זהו מדור "לחם". כן, עם מרכאות. מדור של מתכוני "לחם" אלטרנטיביים, בלי קמח. כי יש מקרים, לדוגמה כשנמנעים מגלוטן, שצריך לקרוא לדברים בשם גמיש, הכול שאלה של מיתוג.
אני יודעת שלא המצאתי את הגלגל, האינטרנט מלא במתכונים ללחמים אלטרנטיביים. יש מתכונים ללחם שעשוי מקמח שקדים, מזרעי צ'יה, מביצים, מקוטג' ומקישואים. יש לחמים כאלו שנראים קצת כמו ספוג ופחות כמו מה שעונה להגדרה של לחם, אבל כל מי שטעם נשבע שזה "מושלם עם חביתה".
זה נשמע כמו קפה בלי קפאין: זה נראה דומה, מריח כמעט אותו דבר, ובכל זאת ההרגשה היא של התחזות. אבל האמת היא שיש כמה גרסאות מפתיעות שממש שוות את זה, והבאתי אותן כאן. אז אם גם אתם מנסים להימנע מגלוטן, סופרים פחמימות, או פשוט בא לכם לגוון - נסו לאפות "לחם". הוא לא לחם מחמצת, הוא לא חלה ואולי לא ינצח בפרס לחם השנה, אבל הוא לחם עם אופי והוא בהחלט ינצח על הצלחת ובבטן.
את ה"לחמים" האלו שלרוב יש להם מרקם קצת עוגתי, אני הכי אוהבת לקלות, הטוסטסר פשוט מוציא מהם את המיטב. זה אולי נשמע שאני משווקת פה משהו שנמצא ליד הדבר האמיתי, כמו מסיבת יומולדת בלי עוגה או נטפליקס בלי אינטרנט – אבל היי, מתברר שזה לגמרי אפשרי ואפילו טעים (במיוחד אם לא שואלים יותר מדי שאלות). בסופו של דבר, לחם זה לא רק קמח – זה רגש, זה טוסט, זה משהו לשים עליו חביתה בבוקר. ואם צריך להכין אותו מטחינה או כוסמת ירוקה כדי להרגיש טוב עם עצמנו – אז שיהיה. כי כמו שאמרה מרי אנטואנט, או מישהי באינסטגרם – אם אין לחם, תאכלו "לחם".

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency
לחם עדשים וקינואה
עשיר בחלבון ובלי גרם קמח כלשהו.
מרכיבים:
1 כוס עדשים כתומות מושרות 12 שעות במים
1 כוס קינואה מושרית 12 שעות במים
¼ כוס שמן זית
¾ כוס מים
4 כפות צ'יה
1 כפית אבקת אפייה
¾ כף מלח
תוספות:
1 כוס אגוזים או גרעינים שאוהבים (גרעינים, אגוזים, שומשום, זיתים וכו')
לציפוי
¼ כוס קינואה
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור לחום של 170 מעלות.
2. מרפדים תבנית אינגליש־קייק בנייר אפייה.
3. מסננים את העדשים והקינואה מהמים ומעבירים לבלנדר, מוסיפים את השמן והמים וטוחנים עד לקבלת בלילה שנראית דומה למחית חלקה.
4. מעבירים את הבלילה לקערה, מוסיפים את יתרת המרכיבים ומערבבים היטב.
5. מוסיפים את התוספות ומערבבים עד שהן נטמעות באופן אחיד בבלילה.
6. מעבירים את הבלילה לתבנית ומפזרים מעל את הקינואה, ומכניסים לתנור ל־45 דקות.
7. מחלצים את הלחם מהתבנית ומחזירים לתנור עם צידו התחתון כלפי מעלה ל־10 דקות נוספות.
8. מוציאים מהתנור ומעבירים לרשת צינון. שימו לב: את הלחם פורסים רק כשהוא קר.

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency
לחם טחינה
אוורירי וממכר, כמעט כמו עוגה.
מרכיבים:
140 גרם (כ־9 כפות) טחינה גולמית
3 כפות דבש או מייפל
6 ביצים
½1 כפית שטוחה אבקת אפייה
½ כפית מלח
3 כפות שמן זית
תוספות (לא חייבים):
1 כוס אגוזים או גרעינים שאוהבים (גרעינים, אגוזים, שומשום, זיתים וכו')
לטופינג
¼ כוס שומשום
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור לחום של 180 מעלות.
2. מרפדים תבנית אינגליש־קייק בנייר אפייה.
3. שמים בקערה את חומרי הלחם וטורפים עד לקבלת בלילה אחידה.
4. מעבירים את הבלילה לתבנית (בשלב הזה אפשר להוסיף את התוספות ולערבב מעט ובאופן אחיד עד להטמעה בתוך הבלילה).
5. מפזרים מעל את הטופינג.
6. מכניסים לתנור לכ־35 דקות עד שכיכר הלחם זהובה ויציבה.
7. מוציאים מהתנור ובזהירות מחלצים מהתבנית, ומחזירים את הלחם ללא התבנית לתנור לעוד כ־5 דקות.
8. מוציאים את הלחם ומעבירים לרשת צינון. שימו לב: את הלחם פורסים רק כשהוא קר.

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency
לחם כוסמת ירוקה
ההוכחה שלא צריך לאפות רק עם קמח חיטה.
מרכיבים:
2 כפות זרעי צ'יה
500 גרם כוסמת ירוקה מושרית 12 שעות בהרבה מים
1 כוס מים
1 כפית שמרים יבשים
1 כף מלח
תוספות:
1 כוס אגוזים או גרעינים שאוהבים
(גרעינים, אגוזים, שומשום, זיתים וכו')
לטופינג:
¼ כוס תוספות שאוהבים
(גרעינים, קימל, אגוזים, שומשום, זיתים וכו')
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור לחום של 180 מעלות.
2. מרפדים תבנית אינגליש־קייק או קאסטן בנייר אפייה.
3. שמים את זרעי הצ'יה בחצי כוס מים ומניחים בצד ל־10 דקות עד שהנוזל בכוס הופך לג'ל.
4. מסננים את הכוסמת ממי ההשריה ושמים במעבד מזון.
5. מוסיפים את ג'ל הצ'יה, מים, שמרים ומלח, וטוחנים היטב עד לקבלת בלילה חלקה.
6. מערבבים לתוך הבלילה את התוספות ומעבירים לתבנית.
7. מכסים את התבנית ומניחים בצד להתפחה במשך 60 דקות.
8. לאחר ההתפחה מפזרים מעל את הטופינג, ומכניסים לתנור ל־75 דקות (עד שהוא זהוב ויציב).
9. מחלצים את הלחם מהתבנית ומחזירים לתנור כך שצידו התחתון כלפי מעלה ל־10 דקות נוספות.
10. מוציאים את הלחם מהתנור ומעבירים לרשת צינון. שימו לב: את הלחם פורסים רק כשהוא קר.