יש משהו בחורף הישראלי שמבלבל אותנו לגמרי. מצד אחד, למרות שהוא לא ממש קר, אנחנו שולפים את המעילים הכבדים מהארון. מצד שני, משהו בתוכנו מתעורר ברגע שמתחילים הימים הקצרים והשמיים האפורים. משהו פרימיטיבי שצועק לנו – "עכשיו זה הזמן לאכול!". ולא סתם אכילה, אלא אכילה מהסוג שמחמם, מנחם, כזה שגורם לנו להרגיש שהכל בסדר גם אם בחוץ מטפטף ואנחנו עדיין בכפכפי בירקנשטוק.
יש קסם בלצאת למסעדה בחורף. לצאת מהבית, לשבת במקום חמים ולהנות מאיזו פחמימה מנחמת או מנה בשרית חמה. משהו קורה כשהריח מקדים את המנה, כשהחום שלה עולה באדים קטנים, כשהביס הראשון מזכיר למה בכל זאת שווה היה להתארגן ולצאת מהבית, למרות הגשם (ולמרות העובדה ששכחנו מטריה).
אז לאן הולכים? ומה מזמינים? ריכזנו עבורכם 13 מנות חורפיות שוות במסעדות שונות ברחבי הארץ. לפעמים, כל מה שצריך כדי להפוך את החורף מעונה "ככה-ככה" לעונה אהובה, זו פשוט המנה הנכונה.
הכי מעניין
דייקון ולפתות קטנות בצליה ארוכה

דייקון ולפת בציר חום - מלכה | צילום: נעם מויסה
יש משהו קסום בירקות שנצלים לאט בתנור עד שהם הופכים רכים ומתוקים. הדייקון (צנון יפני) והלפתות שנצלים בציר חום עשיר של עוף, יחד עם תה ארל גריי מבושם בברגמוט, דבש וסויה, הם שילוב של מתיקות, עומק וניחוחות שמזכירים חורף אירופאי מושלג ליד קמין עצים. הירקות האלה קולטים את כל הטעמים של הציר והופכים לעסיסיים ומלאי אומאמי. אייל שני במיטבו.
כמה: 57 שקל.
איפה: מלכה - עזריאלי טאון, מנחם בגין 146, תל אביב.
מרק מינסטרונה איטלקי

מרק מינסטרונה איטלקי - ענבל | צילום: עוז אוחיון
מרק מינסטרונה הוא כמו חיבוק מנונה (סבתא) איטלקייה. הגרסה העשירה הזו משלבת ירקות עונה, עשבי תיבול טריים, קטניות ופסטה, ששוחים ביחד בתוך מרק עשיר שמתובל בדיוק אופטימאלי. הקרוטונים הום מייד והפרמז'ן המגורד מעל מוסיפים את הפריכות והמלחיות שהופכות כל כפית למושלמת, כזו שנרצה לשתות מהקערה עד הסוף.
כמה: 105 שקל ('אכול כפי יכולתך' במסגרת פסטיבל המרקים במלון).
איפה: מלון ענבל - ז'בוטינסקי 3, ירושלים.
מחבת פטריות מוקפצות

מחבת פטריות מוקצפות - ראנץ' האוס | צילום: דור ביידר
מחבת פטריות שמוקפצת עם שום, בצל, טימין, ירקות ירוקים, יין לבן ותיבול עדין של מלח, פלפל ומוסקט היא הדוגמה המושלמת לכך שפשטות יכולה להיות עשירה. הפטריות סופגות את כל הטעמים ונהיות עסיסיות ועמוקות, והירקות הירוקים מוסיפים צבע וחיות. זו מנה שמעניקה עומק, ארומה וחמימות חורפית טבעית, בלי להיות כבדה מדי.
כמה: 63 שקל.
איפה: ראנץ' האוס - טיילת רויאל ביץ', אילת.
מנת מנסף טלה

מנסף טלה - רותס | צילום: עוז אוחיון
אוסובוקו טלה בבישול איטי זו מנה שדורשת סבלנות, אבל התוצאה היא בשר שממש נמס על הלשון. הטלה מתובל ומבושל לאט עד שהוא רך עד כדי כך שאפשר לפרק אותו עם מזלג, והוא מוגש עם אורז מתובל, שקדים, צנוברים, ירקות צלויים ורוטב יוגורט טבעוני שמאזן את העושר. זו מנה חגיגית שמתאימה לערבים מיוחדים, כשאנחנו רוצים להרגיש שבאמת פינקנו את עצמנו.
כמה: 124 שקל.
איפה: רותס - ויצמן 1, עכו.
קבב דגים ברוטב עגבניות פיקנטי

קבב דגים - דיויד 16 | צילום: אסף קרלה
קבב דגים זה לא משהו שאנחנו פוגשים כל יום, ובגלל זה כשהוא מוגש ברוטב עגבניות פיקנטי עם גרגירי חומוס, רוקט וכוסברה בשמן לימון כבוש וטחינה משוויה, זה ממש מפתיע. הדג עסיסי ומתובל היטב, והשילוב של החומוס, הירקות הטריים והטחינה הופכים את זה למנה שמשלבת חום וקלילות בצורה מושלמת.
כמה: 128 שקל.
איפה: דיויד 16 - המלך דוד 16, ירושלים.
ניוקי מתפוח אדמה באטר עם שום קונפי ופטריות חרוכות

