכיבים. הוא עשוי להופיע גם כ-E216 או Propyl 4-hydroxybenzoate.

5. אריתריטול וקסיליטול (Erythritol and Xylitol)

אריתריטול וקסיליטול הם ממתיקים דלי-קלוריות מקבוצת אלכוהולי הסוכר. הם פופולריים בקרב יצרני מזון משום שהם מכילים פחות קלוריות מסוכר, ממתיקים ללא עוצמת טעם מלאכותית ואינם גורמים לעליות חדות ברמות הסוכר בדם.

הם נמצאים בגלידות דלות פחמימות, חטיפי חלבון, קינוחים ללא סוכר, מסטיקים, סוכריות ומוצרי "נשימה רעננה". עם זאת, לאלכוהולי סוכר יש תופעות לוואי, כולל גזים, נפיחות, כאבי בטן ושלשולים בשל עיכול איטי. מחקרים גם מצביעים על סיכון מוגבר לבעיות לב וכלי דם.

מחקר משנה שעברה ניתח דגימות דם של 3,000 מבוגרים במשך שלוש שנים ומצא כי אלה שחוו אירוע לבבי, כמו התקף לב או שבץ, היו בעלי רמות גבוהות של קסיליטול בדם. בנוסף, נמצא כי שתיית משקאות עם קסיליטול גרמה לעלייה חדה בנטייה לקרישיות יתר בהשוואה למשקאות עם סוכר. מחקר אחר, שפורסם ב-Nature Medicine ב-2023, בחן מעל 4,000 אנשים שעברו הערכות לב ומצא כי רמות גבוהות של אריתריטול בדם נקשרו לסיכון מוגבר להתקף לב, שבץ או מוות מוקדם, וכי צריכת אריתריטול הגבירה יצירת קרישי דם.

כדי להימנע מאלכוהולי סוכר: 

- חפשו מזונות המשווקים כ"קיטו", "דל פחמימות", "ללא סוכר" או "0 סוכר" – הם לרוב מכילים תחליפים אלה. 

- בדקו את תווית הערכים התזונתיים, שבה יצרנים עשויים לציין את כמות האלכוהולים. 

- בדקו את רשימת המרכיבים – שמות של אלכוהולי סוכר מסתיימים בדרך כלל ב-"ol", כמו קסיליטול, אריתריטול, מלטיטול וסורביטול.