יום שני, יוני 9, 2025 | י״ג בסיון ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי תרבות מוצש

השמרים התעוררו: מאפים לסוף הצום ולכל עת

שמרים הם כמו קסם ממכר, מעט גרגרים חומים שמערבבים עם קמח ומים ומתקבל חומר גלם שאפשר להכין ממנו מאפים מרשימים

מאת  אפרת ליכטנשטט
ח׳ באב ה׳תשפ״ד (12/08/2024 16:52)
לחמניות תלוש־אותי שום קטנטנות. צילום: אפרת ליכטנשטט

לחמניות תלוש־אותי שום קטנטנות. צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

הרעיון למדור הזה התחיל מחברה שביקשה שאכין לה מאפה שמרים לשבת. את הבצק הכנתי בערב והכנסתי למקרר לתפיחה איטית. קמתי בבוקר ופתחתי את המקרר להוציא את הבצק, אך הבצק הקריר לא תפח ולא ידעתי מה מצבו. כיוון שהזמן דחק החלטתי להכין בצק שמרים חדש ולא לחכות. את הבצק הקר הנחתי בצד לגורלו.

המשכתי עם הבצק החדש, סיימתי להכין את המאפה ואז התפניתי להציץ על הבצק הראשון, וראו זה פלא – השמרים התעוררו, הבצק תפח לתפארת ועכשיו היה לי עוד בצק, אבל בלי ייעוד. מובן שבצק ללא ייעוד לא ירתיע אותי ומיד ניסיתי לחשוב על מאפה חמוד ומעניין לשבת. אפיתי לחמניות שום שיצאו כל כך טעימות, והבנתי שאני צריכה להוציא מצלמה ולכתוב מתכון מסודר.

אני מאוד אוהבת להכין בצקי שמרים בקיץ כי הם תופחים במהירות, ובתוך שעתיים אפשר להכין מאפה יפהפה וטעים. אל תדאגו, רוב הזמן הבצק עובד לבד. נחמד להכין מאפה מפנק מבצק שמרים כשמארחים או כשמתארחים. תמיד אפשר לחדש, השמיים הם הגבול ואל תחששו להיות יצירתיים ולהמציא מתכונים וצורות חדשות. הכינו את המיקסר.

שבלולי פיצה רכים

לתבנית בגודל 25/25

מרכיבים

לבצק

2/3 כוס (160 מ"ל) חלב או מים

1 כף שמרים יבשים

2 כפות סוכר

2/3 כוס (160 מ"ל) שמן

2 ביצים

500 גרם קמח

2 כפיות מלח

למילוי

100 מ"ל רוטב עגבניות מוכן לפיצה

200 גרם גבינת מוצרלה/עמק מגורדת

100 גרם זיתים מגולענים חתוכים לפרוסות

חופן עלי בזיליקום

להברשה

1 ביצה טרופה

אופן ההכנה

1. בקערת מיקסר שמים חלב, שמרים וסוכר, מערבבים וממתינים 10 דקות.

2. מוסיפים את השמן והביצים וטורפים.

3. מוסיפים קמח ומפעילים את המיקסר עם וו לישה. אם הבצק נראה יבש מוסיפים חלב בהדרגה – כף בכל פעם. שימו לב שהבצק רך ולא יבש.

4. מוסיפים את המלח ולשים במיקסר עוד 15-9 דקות לבצק גמיש וחלק.

5. מוציאים את הבצק מקערת המיקסר ובידיים משומנות לשים לצורת כדור. מעבירים לקערה משומנת, מכסים בשקית ניילון ומתפיחים כשעה עד שעה וחצי במקום חמים (או לילה במקרר).

6. מחממים תנור ל180 מעלות טורבו.

7. מרפדים בנייר אפייה או משמנים את התבנית.

8. מרדדים את הבצק לעובי של 1 ס"מ.

9. מורחים על הבצק רוטב עגבניות, מפזרים גבינה מגוררת, זיתים ועלי בזיליקום ומגלגלים לרולדה.

10. חותכים לפרוסות בעובי 3 ס"מ ומניחים בתבנית ברווחים של 1 ס"מ. (אם לא כל השבלולים נכנסים לתבנית אפשר להכין עוד תבנית קטנה).

11. מכסים את התבנית במגבת ומתפיחים עוד חצי שעה.

12. מברישים בביצה טרופה ומכניסים לתנור ל־25-35 דקות עד שהבצק זהוב ומשחים מעט.

פוקאצ׳ה אוורירית

פוקאצ׳ה אוורירית. צילום: אפרת ליכטנשטט
פוקאצ׳ה אוורירית. צילום: אפרת ליכטנשטט

מה שעושה את ההבדל בין בצק פוקאצ'ה לכל בצק אחר הוא כמות הנוזלים. בבצק פוקאצ׳ה יש לפחות שליש יותר נוזלים מאשר בבצק שמרים רגיל ולכן הפוקאצ'ה יוצאת אוורירית ונפלאה. כמובן גם בשמן זית לא חוסכים, והתוצאה מופלאה.