ניוקי מתפוח אדמה של הולי בר | צילום: אמיר מנחם
כשניוקי נפגשים עם חמאה מרווה, זה כמו חיבוק חם ממש על הצלחת. הניוקי הרכים והאוויריים האלה, שמתגלגלים על הלשון כמו עננים קטנים, נפגשים עם שום קונפי מתוק ורך שנתן לעצמו זמן להתבשל בשמן עד שהפך לקטיפה. הפטריות החרוכות מוסיפות את העומק והעושר, והבולגרית והאורגנו השרופים נותנים את הפיניש המושלם. זו מנה שנועדה לערבים קרים, כשצריך משהו שממלא גם את הבטן וגם את הנשמה.
כמה:77 שקל.
איפה: הולי בר - הר סיני 1, תל אביב.
פסטה דג ים מפורק ברוטב נאפולי פיקנטי

פסטה דג - ליאו | צילום: רוני בלחסן
פסטה עם דג ים זה תמיד שילוב מנצח, אבל כשמוסיפים לזה רוטב נאפולי פיקנטי עם עגבניות לחות ואורגנו, זה הופך למשהו שממש מחמם את הלב. הדג המפורק מתמזג עם הרוטב בצורה שכל ביס הוא פיצוץ של טעמים, והחריפות העדינה של הרוטב מעוררת את החיך לחיים. זו מנה שמזכירה לנו שים יכול להיות חם וחורפי, לא רק קיצי וקליל.
כמה: 112 שקל.
איפה: LEO (לאו) - דרך הערבה 11, מתחם EXPO, אילת.
נודלס קארי אדום

נודלס קארי אדום - אוטוטו | צילום: דוד מויטל
מדובר באטריות ביצים שטובלות ברוטב קארי אדום עם קרם קוקוס, כמו טיול לתאילנד בלי לעזוב את הכיסא. הבצל הסגול, הכרישה, הזוקיני והחציל מוסיפים מרקמים ותורמים ללעיסה, והבזיליקום והכוסברה הטריים מוסיפים רעננות. הבוטנים הקצוצים והליים מוסיפים מצידם את הפריכות והחמיצות שמאזנות את העושר של הרוטב.
כמה: 60 שקל.
איפה: אוטוטו - אלי הורוביץ 4, רחובות / ביג גדרה - אברהם דורון 1, גדרה.
חריימה אסאדו מעושן

חריימה אסאדו - פיטמאסטר | צילום: פורצ'ן קוקי
נתח אסאדו רך ועסיסי שמתמזג עם רוטב חריימה חרפרף ועז. מנה שמדברת ישירות אל החך הישראלי. האסאדו המעושן מלא עומק טעמים, והחריימה מוסיפה את החריפות והתיבול שהופכים את המנה למרשימה וחגיגית.
כמה: 289 שקל (במסגרת ארוחה בת 7 מנות).
איפה: פיטמאסטר - הרצל 12, העיר העתיקה, באר שבע.
קינוח אש מים שוקולד

פונדו שוקולד זוגי - מקס ברנר | צילום: יח"צ
מדובר במנה אייקונית עם שלושה מגדלי חרסינה ודיפים של שוקולד חלב, לבן, מריר וטופי, עם נר בלב הכלי שמחמם את השוקולד לטמפרטורה המושלמת. היא מגיעה עם פירות טריים לטבילה, קוביות וופל בלגי הום מייד, מיני מאפינס ומרשמלו. לצד הפונדו יש גרילר עם להבת אש שבו צולים את המרשמלו וטובלים בשוקולד החם.
כמה: 98 שקל (לפונדו זוגי).
איפה: סניף מקס ברנר - השחם 30, פתח תקוה.
קארי סאן עוף

קארי סאן עוף - קינג קונג | צילום: נועם פריסמן
תבשיל קארי צהוב עם צ'ילי וחלב קוקוס, שעועית ירוקה, בטטה, בצל לבן, תרד, כוסברה, קשיו וקריספי שום, המוגש עם אורז מאודה. זו מנה שמשלבת חום, מתיקות וחריפות בצורה מושלמת. הקארי הצהוב חם ומנחם, והירקות והקשיו מוסיפים מרקמים שמעניינים את הפה. זו מנה שמחממת מבפנים ונותנת תחושה של שובע אמיתי.
כמה: 76 שקל.
איפה: קינג קונג - דן שכטמן 10, חדרה / שד' הגעתון 31, נהריה.
טורטליני קאצ'יו א-פפה

טורטליני קאצ'יו א-פפה - פאט ויני | צילום: נועם פריסמן
טורטליני במילוי גבינות, ברוטב חמאה, פרמז'ן ופלפל שחור גרוס. זה הקלאסיקה האיטלקית שלא צריכה הרבה כדי להיות מושלמת. הטורטליני הרכים עם המילוי הגבינתי, הרוטב העשיר והפלפל השחור שמוסיף קצת חריפות עדינה, הם שילוב שעובד כל פעם מחדש. זו מנה פשוטה, אבל כשמכינים אותה כמו שצריך, כמו כאן, היא הופכת למשהו שממש מנחם.
כמה: 79 שקל.
איפה: פאט ויני - מתחם מול וילג׳, פרופ׳ שכטמן 10, חדרה.
טשולנט של מלכים

טשולנט מלכים - גולדיס | צילום: אסף קרלה
החמין הקלאסי הזה, שהתבשל במשך לילה שלם על אש קטנה, הוא נחמה טהורה שמביא איתו את ניחוחות הבית והשבת היישר לצלחת. הלב של הסיר הוא אקסטרה בשר בקר משובח ושומן בקר המעניקים עומק בלתי נשכח לטעם האדמתי של גריסים ושעועית חומה. עם תפוחי אדמה רכים ונימוחים וקישקע עסיסי, כל כף היא חיבוק חם שמשביע את הגוף ומרגיע את הנפש.
כמה: 48 שקל ל-500 מ"ל.
איפה: גולדיס - עזרת תורה 18, ירושלים / מצדה 9, בני ברק.
