יום שלישי, יולי 15, 2025 | י״ט בתמוז ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי אוכל

מבורקיטס ועד באניצה: אורלי פלאי ברונשטיין מלמדת אתכם איך לבשל בולגרי

עוד לא הכנתם מאכלים מהמטבח הבולגרי? המתכונאית אורלי פלאי–ברונשטיין פה בשבילכם

מאת  אפרת ליכטנשטט
כ״ד באייר ה׳תשפ״ג (15/05/2023 13:03)
דגים, צמחוני, חלבי או ירקות בלבד: מתכונים לתשעת הימים

באניצה של סבתא מריקה. צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל
אורלי פלאי־ברונשטיין היא מתכונאית מופלאה והיא מבשלת וכותבת על אוכל כבר יותר מעשרים שנה. היא חתומה על אינספור רבי מכר שהם אבני יסוד בספרי הבישול הישראליים כמו  ״ששת״, ״המטבח הבריא״, ״על השולחן אקספרס״, ״שמחות קטנות״ וכמובן הספר יוצא הדופן "דרך החומוס" שאותו כתבה עם אריאל רוזנטל ״הקוסם״ ודן אלכסנדר (מעצב ועורך ספרי אמנות).זהו ספר שהוא שיר הלל לחומוס אבל הוא בעיקר מסע קולינרי ותרבותי בין תל־אביב, ירושלים ודמשק ומשתתפים בו טובי השפים בארץ ובמזרח התיכון.

הפעם נפגשנו כדי לדבר על המטבח הבולגרי שעליו אורלי מספרת בהתרגשות, וכל מאכל שמוזכר ספוג בזיכרונות, אנקדוטות וסיפורים. ״המטבח הבולגרי הוא מטבח בלקני צנוע" היא אומרת, "הירקות הם אלה שהופכים אותו לעשיר וטעים במיוחד. המנות סובבות סביב עונות השנה והירקות האופייניים לכל עונה. לצד הירק, שבדרך כלל נותנים לו כבוד ולא מערבבים אותו עם ירק נוסף, מתווספים ביצים וגבינה בולגרית או יוגורט. כמובן יש עוד עולם שלם של תבשילים ומנות גריל, ועל כך בפעם אחרת״.

אז ביליתי בוקר של כיף עם אורלי במטבח, והמאפים והמאכלים היו כל כך טעימים שאני באמת מפצירה בכם לנסות.

ואם אתם רוצים לשאול אותי ממה להתחיל, גשו מיד לבורקיטס חצילים וגבינה שהיו טעימים בצורה יוצאת דופן, ואני מתכוונת להכין אותם שוב בהקדם. המלצה שלי: חפשו עוד מתכונים של אורלי בבלוג ״סיר פלא״.

מיש מאש

צ׳ושקי (פלפל בבולגרית) הוא שם קיצור למאכל הבולגרי האהוב עליי. סוג של ביצה מקושקשת עם פלפלים קלויים וקלופים, שאמא שלי האהובה מכינה לנו אחרי שהיא קולה, מקלפת ומייבשת את הנוזלים מהפלפל (תהליך שדורש 24 שעות). כאן נכנסת לתמונה המיש–מאש, מקושקשת עסיסית וארומטית, שקל להכין, גם אם אין פלפלים קלויים ומקולפים. מנה של נחמה, שילדים אוהבים ויכולים להכין לעצמם.
מיש מאש. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

ל־2 מנות

2 כפות שמן (אני משתמשת בשמן זית)½ בצל סגול קצוץ

1 עגבנייה חתוכה לקוביות

1 שן שום (לא חובה)

מעט פפריקה, מלח ופלפל שחור

3 ביצים

1־2 כפות חלב (או מים)

2 כפות פטרוזיליה ו/או בצל ירוק

אופן ההכנה

1. מחממים מחבת עם שמן ומטגנים את הבצל עד שהוא מתחיל להזהיב. מוסיפים עגבנייה ואם רוצים גם שום, מתבלים במעט פפריקה, מלח ופלפל ומטגנים יחד עד שהתערובת מאבדת נוזלים.

2. בינתיים טורפים את הביצים עם חלב, מלח ופלפל. יוצקים למחבת ומקשקשים את התערובת בעזרת כף עץ. מוסיפים פטרוזיליה, מערבבים ומגישים.

* אפשר להוסיף עוד ירקות לחגיגה. לדוגמה: פלפל חריף, קוביות של גמבה, קישוא, חציל או עלי תרד.

** אפשר להוסיף גבינה בולגרית או מוצרלה, בשלב האחרון של ההכנה.

אפיו

קונפי של סלרי וגזר. הולך טוב עם כל ארוחה. אני אוהבת להוסיף גם שורש פטרוזיליה, אבל זו לא חובה וממש לא לפי הספר. שימו לב לשיטת הבישול עם נייר האפייה שיוצרת אפקט של בישול במיצים של הירקות, ללא צורך בנוזלים נוספים.
אפיו. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

ל־4 מנות ראשונות

1 ראש סלרי גדול (או 2 קטנים)

2־3 גזרים גדולים

1 שורש פטרוזיליה

3 כפות שמן זית עדין

מיץ מלימון אחד

מלח

1 כף סוכר

אופן ההכנה

1. מקלפים את הסלרי, הגזר ושורש הפטרוזיליה, חוצים ופורסים לפרוסות בעובי חצי ס״מ. מניחים בסיר קטן עם השמן. מבשלים כמה דקות לחימום ראשוני, תוך כדי ערבוב.2. מניחים נייר אפייה ממש על הירקות (כדי שהאדים מהנוזלים שהם יפרישו ירככו אותם), מכסים ומבשלים כחצי שעה על להבה נמוכה. מוסיפים את הלימון, המלח והסוכר, מערבבים ומבשלים עוד 5 דקות.

מגישים בטמפרטורת החדר.

בורקיטס חצילים וגבינה

סהרונים פריכים ונימוחים בעת ובעונה אחת, מושלמים לאירוח וגם נשמרים לא רע, שכן חימום קל מחזיר להם את הפריכות. במתכון המקורי משתמשים בשמן רגיל, אבל אני מכינה עם שמן זית, לשיקולכם. באופן מסורתי מסמנים את הבורקיטס הללו בציפוי חריג – של פרג או קצח – כדי שהילדים לא ייפלו עליהם בטעות. לפעמים פשוט מגררים מעט קשקבל מעל.
בורקיטס חצילים וגבינה. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

כ־30 בורקיטס

לבצק:

280 גרם (2 כוסות) קמח

120 מ״ל (½ כוס) שמן

120 מ״ל (½ כוס) מים רותחים

1 כפית מלח

1 כף סוכר

למלית:

1 חציל גדול

150 גרם גבינה בולגרית מפוררת

100 גרם גבינת קשקבל מגוררת דק

מלח ופלפל שחור טחון טרי

לציפוי:

1 ביצה

פרג ו/או שומשום

אופן ההכנה

1. מכינים את הבצק: בוחשים בקערה את כל החומרים בעזרת מרית גומי עד שמתקבל בצק רך ונוח מאוד לעבודה. מכסים בניילון, ואם חם מעבירים למקרר. בינתיים מכינים את המלית.

2. למלית: קולים את החציל על להבה גלויה או גריל עד שהקליפה משחירה וניתקת מהבשר. מסלקים את הקליפה, קוצצים גס ומערבבים עם הגבינות. טועמים ומתבלים בפלפל שחור ואם צריך, גם מלח.

3. ממלאים ואופים: מרדדים את הבצק לעלה בעובי כחצי ס״מ. קורצים מהבצק עיגולים בקוטר 8 ס״מ, מניחים כפית מלית, סוגרים לחצי ואם רוצים מהדקים בעזרת מזלג. מניחים בתבנית עם נייר אפייה.

4. מחממים תנור ל־190 מעלות.

5. מברישים בביצה, מפזרים פרג שלם או שומשום ואופים כ־20 דקות או עד שהבורקיטס זהובים יפה.

6. מגישים חם או בטמפרטורת החדר, לצד ירקות. אפשר להקפיא ולחמם.

