כשהבטן גדלה והמרחק מתעצם: ההשפעה הנסתרת של ההריון על הזוגיות

הריון היא אחת התקופות המרגשות בחייהם של כל זוג. בו זמנית, מדובר בתקופה עם שינויים רבים שיכולה להוות אתגר לא קטן לזוגיות. כיצד צולחים את התקופה הזו ומבססים את הקשר לקראת הלידה וגם לאחריה

תוכן השמע עדיין בהכנה...

אילוסטרציה. | שאטרסטוק

אילוסטרציה. | צילום: שאטרסטוק

הריון הוא רגע שיא מרגש בחיי זוג. הוא מביא איתו תקווה, ציפייה לעתיד משותף ולהגשמת חלומות כמשפחה. יחד עם זאת, דווקא ברגע שאמור להרגיש כמו שיא הקרבה, זוגות רבים מדווחים על תחושת ריחוק הולכת וגוברת. השינויים בגוף האישה, הדאגות הרפואיות, העומס הכלכלי וההורמונים – גוזלת לא אחת את תשומת הלב מהקשר עצמו. גם זוגות עם תקשורת חזקה מגלים לפתע שהמילים לא עוברות חלק, שהרגישות גוברת – ולעיתים גם חוסר הסבלנות. כאשר בני הזוג לא מתייחסים לכך באופן מודע, ההיריון עלול להפוך לתקופה של התרחקות הדרגתית, דווקא במקום בו ציפינו להתרחבות רגשית.

למה זה קורה לנו דווקא עכשיו?

מחקרים מראים שהריון הוא אחת התקופות המאתגרות ביותר לזוגיות. זוהי תקופה של מעבר, שבה משתנים התפקידים, הדינמיקה והזהות האישית של שני בני הזוג, ובמיוחד זו של האישה. נשים חוות שינויים הורמונליים ופיזיים שמשפיעים גם על מצבן הנפשי: עלייה ברמות הקורטיזול (הורמון הלחץ), תנודות במצב הרוח והגברה של תחושות חרדה, עצב או עצבנות. גברים מצידם חווים לעיתים תחושת חוסר רלוונטיות וחשיבות בעיני בת הזוג, קושי להבין את עוצמת השינויים שמתרחשים בתוכה, ולעיתים גם תסכול או בדידות. היבטים אלו מעצבים מחדש את הקשר, ודורשים עדכון של "החוזה הזוגי". כאשר אנחנו לא עוצרים להסתכל על מה משתנה בינינו, אנחנו עלולים למצוא את עצמנו מתרחקים בלי להבין למה.

אילוסטרציה. | שאטרסטוק

אילוסטרציה. | צילום: שאטרסטוק

כמה מהאתגרים שהכי נפוצים בתקופה הזו:

הכי מעניין

1. פער בצרכים וברגישויות: בת הזוג זקוקה ליותר תמיכה, הכלה ונוכחות, אך לעיתים מתקשה לבקש אותם באופן ברור. בן הזוג, מנגד, עשוי לפרש את ההתכנסות שלה כהתרחקות או כביקורת סמויה על חוסר עזרה מצידו. כך נוצרים מעגלים של אי-הבנה שמעצימים את תחושת הבדידות אצל שני הצדדים.

2. שינויים במיניות: המיניות הזוגית בתקופת ההיריון משתנה - מבחינת החשק, בשל הקושי הפיזי, בעקבות החשש הגברי לפגוע בעובר ובאישה או עקב חוויית דחייה ממגע שחוות חלק מהנשים. כאשר אין שיח גלוי בנושא, השינויים הללו עלולים להתפרש כדחייה אישית ולפגוע בתחושת האינטימיות.

3. מתח סביב הכניסה להורות: ההריון מפגיש את בני הזוג עם פנטזיות, פחדים וזיכרונות ילדות. שאלות כמו "איזה אמא/אבא אני אהיה?" או "האם אני הולכת לחזור על טעויות של ההורים שלי?" צפות ולא תמיד מדוברות. תחושת האחריות החדשה עלולה לעורר לחץ כלכלי, עומס רגשי ואף קונפליקטים על סגנונות הורות עתידיים.

4. עומס מנטלי: גם כאשר בן הזוג שותף, פעמים רבות האישה נושאת את העומס הטכני – קביעת תורים, מעקב רפואי, בירוקרטיה והכנות ללידה. היא הופכת ל"מנהלת ההריון", ולעיתים מרגישה שהיא לבד בתפקיד הזה. מנגד, בן הזוג עשוי להרגיש שההריון "לא שלו". הוא מתבונן מהצד, חש מיותר או לא רצוי, ומרגיש שכל כניסה שלו לשיח הריון מתפרשת כהתערבות או כחוסר הבנה. התוצאה: כל אחד מתבצר בעמדתו, והחוויה שנועדה להיות משותפת – מתפצלת.

5. תגובות מהסביבה שמערערות את היציבות הפנימית: תגובות חטטניות או שיפוטיות מהמשפחה ומהחברים כמו "איך עוד לא בחרתם שם?", "מה, לא עשיתם קורס הכנה ללידה?" או "נו, מתי הוא יתחיל לעזור קצת?" – עלולות להפעיל לחץ סמוי או גלוי על הזוגיות. ההתמודדות עם שיח חיצוני על תהליך כל כך פנימי יוצרת לעיתים צורך בהגנה, הכחשה או הצדקה במקום התחברות הדדית.

אילוסטרציה. | שאטרסטוק

אילוסטרציה. | צילום: שאטרסטוק

6. פער בקצב ההבשלה הרגשית: אצל רבות מהנשים, ההורות מתחילה כבר מהשבועות הראשונים – כשבדיקת ההיריון מראה שני קווים. אצל חלק מהגברים, החיבור מגיע רק כשההיריון מתקרב לסיומו או כשהתינוק נולד, לעיתים אפילו אחר כך. פער זה בקצב ההבשלה הרגשית יכול להוליד תחושת ניתוק: "היא כבר אמא, אני עוד לא אבא", וכאשר הפער הזה לא מדובר הוא עשוי ליצור תסכול הדדי, חוסר סבלנות, ולעיתים גם שיפוטיות.

אז מה יכול לעזור לנו?

  • שיחה פתוחה, גם כשלא נעים: שיחה אמיתית על הפערים, על החששות, על הצרכים המשתנים – היא נשק נגד ריחוק. לא צריך לחכות למשבר. מספיק לומר: "משהו מרגיש אחרת בינינו מאז תחילת ההיריון, ואני רוצה שנהיה קרובים גם בתקופה הזו".
  • שאלות קטנות, אפקט גדול: לפעמים די בשאלות פשוטות כמו "מה היה לך קשה היום?" או "מה יעזור לך השבוע?" כדי לייצר תחושת שותפות. 
  • יצירת אינטימיות שאינה מינית: גם כאשר המגע הפיזי משתנה, אפשר ליצור מרחב אינטימי בדרכים אחרות: צפייה משותפת, עיסוי רגליים, הקראה של טקסטים לקראת הלידה, או כתיבה של מכתבים הדדיים – כולם אמצעים לשמר את תחושת החיבור והיחד.
  • חלוקת עומסים מחודשת: הסכמה על חלוקה חדשה של מטלות ההיריון – בין אם מדובר בבירוקרטיה רפואית, קניות או תמיכה רגשית – יכולה להוריד מהעומס, ולבנות חוויה זוגית של "אנחנו בזה יחד". 
  • ליווי מקצועי, גם בלי משבר: מפגש אחד או שניים אצל איש מקצוע שמתמחה בזוגיות או בהורות, יכול לאפשר לבני הזוג לתווך את השינויים ולהפוך את ההיריון למסע משותף, ולא מסלול נפרד של כל אחד מהם.

ההיריון הוא לא רק הכנה ללידה, הוא גם הכנה לזוגיות שאחרי. זו הזדמנות לבדוק מחדש את הדינמיקה, להתקרב מתוך מודעות, ולבנות שותפות עמוקה יותר דווקא בתוך תקופת שינוי. ככל שנדע לשים לב למה שנמצא מתחת לפני השטח, כך נוכל לצאת מההיריון לא רק עם תינוק חדש, אלא גם עם קשר חדש ומחוזק.