לתבנית בגודל 25/35

מרכיבים

400 מ"ל מים פושרים

1 כף שמרים יבשים

1 כף סוכר

2 כפות שמן זית

2 כפיות מלח

500 גרם קמח ללחם/פוקאצ'ה

תוספות

עלים מענף רוזמרין, קצוצים דק

4־5 שיני שום פרוסות

כדורי מוצרלה

אופן ההכנה

1. בקערת מיקסר שמים מים פושרים, שמרים, סוכר ושמן זית ומערבבים היטב.

2. ממתינים 10 דקות ומוסיפים את המלח והקמח.

3. מפעילים את המיקסר עם וו לישה ולשים 10-15 דקות. הבצק מאוד רך ודביק וזה בסדר.

4. בידיים משומנות מעבירים את הבצק לקערה גדולה משומנת היטב, מכסים ומתפיחים כשעה או עד להכפלת נפח.

5. לאחר ההתפחה "מגלישים" את הבצק לתבנית משומנת או מרופדת בנייר אפייה משומן ומותחים אותו כך שיגיע לכל קצוות התבנית.

6. מכסים בנייר אפייה ועליו מגבת או בשקית ניילון גדולה ומוודאים שלא ידבק לכיסוי ומתפיחים חצי שעה.

7. מחממים תנור ל־200 מעלות.

8. מסירים את הכיסוי, משטחים את הבצק על כל התבנית בגובה אחיד ובעזרת האצבעות יוצרים בו שקעים עמוקים.

9. מקשטים את הפוקאצ'ה ברוזמרין, שום וכל מה שאוהבים ומזלפים שמן זית בנדיבות.

10. מכניסים לתנור ל־25-35 דקות או עד שהפוקאצ'ה מזהיבה ומשחימה בצדדים.

לחמניות תלוש־אותי שום קטנטנות

לחמניות תלוש־אותי שום קטנטנות. צילום: אפרת ליכטנשטט
לחמניות תלוש־אותי שום קטנטנות. צילום: אפרת ליכטנשטט

לתבנית בגודל 25/25

מרכיבים

לבצק

2/3 כוס (160 מ"ל) חלב או מים

1 כף שמרים יבשים

2 כפות סוכר

2/3 כוס (160 מ"ל) שמן

2 ביצים

500 גרם קמח

2 כפיות מלח

להברשה

1 ביצה טרופה

אחרי האפייה

50 גרם חמאה מומסת

חצי צרור פטרוזיליה/כוסברה קצוצה דק

3 שיני שום כתושות

אופן ההכנה

1. להכנת הבצק ראו את המתכון לבצק של שבלולי פיצה.

2. אחרי ההתפחה קורצים מהבצק חתיכות בגדלים שונים.

3. יוצרים כדורים יפים ועגולים: אוספים את הקצוות כלפי מטה ומגלגלים על משטח העבודה.

4. מניחים בתבנית משומנת את הכדורים בפיזור אקראי של הגדלים השונים.

5. מכסים את התבנית במגבת ומתפיחים חצי שעה.

6. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו.

7. מברישים בביצה טרופה ומכניסים לתנור ל־25-35 דקות עד שהבצק זהוב ומשחים מעט.

8. בזמן שהלחמניות בתנור מערבבים חמאה מומסת עם פטרוזיליה ושום כתוש, וכשמוציאים את הלחמניות מהתנור מברישים אותן בחמאה בנדיבות.

תגיות: אוכלכשרמאפיםמתכוניםשמרים

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    "הניצחון המוחלט מחייב את כולם": הוויכוח בין נתניהו לגלנט מחריף

    הידיעה הבאה

    תוכנית חירום לאומית: להביא לישראל עשרות רופאים יהודים מדרום אמריקה

    כתבות קשורות

    נתב"ג. צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

    היורדים מהארץ לא מפסיקים להתעסק בה

    רחלי מלק-בודה
    03-05-2025

    בתוך הכאוס הישראלי מסתתר איזשהו סדר עמוק ומסונכרן. אפילו מי שעוזב את הארץ פיזית מתקשה להתנתק ממנו

    ריקוד המכונה: השפעת הבינה המלאכותית על עולם המוזיקה

    שרול גוטמן
    01-05-2025

    מתהליך יצירה שמתחיל מבטן, רגש ונשמה למערכת של הנחיות, קונספטים ופירוט טכני. עידן ה–AI במוזיקה

    כבר לגמרי טבעי למוזיקה הישראלית. מארק אליהו. צילום: אריק סולטן

    מארק אליהו מופיע והמחזמר שיקגו בישראל: מה שעולה בשבוע הקרוב

    יהודית טל
    01-05-2025

    מדריך מוצש לשבוע הקרוב // 2-9.5

    הידיעה הבאה
    רופאים ישראלים בניתוח בבית החולים הדסה עין כרם. צילום: הדס פרוש - פלאש 90

    תוכנית חירום לאומית: להביא לישראל עשרות רופאים יהודים מדרום אמריקה

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD