בכל פעם שאני רואה אצל הירקן את הקישואים העגולים החמודים האלה, אני לא מתאפקת וקונה שני ק"ג. בבית אחר כך, הם יושבים על השיש ומחכים בסבלנות שאמצא זמן להתייחס אליהם. בערב כשכולם הולכים לישון, הקישואים מביטים בי ואני יודעת שאני לא יכולה להתחמק יותר, וניגשת להכין את המילוי. מילוי ירקות היא מלאכה מתגמלת ביותר כי בסופה ניצב לו סיר מהביל, יפהפה וגדוש טעמים, ועבורי הוא ארוחה מושלמת בכל שעה ביום.
מרכיבים (10־12 קישואים עגולים)
לשלב הראשון
1 כוס עדשים ירוקות
1 כוס בורגול
3 כפות שמן זית
2 בצלים קצוצים דק
250 גרם פטריות שמפיניון קצוצות לקוביות קטנות
3 שיני שום כתושות
1 כפית מלח
1 כפית סוכר
¼ כפית פלפל שחור
גרידה מלימון שלם
לשלב השני
1 כפית מלח
½ כפית פלפל
½ כפית קינמון
¼ כפית ציפורן
1 כפית בהרט
לרוטב
1 ליטר מים
4 כפות רוטב רימונים
3 כפות סילאן
3 כפות שמן זית
מיץ מחצי לימון
½1 כפיות מלח
½ כפית פלפל שחור
אופן ההכנה
1. שמים את העדשים הירוקות בקערה ואת הבורגול בקערה נפרדת ומשרים כל אחת מהן במים רותחים כחצי שעה.
2. בסיר גדול מחממים שמן ומטגנים את הבצלים הקצוצים כרבע שעה, עד שהם זהובים ומעט שחומים. מוסיפים פטריות, שום, מלח, פלפל וסוכר ומטגנים כעשר דקות עד שהפטריות מתרככות.
3. מעבירים את הפטריות והבצל המטוגנים לקערה גדולה ומוסיפים את הבורגול והעדשים. מוסיפים את כל שאר המרכיבים: גרידת לימון, מלח, פלפל, קינמון, ציפורן ובהרט ומערבבים היטב.
4. מסירים מכל קישוא את החלק העליון ושומרים אותו בצד. מרוקנים את הקישואים בעזרת כפית פריזיאן. מבשר הקישואים מכינים פשטידה טעימה (מתכון בעמוד הבא).
5. ממלאים כל קישוא במילוי, אך לא בצורה דחוסה, כיוון שהמילוי מתנפח בזמן הבישול. מכסים כל קישוא ב״מכסה״ שלו.
6. מניחים את הקישואים בצפיפות בסיר סוטאז׳ גדול המתאים לתנור, מערבבים את כל מרכיבי הרוטב ושופכים בזהירות על הקישואים ובמיוחד בתוכם. מכסים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כשעה.
7. כעבור שעה מעבירים את הסיר (הסגור) לתנור שחומם מראש ל־180 מעלות ואופים את הקישואים כשעה וחצי נוספות (חשוב לבדוק במהלך הבישול שעדיין נשארו מים בתחתית הסיר, ואם חסר מוסיפים כוס מים).
לא רוצים בורגול? תוכלו להחליף אותו בכל דגן אחר: אורז (רגיל או מלא), פריקי (נהדר), קינואה, גריסי פנינה, חיטה או כוסמת