שולחן האוכל הוא לא עוד פריט ריהוט. הוא לב הבית – המקום שבו מתכנסת המשפחה לארוחות ערב, חוגגים חגים, לומדים תורה ומארחים חברים. הבחירה בו משפיעה על חוויית המגורים ועל האווירה בבית כולו, ולכן כדאי להקדיש מחשבה מעמיקה לפני הרכישה. בטח ובטח כשהחגים בפתח. שולחן האוכל הוא פריט שמלווה את הבית שנים רבות, ולכן כדאי לראות בו השקעה לטווח ארוך. החשיבה חייבת להיות אסתטית, פרקטית ופונקציונלית גם יחד. שאלנו את מעצבת הפנים הילה הראלי מ-OKNIN ואת קרן סלינקוב מ"לייט אין", מה צריך לדעת לפני הרכישה. הנה המלצותיהן:

לפני שבוחרים עיצוב, חשוב למדוד את החלל. הכלל הפשוט הוא להשאיר לפחות 90 ס"מ מסביב לשולחן כדי לאפשר תנועה חופשית ופתיחת כיסאות. שולחן גדול מדי יכביד על החלל, בעוד ששולחן קטן מדי ייראה אבוד ואינו ימלא את הפונקציה.
עוד כתבות בנושא
צורת השולחן משפיעה באופן ישיר על האווירה סביבו. שולחן מלבני מתאים במיוחד לחללים ארוכים ומשדר רשמיות. שולחן עגול יוצר תחושת אינטימיות ושיחה זורמת, ואילו שולחן אובלי משלב בין השניים – פרקטיות מצד אחד ורכות וזרימה מצד שני. עבור כל אחד מהם יש פתרונות של שולחנות נפתחים וגם פלטות שמאחסנים במחסן ונעזרים בהן ברגע שיש אירוח רב משתתפים.

המותג NATURE DESIGN בלעדית ב OKNIN | צילום: יחסי ציבור

החומר שממנו עשוי השולחן קובע את המראה וגם את רמת התחזוקה. שולחן מעץ מלא מעניק חמימות וקלאסיות ונחשב עמיד מאוד לאורך שנים. שולחן מזכוכית יוצר תחושת קלילות ואור, והוא מצוין במיוחד בחללים קטנים. שולחן משיש או אבן משרה יוקרה ונוכחות, אך דורש תחזוקה. המגמה כיום היא לשלב בין החומרים.
שולחן האוכל צריך להשתלב עם השפה העיצובית של הבית. הישראלים אוהבים את הסגנון המינימליסטי, הולכים על קווים נקיים, שולחנות עם פינות מעוגלות. את הטוויסט העיצובי אפשר לרכוש דרך רגליים מעניינות או משטח מיוחד.

בבתים שבהם אוהבים לארח, שולחן נפתח הוא פתרון אידיאלי. כך נהנים מחלל פנוי ביום יום וממשטח רחב כאשר מארחים. חשוב לבחור במנגנון פתיחה פשוט, יציב וקל לתפעול, כדי שהשולחן ישרת נאמנה לאורך שנים, או לחלופין לרכוש משטח הגדלה שמאוחסן בחוץ (מחסן, מרפסת שירות וכו').

לא פחות חשוב מהשולחן עצמו – הכיסאות שסביבו. הם צריכים להיות נוחים, מתאימים בגובה ומשלימים את המראה הכללי. שילוב נכון בין כיסאות לשולחן יוצר הרמוניה, ולעיתים דווקא כיסאות נועזים יכולים להוסיף צבע ועניין לחלל, כאשר נבחר שולחן קלאסי או רשמי. זאת ועוד, אין לשכוח גם לבחור בבדים רחיצים ונעימים למגע.

