קמח תירס הוא אחד הקמחים העתיקים והנפוצים בעולם, אך בישראל הוא לא כל כך פופולרי.
הוא עשוי מגרעיני תירס שיובשו ונטחנו – כן, אתם יכולים לנסות להכין אותו בבית. לעומת זאת, כדי להכין קורנפלור טוחנים את גרעין נבט התירס לאחר שהושרה ותסס, ואת זה אני לא ממליצה להכין בבית.
מוצאו במקסיקו, אך כבר לפני מאות שנים, עם התפשטות גידולי התירס בכל העולם, הוא הפך בן־בית במטבחים רבים. הרי לא תוכלו לתאר את המטבח האיטלקי ללא פולנטה או את הרומני ללא ממליגה.
ארה"ב היא מגדלת התירס הגדולה בעולם, עם גידולים של 370 מיליון טון בשנה (!) שהם שליש מגידולי התירס בעולם. בהיותו זמין וזול הוא הפך להיות מאכל עממי ומרכזי במיוחד בדרום ארה"ב, ומשמש כסמל לאוכל ״מנחם״ ואוכל של בית.
האיטלקים הוסיפו לו חמאה ופרמזן כמנהגם הנפלא והפכו את הפולנטה לשם נרדף למאכלי גורמה.
ברומניה הממליגה היא סמל לאוכל עממי וזול, ובעבר אף שימשה כתחליף ללחם עבור העניים, אבל כיום גם במסעדות יוקרה מגישים אותה.
קמח תירס עשיר במגנזיום ואשלגן, יש בו נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים המסייעים למערכת העיכול. הוא אינו מכיל גלוטן ומהווה פתרון נפלא לרגישים לו. אני תמיד מחזיקה קמח תירס במזווה. בואו לראות אילו עוד דברים נפלאים אפשר להכין ממנו.
עוגת תפוזים ופירות יער מקמח תירס
עוגה ביתית מהירה ונפלאה, שאני מכינה כבר שנים מהמתכון של הילה מהבלוג הנהדר ״ביסים״, עם קצת שינויים שלי. מושלמת לצד כוס קפה או תה בבוקר חורפי. את פירות היער אפשר להחליף בתותים או בפרוסות שזיפים.

מרכיבים
תבנית אינגליש קייק באורך 30 ס״מ
½ כוס שמן
2 ביצים
1 כוס (200 גרם) סוכר
גרידת קליפה מתפוז שלם
½ כוס (120 מ"ל) מיץ תפוזים סחוט טרי
¼1 כוסות (175 גרם) קמח רגיל
½ כוס (70 גרם) קמח תירס דק
2 כפיות אבקת אפייה
½ כפית מלח
100 גרם פירות יער (אפשר גם קפואים)
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־180 מעלות, משמנים תבנית אינגליש קייק ומרפדים אותה בנייר אפייה.
2. בקערה גדולה מערבבים שמן, ביצים, מיץ תפוזים, גרידת תפוז וסוכר.
3. בקערה נוספת מערבבים היטב קמח רגיל, קמח תירס, אבקת אפייה ומלח. מוסיפים את התערובת היבשה לתוך התערובת הרטובה ומערבבים רק עד איחוד וללא יותר.
4. מעבירים לתבנית ומפזרים מלמעלה את פירות היער.
5. אופים 50־40 דקות, או עד שהעוגה שחומה וקיסם שננעץ בה יוצא יבש.
טיפ:
העוגה הכי טעימה ביום הכנתה. אפשר לשמור אותה עטופה היטב בטמפרטורת החדר שלושה ימים.
פאי בשר ופולנטה
מאכל מפורסם מדרום ארה"ב שקורץ למטבח המקסיקני, שם הוא מכונה ״טמלה־פאי״ על שם הטמלה המפורסמת ממרכז אמריקה. בפועל מדובר בסוג של פאי רועים עשיר, שבמקום לכסות בפירה מכינים פולנטה במהירות בקערה ומוזגים על הבשר. תענוג.

מרכיבים
תבנית בקוטר 24 ס״מ
לשכבת הבשר
3 כפות שמן
1 בצל קצוץ דק
מלח ופלפל
¼ כפית בהרט
¼ כפית כמון
1 כפית מלח
1 כפית סוכר
¼ כפית פלפל שחור
600 גרם בשר טחון
1 פלפל אדום חתוך לקוביות
1 כף רסק עגבניות
1 כוס (240 מ"ל) מים רותחים
לציפוי פולנטה
¼1 כוס (175 גרם) קמח תירס
1 כוס (140 גרם) קמח רגיל
1 כפית אבקת אפייה
1 כפית מלח
2 כפיות סוכר
¼ כפית פלפל שחור
¼ כוס שמן זית
2 ביצים
½ כוס מים + עוד קצת לפי הצורך
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־180 מעלות ומשמנים את התבנית.
2. במחבת גדולה מחממים שמן ומטגנים את הבצל כעשר דקות עד שהוא שקוף.
3. מוסיפים את כל התבלינים ומטגנים אותם כדקה.
4. מוסיפים את הבשר, מטגנים ומפוררים אותו עם כף עץ עד שהוא משנה את צבעו מאדום לאפור.
5. מוסיפים פלפל אדום ורסק עגבניות ומטגנים כשת'י דקות. מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה.
6. מבשלים כעשר דקות עד שמרבית הנוזלים נעלמים.
7. מערבבים היטב את כל חומרי הפולנטה עד שמתקבל קרם חלק.
8. משמנים את התבנית ומעבירים אליה את תערובת הבשר. מכסים את הבשר בתערובת הפולנטה ומחליקים לשכבה אחידה עם מרית רטובה.
9. אופים 30 דקות או עד שהפולנטה זהובה ומעט משחימה בקצוות.
מגישים חם.
נאצ׳וס ביתיים
נכון שתמיד חלמתם להכין נאצ׳וס בבית? מה לא? אני תמיד אוהבת לאתגר את עצמי ולהכין מוצרים תעשייתיים בעצמי, בעיקר כשמדובר בבצקים. לצורך המשימה גייסתי את הפיצים ויחד נהנינו מאחר־צהריים של הכנת נאצ'וס – ולא פחות חשוב, אכילתם. מתכון למשקיענים.

מרכיבים
80־100 יחידות
2 כוסות (280 גרם) קמח תירס
½ כוס (70 גרם) קמח רגיל
2 כפיות מלח
¼ כפית פלפל לבן
1 כפית כורכום
1 כף שמן
1 כוס (240 מ"ל) מים חמימים (או פחות)
מעט פפריקה מתוקה ואבקת שום לפיזור לפני האפייה
אופן ההכנה
1. שמים את כל המרכיבים מלבד המים בקערה גדולה ומערבבים.
2. מוסיפים את המים בהדרגה רק עד שהתערובת מתגבשת. מתחילים לערבב, בתחילה בכף עץ ואז עוברים ללוש בידיים. אם התערובת יבשה מדי מוסיפים מעט מים. אם היא רטובה מדי מוסיפים מעט קמח רגיל. הבצק צריך להתאחד לכדור רך, גמיש ולא מתפורר (נסו ליצור כדור ותראו אם הוא מגובש).
3. מכסים את הבצק ומניחים כחצי שעה למנוחה בטמפרטורת החדר.
4. גוזרים שני דפי נייר אפייה לריבועים קטנים בגודל של כ־15X15 ס״מ.
5. יוצרים מהבצק כדורים קטנים בקוטר 4־5 ס״מ, ומכסים במגבת לחה כדי שלא יתייבשו.
6. מניחים כדור על דף נייר אפייה ומועכים מעט. מכסים בדף נייר אפייה נוסף ומרדדים בעזרת מערוך, לעלה דק־דק בעובי 1־2 מ״מ.
7. מחממים מחבת נון־סטיק גדולה (ללא שמן) ומעבירים אליה את ה״טורטייה״ שיצרנו – ישר מהנייר – בעדינות, כדי שלא תיקרע.
8. צולים את הטורטייה כשתי דקות מכל צד עד שהיא מתייצבת ומעבירים לצלחת. מכסים במגבת כדי שלא תתייבש.
9. חוזרים על הפעולה עד שנגמר כל הבצק (בערך 20 טורטיות).
10. מחממים תנור ל־180 מעלות ומרפדים שתי תבניות בנייר אפייה.
11. חותכים כל טורטייה ל־4 רבעים בעזרת סכין חדה.
12. מפזרים את הטורטיות בין שתי התבניות, מפזרים מעט פפריקה ואבקת שום ואופים 10־15 דקות עד שהן פריכות. השגיחו על התנור כדי שהנאצ'וס לא יישרפו!
13. מגישים עם סלסת עגבניות, ממרח אבוקדו וכדומה. שומרים בקופסה אטומה עד יומיים.
טיפים:
1. הקפידו על כיסוי הבצק והטורטיות כל הזמן כדי שלא יתייבשו.
2. חשוב לרדד את הבצק לעובי דק כדי שהנאצ׳וס יהיו דקים ופריכים.