חשוב: אפשר להקפיא גם לפני האפייה ולשלוף מהמקפיא ולאפות לפי הצורך.

שופסקה סלט

רגע לפני שתגידו שזהו סלט יווני, שימו לב שבולגרים אוכלים אותו קצת אחרת. במקום להניח קובייה של גבינה על הירקות, מגררים אותה דק בפומפייה ויוצרים ממנה שמיכה לבנה של פתיתים שעוטפים את הסלט. באותו אופן מפזרים גשם של גבינה גם על תפוחי אדמה מטוגנים ועל פלפלים קלויים.

באניצה של סבתא מריקה

המאפה הכי קל להכנה שיש, וזה שאפשר לעשות בו הכי הרבה שינויים – הכול לפי החשק והגבינות שיש לכם במקרר. אז תרגישו חופשיים לאלתר עם סופים של גביעי קוטג׳ וקצוות גבינה. אבל שימו לב, אם מחליפים בולגרית בגבינה לא מלוחה חייבים להוסיף מלח.

באניצה של סבתא מריקה. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

לתבנית בקוטר 20־22 ס״מ6־7 עלי פילו, מופשרים

50 גרם חמאה מומסת (או רבע כוס שמן זית)

למלית גבינות:

250 גרם בולגרית (16% שומן לפחות), מפוררת

3 ביצים

1 גביע (200 גרם) יוגורט

100 גרם גבינת קשקבל או צהובה מגוררת

לתוספות אפשריות:

2 כוסות עלי תרד חלוטים או מוקפצים במעט שמן / 2 זוקיני מגורר / 1 חציל קלוי / 2 גבעולי כרישה קצוצים ומוקפצים

אופן ההכנה

1. מחממים תנור ל־180 מעלות. משמנים את התבנית או מרפדים בנייר אפייה.2. מערבבים את חומרי המלית בקערה. אם רוצים מוסיפים אחת מהתוספות.

3. מקמטים בידיים את עלי הפילו ומניחים בתבנית המשומנת. משמנים אותם ויוצקים את מלית הגבינות מעל. אם יש עוד מקום אפשר לשלב עוד עלה מקומט.

4. אופים כחצי שעה, עד שהבצק מזהיב היטב. מוציאים, נותנים למאפה להצטנן ולהתייצב מעט לפני שמוציאים מהתבנית, מגישים חם.

תגיות: אורלי פלאי–ברונשטייןבולגריהבוריקיטסמאכלים בולגרייםמתכונים לשבועות

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    "לא זוכר רפורמה שהשיח הפך מתמיכה נלהבת להתנגדות נחרצת תוך זמן כזה קצר"

    הידיעה הבאה

    קרן הארנונה: אלה פרטי המתווה שהשלטון המקומי הסכים לו, ואז נסוג

    כתבות קשורות

    צילום: ג'ו ונאוה

    "הנמכתי ציפיות והופתעתי": באיקאה למדנו את ההבדל בין רהיטים לאוכל

    ג'ו ונאוה
    29-04-2025

    באנו לקנות ארון יצאנו שבעים. מסקנות: לא כל מה שנקרא שוודי באמת שוודי

    צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

    מתוקים, מלוחים ותמיד מנחמים: מתכוני בצק שמרים לכל המשפחה

    תמרה אהרוני
    28-04-2025

    אחד טועם ואחר לש: חגיגה של אפייה לכל המשפחה

    איך מכשירים מיקרוגל ותנור? מדריך להכשרת המטבח לפסח

    פיצה, ירקות או בשר: לאיזו מסילה בתנור כדאי להכניס את התבנית

    הוושינגטון פוסט
    22-04-2025

    צלייה, אפייה, קריספיות מושלמת או מניעת חריכה – המיקום בתנור קובע הכול. מדריך מעשי שיעזור לכם להבין היכן למקם את...

    הידיעה הבאה
    קרן הארנונה: אלה פרטי המתווה שהשלטון המקומי הסכים לו, ואז נסוג

    קרן הארנונה: אלה פרטי המתווה שהשלטון המקומי הסכים לו, ואז נסוג

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD