21 דיינים חדשים מונו אתמול (ראשון) על ידי הוועדה למינוי דיינים. בגלל מפתח פוליטי מקומם שהתקבע בשנים האחרונות רק שבעה - שליש מהדיינים שמונו, הם מהציונות הדתית. נניח כרגע לחלוקה הלא שוויונית הזאת שכבר נכתב עליה רבות, ונתמקד בשבעת הדיינים שנבחרו על מכסת הציונות הדתית. אינני מטיל חלילה דופי בגדולתם בתורה ובהתאמתם לתפקיד, ובכל זאת, כשבוחרים דיינים שאמורים לייצג את עולם התורה הציוני, הציפייה הטבעית, במיוחד בעת מלחמה, היא לבחור בדיינים ששירתו בצה"ל.
עוד כתבות בנושא
גם השר בצלאל סמוטריץ', יו"ר 'הציונות הדתית' מודע לכך, ואף ציין זאת בהודעה שפרסם אתמול. "זכינו היום למינוי של שבעה דיינים חשובים מבניה של הציונות הדתית", כתב סמוטריץ. "בתי המדרש של הציונות הדתית מעמידים גדלות בתורה עם שירות צבאי ונשיאה בעול עם החברה הישראלית בכל מרחבי העשייה".
ובכל זאת, בירור קצר אודות קורות חייהם של שבעת הדיינים הציוניים, מעלה ממצא מאכזב. שניים מתוך הרבנים הציוניים שמונו לדיינים - הרב יחיאל חיים פריימן והרב יעקב שפונגין, לא שירתו בצבא. השניים הם בוגרי ישיבת 'מרכז הרב' שנתמכו על ידי הרב יעקב שפירא ראש ישיבת 'מרכז הרב' וחבר מועצת הרבנות הראשית. הרב שפירא אמנם לא חבר בוועדה אך כמי שהביא לבחירתו של הרב הראשי האשכנזי הרב קלמן בר, יש לו כוח פוליטי בוועדה.
הכי מעניין
כוחו של הרב שפירא בוועדה, מסביר גם מדוע, למרות שישיבת 'מרכז הרב', היא בסך הכול אחת מעשרות ישיבות ציוניות המצמיחות תלמידי חכמים הראויים לכהן כדיינים, היא זכתה לקבל שני מינויים מתוך שבעת הדיינים שמונו. מצד שני, העובדה שמפלגת 'הציונות הדתית' כשלה בניסיונה למנות רב ראשי אשכנזי מטעמה, הגבילה את כוחה הפוליטי של נציגת המפלגה בוועדה - השרה אורית סטרוק. כך נוצרה התמונה הסופית והאבסורדית שבה כמעט שליש מהדיינים הציוניים שמונו אתמול, אינם בוגרי שירות צבאי.
אגב, בוועדה למינוי דיינים יושב גם שר מטעם 'הליכוד', השר דודי אמסלם שלא נכח בהצבעה. כמה לא מפתיע לגלות שלשר אמסלם בכלל לא היה אכפת אם הדיינים שימונו שירתו בצבא או לא. למרות שאמסלם אמור לייצג בוועדה את ציבור בוחרי הליכוד, ציבור ציוני ומסורתי שהשירות בצבא חשוב לו, הוא לא היה חלק מהלובי הציוני בוועדה. אמסלם הגיע לוועדה באופן מוצהר כדי לקדם מועמדים מסוימים שהכתיבו לו רבותיו. הוא אגב כשל במשימתו.

הרב הראשי קלמן בר. | צילום: נעמה שטרן
בשורה התחתונה, גילינו אמש את אחד ממחירי הכישלון של מפלגת 'הציונות הדתית' בבחירות לרבנות הראשית לפני כחצי שנה. אם סמוטריץ' היה נצמד כמצופה ממנו למועמד שנבחר על ידי וועדת הרבנים – הרב מאיר כהנא, והרב כהנא, סא"ל במילואים, היה נבחר לתפקיד הרב הראשי, תמונת הדיינים הנבחרים של הציונות הדתית הייתה נראית אחרת.
לרב הראשי האשכנזי שכן נבחר - הרב קלמן בר, ולמי שתמך בו - הרב יעקב שפירא, השירות הצבאי של המועמדים אינו מהווה קריטריון הכרחי למינוי על חשבון מכסת הציבור הציוני דתי, אפילו בעת מלחמה. כך הגענו לתוצאה הסופית ששבעת הדיינים הדתיים לאומיים שנבחרו אתמול, עם כל גדולתם התורנית, הם לא מדגם מייצג והולם של עולם התורה הציוני המפואר והמגוון.