נעצרו בגלל לימוד "הדף היומי": 14 יהודים שוחררו מהכלא האיראני

לאחר גל מעצרים רחב שביצעו כוחות הביטחון באיראן, אקטיביסטים ועיתונאים מהאופוזיציה דיווחו כי 14 היהודים שנעצרו שוחררו. על אף זאת, יהודים במדינה מדווחים על מעקב הדוק ואיומים מצד המשטר.

יהודים באיראן | גטי אימג'ס

יהודים באיראן | צילום: גטי אימג'ס

תוכן השמע עדיין בהכנה...

עיתונאים ואקטיביסטים מהאופוזיציה האיראנית מסרו לכרמל מלמד מה-JNS כי 14 היהודים שנעצרו על ידי המשטרה האיראנית במהלך גל המעצרים, שוחררו. על פי הדיווחים, גל המעצרים - שכלל כ-600 אזרחים - הגיע לאחר ההכרזה על הפסקת אש בין איראן לישראל.

רוזה פרטו, עיתונאית איראנית-ישראלית המתגוררת בישראל, סיפרה ל־JNS כי מקור מהימן בממשל האיראני, מוסלמי שמתנגד למשטר, מסר לה שלא נעצרו יהודים בטהרן. לדבריה, כל 14 היהודים שנעצרו - כולם תושבי שיראז ואיספהאן - שוחררו.

"היה ברור שלא הייתה כאן מטרה לפגוע דווקא ביהודים", אמרה פרטו. לדבריה, רק בדיעבד התברר כי חלק מהנעצרים היו יהודים, שנעצרו בגלל שיתופים או לייקים לפוסטים אנטי-משטריים ברשתות החברתיות.

הכי מעניין

עוד כתבות בנושא

ג'ורג' הרוניאן, פעיל יהודי איראני ותיק שהקים את ארגון No to Antisemitism בלוס אנג'לס, סיפר כי שמע על מעצרם של כ-35 יהודים, וכי רובם שוחררו, למעט שניים או שלושה. שניים מהנעצרים משיראז, כך לדבריו, השתתפו בלימוד דף יומי באמצעות קבוצת ווטסאפ, והמעצר התרחש בגלל פיקוח סייבר של המשטרה.

"הרשויות לא הבינו שמדובר בקבוצת לימוד בלבד, עם משתתפים גם מחוץ לאיראן," אמר הרוניאן. "כשהתברר שאין קשרים פוליטיים - כולם שוחררו".

הפגנת תמיכה בממשלת באיראן | AFP

הפגנת תמיכה בממשלת באיראן | צילום: AFP

פרטו תקפה דיווחים בתקשורת הישראלית על מעצרם של 700 יהודים, כולל רבנים וחזנים. לדבריה, מקור הדיווח הוא קבוצה אופוזיציונית קטנה בפריז -"Association Femme Azadi" - המורכבת מארבע נשים שאינן יהודיות ואינן בקשר עם הקהילה היהודית באיראן.

"הן הפיצו פייק ניוז מסוכן רק כדי לזכות בתשומת לב תקשורתית, מבלי לחשוב על הסיכון לחיי יהודים באיראן", אמרה פרטו. "כל מי שבקשר עם הקהילה שם היה מתריע מיידית אם היה מדובר בסכנה אמיתית".

"אל תכתבו לנו"

לפני כשבועיים, הרב הראשי של איראן, ר' יהודה גראמי וועד הקהילה היהודית בטהרן פרסמו הודעות גינוי לתקיפות הישראליות נגד איראן. יו"ר הוועד, הומיון סאמיה נאג'פאבאדי, אף הופיע בתקשורת הממלכתית והביע נאמנות למשטר.

פעיל יהודי איראני מלוס אנג'לס, שביקש להישאר בעילום שם מחשש לביטחונם של קרוביו, אמר ל־JNS כי שוחח עם מנהיגים יהודים באיראן, שלדבריהם לא התרחשו מעצרים המוניים. עם זאת, שירותי הביטחון הזהירו את הקהילות היהודיות שלא ליצור קשר עם גורמים מחוץ לאיראן - במיוחד מישראל.

"הם יודעים שמאזינים לכל שיחה וקוראים כל הודעה", סיפר. "אמרו להם שמי שיתקשר עם ישראל ייכלא לשישה חודשים בגין ריגול".

אישה באיראן מסתכלת על תמונתו של מפקד משמרות המהפכה שחוסל | AFP

אישה באיראן מסתכלת על תמונתו של מפקד משמרות המהפכה שחוסל | צילום: AFP

לפי פרטו, כמה מחבריה הוותיקים בטהרן ובאיספהאן שלחו לה הודעות בהן ביקשו ממנה שלא ליצור עמם קשר, מתוך פחד מהשלטונות. "אחד מהם כתב לי, 'בבקשה, בבקשה אל תשלחי לנו הודעות'," סיפרה. "מישהו אפילו התנצל על כך שמחק אותי מהאינסטגרם".

"מצבם של היהודים באיראן שברירי מאוד"

פרד סברי, אנליסט פוליטי איראני-שבדי ופעיל אופוזיציה, אמר ל־JNS כי תבוסת המשטר האיראני לארה"ב ולישראל על אדמת איראן חושפת את חולשתו, והוא מפצה על כך בדיכוי אזרחי קיצוני. "המשטר מתנהג כטורף פצוע - הוא מנסה להוכיח שליטה דרך מעצרים ואולי אף הוצאות להורג", אמר.

לדבריו, המשטר רואה בכולם מרגלים פוטנציאליים - במיוחד יהודים, שלדעתו עשויים להיות קשורים לישראל. ואכן, ב־25 ביוני דיווחה תחנת PressTV כי שלושה "מרגלים ישראלים" הוצאו להורג.

במשך עשורים רבים נמנעו מנהיגים יהודים אמריקאים-איראנים מלהתבטא בפומבי נגד המשטר, מחשש לפגיעה ביהודים באיראן. פרטו ופעילים אחרים קוראים לתקשורת ולארגונים ברחבי העולם לנהוג באחריות.

"המצב של היהודים באיראן שברירי מאוד," הזהירה פרטו. "אני מפצירה בכל אחד - במיוחד בישראל, באירופה ובארה"ב - להימנע מהצהרות פומביות שעלולות לסכן את יקירינו שם."

ו' בתמוז ה׳תשפ"ה02.07.2025 | 14:35

עודכן ב