האם נכון שאפשר להשתמש בקרח לטיפול בכוויות קלות? לפני עידן הרפואה המודרנית, תרופות ביתיות לכוויות כללו מוצרים שנמצאו לעיתים קרובות במטבח, כמו חמאה או שמן, חלבוני ביצה וקרח.
קרח עדיין נחשב לתרופה ביתית נפוצה לכוויות, כיוון שנראה שהוא משיג שתי מטרות חשובות: מסיר חום, עוצר את התקדמות הכוויה ומרגיע את העור. אבל קרח עלול להחמיר את הכוויה, כך אמרו מומחים.
"קרח עלול לגרום לכווית קור", אמר פיטר גרוסמן, המנהל הרפואי של מרכזי הכוויות גרוסמן. מגע ישיר עם קרח עלול לגרום לנזק נוסף, והוא יכול גם לגרום לחוסר תחושה, הסביר.
הכי מעניין
ג'רמי גוברמן, כירורג כוויות בבית החולים מסצ'וסטס ג'נרל ובבית החולים Shriners Children’s בבוסטון, אמר שמעבר לקרח – שיכול "להחמיר כווייה מדרגה שנייה ולהפוך אותה לדרגה שלישית" – תרופות ביתיות אחרות כמו חמאה אינן סטריליות ועלולות לעודד זיהום.
הטיפול הנכון תלוי בסוג הכוויה.
אצל מבוגרים, מרבית הכוויות שמגיעות למרכזי כוויות בארה"ב הן תרמיות. כוויות אלו נגרמות לרוב משריפות או להבות (42 אחוז), נוזלים חמים או אדים (32 אחוז), ומגע ישיר עם חום (11 אחוז), אך כימיקלים וחשמל אחראים לכ-4 אחוז ו-3 אחוז בהתאמה, לפי נתוני האיגוד האמריקני לכוויות.
בכוויות תרמיות מדרגה ראשונה ואף שנייה, אם הן קלות - ניתן לטפל בהן בבית, אך כוויות חמורות יותר צריכות להיבדק במרכזים רפואיים, כך אמרו המומחים. כך ניתן לקבוע את חומרת הכוויה:
1. כוויות מדרגה ראשונה, כמו כוויות שמש, שפוגעות רק בשכבה החיצונית של העור (האפידרמיס), עשויות להיראות ורודות (או אדומות) ויבשות, וגורמות לרוב לכאב ולנפיחות קלה.

חבישה | צילום: צילום מסך מיוטיוב
2. כוויות מדרגה שנייה, שפוגעות בשכבת העור שמתחת – הדרמיס, עלולות לגרום לשלפוחיות כואבות. כששלפוחיות אלה נפתחות, העור שמתחתיהן עשוי להיראות לח. כל כוויה מדרגה שנייה שגורמת לשלפוחית גדולה משלושה – ארבעה סנטימטרים, או שנמצאת בכפות הידיים או הרגליים – אזורים תפקודיים שצריכים להחלים במהירות – או באיברי המין, צריכה להיבדק על ידי איש מקצוע רפואי, כמו גם כל כוויה שנראית מזוהמת, אמר גוברמן.
3. כוויות מדרגה שלישית עשויות להופיע כעור לבן או מושחר, וכוויות מדרגה רביעית עלולות לחדור עד לשומן, השרירים והעצמות. כוויות אלה עשויות להיות כוויות תרמיות חמורות, או כוויות כימיות או חשמליות.
לכוויות קלות, מומחים אומרים שכדאי להשתמש בטכניקות הנכונות לטיפול בבית.
1. לקרר את הכוויה. מיד לאחר כווייה תרמית, החזיקו את האזור הפגוע תחת מים קרים במשך מספר דקות כדי להעלים את החום, ובכך להקטין את התקדמות הכוויה ולמנוע דלקת מוגזמת, אמר גרוסמן. עבור אזורים בגוף שלא ניתן להחזיקם בקלות תחת ברז, כמו הפנים, יש להשתמש בקומפרס קר או במטלית לחה, אמר. כמו כן, למרות שקיימות דעות שונות על שקיות קרח, גרוסמן אמר שהוא מעדיף את שקיות הג’ל, במידה, כיוון שיש בהן חציצה בין הקרח לעור.
2. לשמור על הניקיון של הפצע. חשוב להפחית את כמות החיידקים על העור כדי לצמצם את הסיכון לזיהום, אמר גרוסמן. שטיפת הפצע בסבון ומים תסייע בכך, לדבריו.
3. לשמור על הלחות של הפצע – לא על יובשו. בכוויות מדרגה ראשונה – כלומר כשאין פצעים פתוחים – יש למרוח קרם לחות טבעי, מרגיע וזמין - כמו אלוורה - על עור נקי שזה עתה נשטף. בכוויות מדרגה שנייה, שלרוב גורמות לשלפוחיות, יש להשתמש במשחת אנטיביוטיקה ללא מרשם כדי לסייע במניעת זיהום. לאחר מכן, יש לכסות את האזור.
המסקנה: קרח אינו מומלץ לטיפול בכוויות, כיוון שהוא עלול לגרום לפציעות קור. במקום זאת, יש לשטוף את הכוויה מיידית במים קרים, לייבש, למרוח קרם לחות או משחה אנטיביוטית, ולכסות בתחבושת נקייה, כך אמרו המומחים.