ריהוט OKNIN , תכנון ועיצוב אורלי סילבר | צילום: אלעד גונן

גוף התאורה מעל שולחן האוכל הוא מוקד עיצובי מרכזי. הכלל הוא פרופורציה: שולחן גדול דורש גוף תאורה דומיננטי או נברשת מרשימה, בעוד שלשולחן קטן עדיף גוף עדין או קומפוזיציה של מספר גופים קטנים. מעבר לעיצוב, חשוב להקפיד על אור חם ונעים שאינו מסנוור, כך שיחמיא ליושבים סביב השולחן. שילוב מקורות אור נוספים – כמו תאורת קיר או תאורה נסתרת – מאפשר ליצור אווירה משתנה בין ארוחה יומיומית לאירוח חגיגי.


ראש השנה הוא אחד החגים היותר ויזואליים והיפים שיש בלוח השנה היהודי: רימונים, תפוחים, דגים, דבש ודבורים, כרטיסי שנה טובה – אם ניקח את כל אחת מברכות סימני החג – אפשר לתרגם אותה בקלות לקישוט ויזואלי יפהפה לשולחן החג. מומלץ מאוד למי שרוצה לעצב שולחן מרשים לטייל בחנויות הכלים החד פעמיים ורשתות הסטוק: מבחר הדברים ששם מדפיסים לאירועים עם טקסטים מהמקורות של החג או סמלי החג הם אינסופיים. ממפיות ממותגות ועד ראנרים עם פסוקים, קישוטים של רימונים, דגים, שופרות, דבורים ותפוחים זמינים בגדלים שונים גם מפלסטיק, גם מנייר וגם כממתקי שוקולד בצורות אלו. יש גם מקומות בהם ניתן לרכוש קיסמים שעליהם מורכב קרטון עם ברכת "יהי רצון..." לכל סימן וסימן – כדי למתג בהם את הסימנים שעל שולחן ראש השנה.

שולחן ראש השנה | צילום: באדיבות טובה בר סימן טוב מעצבת אירועים
ניתן להוסיף לכל סועד כרטיס ברכת "שנה טובה" אישי וקערית דבש אישית קטנה (או שוקולד בצורת דגים או דבורים) – אלה ישדרגו את מראה השולחן ויעניקו הרגשה טובה לאורחים. אפשרות נוספת – לשים לכל סועד שאלה על הצלחת שלו שנוגעת לשנה שהייתה או לזו שתהיה (משאלת לב אישית ולאומית לשנה שתהיה/ משהו שלמדתי על עצמי בשנה החולפת/ איזה תחום חדש בחיים שלי הייתי שמח לפתח/ במה הייתי רוצה להשתפר/ חוויה משמעותית מהשנה שהייתה/ זכרון כייפי וכו). בין סימן לסימן עונים על השאלות.
ואם החלטתם שלא להשתמש בסרוויס המשפחתי היפה ששמרתם לתקופת החגים – גם כלים חד פעמיים יפים ויוקרתיים או ממותגים לחג – יעשו את העבודה.

נהוג לפרוס על שולחן החג מפה לבנה צחורה כסמל לשנה החדשה, אך לא חייבים. בכל מקרה, אם לא רוצים להוציא סכום גדול על מפה יוקרתית, אפשר לגשת לחנויות הבדים ולקנות בדים יפהפיים בגודל המתאים לשולחן האוכל שבחרתם, תוך חיסכון כספי משמעותי. אפשר גם לצרף בדי טול שונים כראנרים או תוספות לזרי הפרחים שעל השולחן.
אפשר לבחור בפלטת צבעים חגיגית (כמו לבן וזהב) למפות ולראנר, ובהתאם גם לכלים.

אם בחרתם במראה חגיגי אז סידורי פרחים נמוכים ועגולים יכולים להתאים, לצד נרות ארוכים. אם בחרתם במראה כפרי-טבעי יותר, אז אפשר לשלב זר פרחי בר גבוה, בשילוב נרות נמוכים יותר. גם קערת זכוכית יפה ובתוכה מים ונרות צפים יכולה לשדרג את מראה השולחן.
עוד כתבות בנושא