מחקרים: חופשות אינן מותרות – הן צורך בריאותי חיוני

סקירה של עשרות מחקרים מראה כי חופשות שנתיות משפרות את הבריאות, מפחיתות לחץ, מורידות סיכון לתסמונת מטבולית ולמחלות לב, ותורמות לאריכות ימים ורווחה נפשית

מלון וורט אילת. | איה בן עזרי

מלון וורט אילת. | צילום: איה בן עזרי

תוכן השמע עדיין בהכנה...

חופשות עלולות לעיתים להיתפס כמטרד ולהקשות על החיים יותר מאשר לתרום להם. עם זאת, דילוג על חופשות עלול לגרום להחמצת יתרונות בריאותיים משמעותיים. מחקרים מצביעים על קשר בין יציאה קבועה לחופשות לבין שיפור בבריאות הלב, הפחתת הסיכון להפרעות מטבוליות ואף תוחלת חיים ארוכה יותר. מחקר סקר משנת 2025 שפורסמה ב-Journal of Applied Psychology, הכולל 32 מחקרים קודמים, מצא כי ההשפעות המיידיות של חופשות על הרווחה הנפשית הן משמעותיות ונמשכות זמן רב יותר ממה שהיה מקובל לחשוב.

מחקר ארוך טווח שעקב אחר למעלה מ-12,000 גברים בסיכון גבוה למחלות לב כליליות הראה כי מי שיצאו לחופשה מדי שנה במשך תשע שנים הפחיתו את הסיכון הכללי למוות בכ-20 אחוזים ואת הסיכון למוות ממחלות לב בכ-30 אחוזים. כך על פי פרופסור ברוקס ב' גאמפ מאוניברסיטת סירקיוז, החוקר המוביל של המחקר, שמתמקד בהשפעות הבריאותיות של חופשות.

במחקר נוסף, גאמפ ועמיתיו זיהו קשר דומה בין תדירות החופשות לבין תסמונת מטבולית – אוסף מצבים הכולל לחץ דם גבוה, רמות סוכר גבוהות, היקף מותניים גדול, רמות נמוכות של כולסטרול HDL ("הטוב") וטריגליצרינים גבוהים – המגבירים את הסיכון להתקפי לב, שבץ וסוכרת. כל חופשה נוספת שהמשתתפים לקחו הפחיתה את הסיכון לתסמונת זו בכ-25 אחוזים.

הכי מעניין

רמת מנשה. | ד"ר עידן שפירא, "המארג", מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט באונ' תל אביב

רמת מנשה. | צילום: ד"ר עידן שפירא, "המארג", מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט באונ' תל אביב

חוקרים אחרים מצאו כי חופשות תורמות להפחתת תלונות גופניות הקשורות ללחץ, להורדת רמות התשישות והדיכאון ולשיפור באושר וברווחה הכללית. אפילו הפסקות קצרות מביאות תועלת. במחקר שנערך באוניברסיטת הבריאות, האינפורמטיקה הרפואית והטכנולוגיה באוסטריה, מנהלים בדרג ביניים שהוקצו לקחת חופשה של ארבעה ימים מחוץ לעיר דיווחו על השפעות חיוביות יותר על רמות הלחץ והרווחה בהשוואה לאלה שנשארו בבית. יתרה מכך, ה"אפקט שלאחר החופשה" נמשך עד 45 יום לאחר החזרה.

חופשות יכולות גם לסייע בהשלמת מחסור בשינה, שזוהה כגורם סיכון להשמנה ולסוכרת. מחקר משנת 2022 שפורסם ב-Nature Human Behavior, שהתבסס על נתונים מצמידים חכמים של סוני שנלבשו על ידי כ-20,000 אנשים וכללו 218,000 לילות של נסיעות – חלקן עסקיות – מצא כי אנשים הסובלים ממחסור בשינה (פחות מ-7.5 שעות בלילה) ישנו יותר כאשר היו מחוץ לבית. לעומת זאת, מי שישנו מעל 7.5 שעות בלילה בבית נטו לישון פחות במהלך נסיעות.

"אני משער שאדם שסובל ממחסור בשינה בבית עשוי לנצל את ההזדמנות במהלך שהות במקום חדש כדי להשלים שעות שינה", אמר סונה להמן, פרופסור למדעי הנתונים החברתיים באוניברסיטת קופנהגן. לעומת זאת, מי שישנים היטב בבית עלולים להתקשות ללא השגרות המוכרות שמסייעות להם להירדם.

גולשים בפסטיבל אקו להגברת המודעות לניקיון ימי באילת. | AFP

גולשים בפסטיבל אקו להגברת המודעות לניקיון ימי באילת. | צילום: AFP

מעבר לתועלות המיידיות, "חופשות משמשות להגנה מפני לחץ כרוני ודלקת – שני גורמים מזיקים לגוף", הסביר גאמפ. חופשה מפסיקה את שחרור הורמוני הלחץ, כמו קורטיזול, ומאפשרת לגוף להתאפס ולהגיע לאיזון מחודש.

עם התנתקות מלאה מהעבודה, "אתה מחזיר לעצמך משאבים פסיכולוגיים כמו אנרגיה, מצב רוח חיובי ורגשות חיוביים", אמר ריאן גרנט, דוקטורנט מאוניברסיטת ג'ורג'יה ומחבר מוביל של סקירה על השפעות החופשות. חופשות המשלבות פעילות גופנית וזמן עם משפחה או חברים עשויות להיות מועילות במיוחד, שכן שני אלה נמצאו כמקדמים תוצאות בריאותיות טובות יותר.

כדי למקסם את היתרונות הבריאותיים של חופשות, מומחים ממליצים על מספר צעדים:

1. הפחתת מעורבות בעבודה: "חשוב להתנתק מהעבודה מבחינה מנטלית ככל האפשר במהלך החופשה", אמר גרנט. יש להגביל מענה לשיחות דחופות או מיילים לפעם ביום לכל היותר. הסדרה "הלוטוס הלבן" ממחישה היטב כיצד חוסר ניתוק עלול להזיק.

2. שמירה על פעילות: מטא-אנליזה של גרנט מצאה כי פעילות גופנית במהלך חופשה היא המנבא החזק ביותר לתוצאות בריאותיות משופרות, כאשר פעילות חברתית מדורגת במקום השני.

אילת. | צק אין אאוט

אילת. | צילום: צק אין אאוט

3. תכנון חופשות קצרות: אם חופשה ארוכה אינה אפשרית, מחקרים מראים כי היתרונות הבריאותיים מצטברים גם מחופשות קצרות, אם כי חופשות ארוכות עשויות להניב תועלת גדולה יותר. עם זאת, יתרונות אלה עשויים להיות פחות משמעותיים עבור מי שעובדים בעבודות מלחיצות במיוחד.

4. שימור זיכרונות החופשה: ג'סיקה דה בלום, פרופסור לפסיכולוגיה ובריאות הציבור מאוניברסיטת חרונינגן בהולנד, ממליצה לשחזר את החוויות המוצלחות מהחופשה כדי להאריך את השפעתה. "כתיבת יומן חופשה או שיחה על שלוש החוויות הבולטות עשויות לעזור לאנשים להעריך יותר את החוויה החיובית", אמרה.

ללא קשר לנסיבות, גרנט מדגיש כי הפסקות תקופתיות מעבודה אינטנסיבית, המוחלפות במנוחה והתאוששות, הן שיוצרות את ההבדל לבריאות ולרווחה. "אנו זקוקים לחופשות כדי לדאוג לעצמנו", סיכם.