יום שלישי, יוני 10, 2025 | י״ד בסיון ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי אוכל

פרג, הזהב השחור של המטבח

אם אתם לא אוהבים פרג, ייתכן שלא טעמתם פרג טרי. לפניכם שלושה מתכונים שמבוססים על הזהב השחור הזה

מאת  אפרת ליכטנשטט
י״ב באדר ה׳תשפ״א (24/02/2021 22:05)
בתוך אוכל, מוצש

צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

פגשתם ברחוב חבר שחייך אליכם עם פה מלא נקודות שחורות בשיניים? סימן שפורים כאן!

עם יד על הלב – כמה אוזני המן כבר זללתם?

פרג, או שאתם מכורים (אני! אני!) או שאתם ממש לא אוהבים, אבל אין מי שאדיש לגרגירים השחורים המשגעים האלה. בסקר שעשיתי בין עוקביי באינסטגרם גיליתי שהציבור נחלק 50/50 בין אוהבי הפרג לשונאיו.

כבר סיפרתי על כך בשנה שעברה, אבל עבר מספיק זמן כדי להזכיר שאת גרגירי הפרג מפיקים מתוך פקעות של ה״פרג התרבותי״. אחרי שעלי הכותרת נושרים נשארת פקעת גדולה וכשהיא מתייבשת נוצרים בחלקה העליון פתחים קטנים שדרכם משחררים את זרעי הפרג. יש 120 מינים של פרג ורק אחד שמשתמשים בו ליצירת אופיום ולאכילה.

כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– בהתאמה אישית: חמישה רעיונות למשלוח מנות קל ומושלם
– שלושה מתכונים, שלוש יצירות אמנות אכילות ונפלאות
– אפונה, הקטנית שכובשת מטבחים

לפרג יש ערך תזונתי גבוה; בכף פרג יש כמות סידן כמו בכוס חלב, והוא עשיר גם באשלגן, אבץ, מגנזיום וזרחן.

הפרג גם עתיר קלוריות ושמן. ב־100 גרם פרג יש כ־450 קלוריות, וזה לפני שבישלתם אותו עם חמאה וסוכר.

הקפידו לקנות פרג טרי שטוחנים מול עיניכם בחנות עם תחלופת סחורה גבוהה. העולם מלא באנשים שלא אוהבים פרג רק בגלל שמישהו הכין להם פעם עוגה עם פרג מריר מהסופר.

קניתם פרג טחון טרי ואתם אופים רק בעוד יומיים? שמרו אותו במקפיא, שם הוא מחזיק מעמד חודשים רבים. ובואו להכין מטעמים עם הזהב השחור הזה.

עוגת בננה פרג בציפוי גבינת שמנת

עוגת בננה פרג בציפוי גבינת שמנת. צילום: אפרת ליכטנשטט

אני לא יודעת איך זה קרה, אבל העוגה הזאת היא אחת הטעימות שהכנתי לאחרונה. משהו בשילוב של הבננות והפרג עם הציפוי הגבינתי פשוט נפלא.

מרכיבים

¼1 כוסות (175 גרם) קמח כוסמין לבן/מלא או קמח חיטה
1 כפית אבקת אפייה
¼ כפית מלח
1/3 כוס פרג (35 גרם)
1 ביצה
¼ כוס שמן
½ כוס סוכר
½ גביע (100 גרם) שמנת חמוצה
3 בננות בשלות מעוכות בעזרת מזלג

ציפוי
חבילת גבינת שמנת (200־220 גרם)
50 גרם אבקת סוכר
20 גרם חמאה רכה

אופן ההכנה

1. מחממים תנור ל־170 מעלות טורבו, מרפדים תבנית אינגליש קייק בנייר אפייה משומן.
2. בקערה מערבבים קמח, אבקת אפייה, מלח ופרג.
3. בקערה גדולה נוספת טורפים היטב את הביצה עם השמן והסוכר.
4. מוסיפים את השמנת וטורפים היטב.
5. מוסיפים את הבננות וטורפים היטב.
6. מוסיפים את כל החומרים היבשים ומערבבים רק עד לאחידות.
7. מעבירים את התערובת לתבנית המוכנה.
8. אופים 40־50 דקות או עד שקיסם יוצא יבש.
9. מצננים לטמפרטורת החדר ובינתיים מכינים את המילוי.
10. במכל גבוה של בלנדר ידני שמים את כל חומרי הציפוי וטוחנים לקרם אחיד.
לפני ההגשה מורחים את הציפוי על העוגה, ומפזרים פרג לקישוט.
שומרים (ללא הציפוי) בטמפרטורת החדר עד 12 שעות, ומעבר לכך במקרר.

ופל בלגי פרג

ופל בלגי פרג. צילום: אפרת ליכטנשטט

ופל בלגי תמיד מתקבל אצלנו בשמחה. אז שדרגתי אותו עם גרגירי פרג, ויצא מושלם!

מרכיבים

ל־16 יחידות

* למתכון דרושה מחבת ופלים
½1 כוסות קמח (210) גרם
½ כוס פרג (50 גרם)
2 כפיות אבקת אפייה
¼ כפית מלח
2 ביצים
75 גרם חמאה מומסת
3־4 כפות סוכר
400 מ״ל חלב
25 גרם חמאה לשימון מחבת הוופלים

אופן ההכנה

1. בקערה מערבבים קמח, פרג, אבקת אפייה ומלח
2. בקערה גדולה נוספת טורפים היטב את הביצים עם החמאה והסוכר.
3. מוסיפים את תערובת הקמח ואת החלב בהדרגה, קצת מזה וקצת מזה, עד שהתערובת אחידה. מניחים לעיסה לנוח 20 דקות.
4. משמנים היטב את מחבת הוופלים וכשהמחבת חמה מאוד מוזגים תערובת כך שתכסה את כל הקוביות.
5. מטגנים כשלוש־ארבע דקות מכל צד עד שהוופל שחום ויציב.

אוכלים בתוספת גלידה או קצפת, פירות, סירופ מייפל וכל מה שאוהבים.

שבלול פרג ושוקולד משפחתי

צילום: אפרת ליכטנשטט
שבלול פרג ושוקולד משפחתי. צילום: אפרת ליכטנשטט

אוהבים פרג ושוקולד? העוגה הזו בשבילכם. אוהבים לחדש בצורות של עוגות השמרים שלכם? בואו להכין את השבלול הגדול הזה. ההכנה שלו פשוטה בהרבה ממה שנראה.

מרכיבים

כמויות לשני שבלולים

למילוי פרג:
200 מ״ל חלב (¾ כוס + 2 כפות)
40 גרם חמאה
160 גרם סוכר (¾ כוס + 1 כף)
1 כף קמח
3 כפות אגוזים/שקדים טחונים (לא חובה)
200 גרם (2 כוסות) פרג טחון טרי
200 גרם שוקולד מריר קצוץ דק־דק

לבצק:
500 גרם קמח רגיל מנופה
2 כפיות שמרים יבשים
1/3 כוס סוכר
1/3 כוס שמן/75 גרם חמאה חתוכה לקוביות:
1 ביצה
1 כוס מים/חלב + עוד 2־3 כפות לפי הצורך
¼ כפית מלח

לאפייה:
1 ביצה טרופה
לגרסה פרווה השתמשו בחלב טבעוני, והחליפו את החמאה בשמן צמחי.

אופן ההכנה

1. מילוי הפרג: בסיר בינוני שמים חלב, חמאה וסוכר ומביאי ם לסף רתיחה עד שהסוכר נמס. מוסיפים אגוזים וקמח ומערבבים כדקה.
2. מכבים את האש ומוסיפים את הפרג. מערבבים היטב. ומקררים במקרר לפחות שעתיים בכלי סגור.
3. הכנת הבצק: שמים קמח, שמרים וסוכר בקערת מיקסר ומערבבים היטב.
[אם אתם מתפיחים מיד שימו 2 כפיות שמרים, ואם שש־שבע שעות במקרר – כפית אחת תספיק.
4. מוסיפים שמן/חמאה וביצה. בתחילה שמים רק כוס חלב ואם הבצק לא מתאחד לכדור מוסיפים עוד קצת חלב בהדרגה. אפשר גם לעזור לבצק עם מרית. שימו לב שכל קמח זקוק לכמות נוזל שונה.
5. מוסיפים את המלח ולשים במיקסר כ־9 דקות לבצק גמיש וחלק. אם הבצק נראה לכם רטוב מדי הוסיפו כף קמח, ואם הוא פירורי ולא מתאחד לכדור הוסיפו מים. הבצק צריך להיתפס על וו הלישה ויכול להידבק קצת מלמטה אבל בגדול צריך להיות מאוחד.
6. מוציאים את הבצק מהמיקסר ולשים לצורת כדור. מעבירים את הכדור לקערה גדולה משומנת, מכסים בשקית ניילון ומתפיחים כשעה במקום חמים או שש־שבע שעות במקרר.
7. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו ומשמנים היטב את התבנית (אפשר גם לרפד בנייר אפייה).
8. לאחר שהבצק תפח, מקמחים את משטח העבודה ומעבירים אליו את הבצק.
9. מחלקים את הבצק לשניים, ומחזירים לקערה כדור אחד.
10. בעזרת מערוך מרדדים את הכדור הראשון לעלה גדול מאוד בעובי של 3־4 מ״מ. (מומלץ להתחיל מצורה מלבנית).
11. מורחים על הבצק מחצית ממילוי הפרג ומפזרים על הפרג מחצית מהשוקולד הקצוץ.
12. יצירת השבלול הגדול: בעזרת גלגלת חותכים פסים ברוחב 3־4 ס״מ.
13. מגלגלים את הפס הראשון לשבלול ומניחים אותו ליד הפס הבא. ממשיכים לגלגל לשושנה גדולה עד שכבר בלתי אפשרי להחזיק אותה ביד, מניחים אותה במרכז התבנית ומועכים אותה מעט.
14. לוקחים כל פעם ״פס״ ובזהירות מצמידים אותו לשושנה שבתבנית. זה קצת קשה ונראה שמתפרק אבל בסוף הכול מסתדר, עבדו במהירות ובעדינות.
15. מועכים קצת את השושנה הגדולה, מכסים במגבת ומתפיחים 20־30 דקות נוספות במקום חם. (יש סרטון אצלי בסטורי). חוזרים על הפעולה עם החלק השני של הבצק.
16. מברישים בביצה טרופה ואופים 20־25 דקות עד שהשושנה זהובה ומעט שחומה. כמובן אפשר גם לגלגל לצורת הקראנץ, לרולדה או לשבלולים אישיים.

* מי שלא אוהב שוקולד יכול להשמיט אותו מהמתכון.

תגיות: אוזני המןופל בלגימתכוניםפוריםפרג

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    "הילדים שלי הם הדבר הכי מוצלח שעשיתי בחיי"

    הידיעה הבאה

    פורים, קורונה ויצירתיות: התחפושות הכי הכי

    הידיעה הבאה
    פורים, קורונה ויצירתיות: התחפושות הכי הכי

    פורים, קורונה ויצירתיות: התחפושות הכי הכי

    כתיבת תגובה לבטל

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD