רעש לבן ורוח קרירה: היתרונות והחסרונות של שינה עם מאוורר

המאוורר עשוי לסייע להירדמות בזכות קירור הגוף והצליל המרגיע שהוא מפיק - אך הוא אינו מתאים לכולם ועלול להזיק לאנשים עם אלרגיות או עיניים יבשות

מאוורר | שאטרסטוק

מאוורר | צילום: שאטרסטוק

תוכן השמע עדיין בהכנה...

מאווררים עשויים לסייע בשינה טובה יותר ממספר סיבות - בעיקר בשל הרוח הקרירה שהם מייצרים והרעש הלבן המרגיע. עם זאת, מדובר בשיטה שלא מתאימה לכולם, ונתועלת שלנ תלויה בטמפרטורת החדר, סוג המאוורר ומצבו הבריאותי של המשתמש.

למרות שמאוורר אינו מקרר את החדר בפועל, הוא יוצר תחושת קירור באמצעות אפקט רוח שמסייע באידוי הזיעה, ובכך מצנן את הגוף. לפי משרד האנרגיה האמריקאי, מאווררים "מקררים אנשים - לא חדרים". אפקט זה עשוי להועיל במיוחד לאנשים שחם להם בלילה, כמו נשים בגיל המעבר או מטופלים בתרופות נוגדות דיכאון.

עם זאת, יש מספר הסתייגויות: מאווררים יעילים בעיקר כשהטמפרטורה נמוכה מ-32 מעלות צלזיוס. מעבר לכך, לפי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), הם אף עלולים להעלות את חום הגוף.

הכי מעניין

גם סוג המאוורר משפיע - מאווררי תקרה ומאווררים עומדים מספקים זרימת אוויר טובה, אך הראשונים שקטים מדי בשביל רעש לבן, והאחרונים עשויים להפריע לשינה בשל תנודות ברעש ובזרם האוויר.

מאוורר תקרה | שאטרסטוק

מאוורר תקרה | צילום: שאטרסטוק

גםאופן השימוש חשוב: בחדרים לא מאווררים, עלול להצטבר פחמן דו-חמצני. לפי ד"ר ג'ון סאיטו מאקדמיית השינה האמריקאית, אם משתמשים במאוורר לקירור - מצוין, אך עדיף לכוון אותו אל חלון או דלת פתוחה, כדי שיפלוט את האוויר החוצה.

מאווררים בעלי רעש קבוע - כמו מאווררי קופסא - או מכשירים ייעודיים לרעש לבן, יכולים לעמעם קולות רקע פתאומיים שמפריעים לשינה, במיוחד בקרב אנשים ששנתם קלה או שגרים בסביבה רועשת. מחקר שבוצע בניו יורק מצא שרעש לבן מסייע לשינה, אך סקירה מקיפה של הנושא לא מצאה ראיות חד-משמעיות.

לדברי ד"ר מישל דרופ, מנהלת מרכז להפרעות שינה במרפאות קליבלנד, רעש לבן עשוי לטשטש את התחושה ולהקל על ההירדמות של אנשים עם טינטון (צפצופים באוזניים).

למרות היתרונות, מאווררים אינם טיפול להפרעות שינה כמו נדודי שינה או דום נשימה בשינה, ואין לראות בהם תחליף לטיפול רפואי.

בנוסף, שימוש קבוע במאוורר עלול לגרום לתלות, כך שאנשים יתקשו להירדם בלעדיו.

מאוורר קופסא | שאטרסטוק

מאוורר קופסא | צילום: שאטרסטוק

מה עוד כדאי לדעת? לא כל אחד יכול או צריך להשתמש במאוורר. אנשים הסובלים מאלרגיות, אסטמה או עיניים יבשות עלולים לסבול מהרוח והאבק שהמאוורר מפזר. אחרים רגישים לגירויים, והרוח עשויה להחמיר את תחושת אי-הנוחות.

כמה המלצות:

  • בחרו את סוג המאוורר שמתאים לכם. לדוגמה, מאוורר רצפתי שמספק רעש אחיד ונטול תנודות.
  • השתמשו בטיימר: מי שסובל מיובש או רגישות יכול להפעיל את המאוורר לפרק זמן מוגבל.
  • אם אתם רוצים את הרעש בלבד - השתמשו במכשיר רעש לבן או באפליקציה מתאימה בטלפון.

 

בשורה התחתונה, המאוורר - עם הרוח הקרירה והזמזום המרגיע - עשוי לעזור לרבים להירדם, אך לא לכולם, והוא לא נועד לטיפול בהפרעות שינה.