שילה פריד

כתב משטרה, ביטחון פנים והתיישבות

התמיכה בפורעי שומרי החומות: בחברה הערבית סבורים שטרור היא זכות יסוד

רבים מאוד בחברה הערבית מפגינים בהזדהות עם מחבלי הפרעות, קוראים לשחרורם ומנסים למעשה לנרמל את מעשי הטרור. כל זה ניסיון לתת חותמת כשרות מוסרית לפעם הבאה שבה ערבים יחליטו להבעיר את המדינה כהזדהות עם ארגוני הטרור בעזה

תושבים ערבים הפגינו בחיפה אמש (שבת) וקראו לשחרר ממאסר את הפורעים שתקפו יהודים ברחבי הארץ במהלך מבצע "שומר החומות". המפגינים נשאו תמונות של המורשעים בטרור שנגזרו עליהם עונשי מאסר על עבירות כמו ירי לעבר יהודים, פציעה, תקיפה, יידוי חפצים חדים לעבר שוטרים ועוד. בשלטים שנשאו ובקריאות שצעקו – טענו כי "הדמוקרטיה היא שקר במדינה הזאת" וכינו את הפורעים "אסירי מהומות הכבוד". 

כל זה לכאורה לא מצדיק התייחסות חדשותית, מפגן קטנטן וספק אם מייצג אינו אירוע בעל ערך. אלא שההפגנה אתמול היא חלק משורה של צעדים תמוהים, ונורמליזציה בחברה הערבית בישראל של פגיעה ביהודים כדבר שמותר במדינה דמוקרטית, ושל טרור כזכות יסוד בסיסית עבור מיעוט שמנסה להביע מחאה. זו הייתה חלק משורת הפגנות שהתקיימו לאחרונה בחיפה ובירושלים, אשר האירועים האלימים שחוללו ערבים מוצגים בהם כהפגנות תמימות, והעונשים מתוארים כפשע גזעני נגד ערבים. 

ואלה לא רק ההפגנות. השבת פרסם ישי פרידמן ב"שביעי" כי אדהם בשיר, ערבי תושב עכו שהורשע בתקיפה אלימה של מור ג'אנשווילי בעיר במהלך הפרעות – זכה לביקור בכלא של חברת הכנסת עאידה תומא סלימן מחד"ש-תע"ל.

בשיר הוא לא מפגין. הוא טרוריסט. שופטי המחוזי בחיפה, שגזרו עליו 10 שנות מאסר ותשלום פיצויים בסך 150 אלף ש"ח לג'נאשווילי, כתבו כי "בשיר הורשע במעשה טרור של חבלה בכוונה מחמירה, כאשר יידה אבן לעבר רכבו של של ג'נאשווילי ופגע בחלקו האחורי של הרכב. בשיר שבר באמצעות אלה שבה הצטייד את חלון הרכב, וזאת מתוך כוונה לגרום לג'נאשווילי חבלה חמורה, נכות או מום, והכול מתוך מניע לאומני-אידיאולוגי".

כל אלה לא מנעו מהרחוב הערבי להביע בו תמיכה. בכניסתו לכלא ליוו אותו עשרות מפגינים שקראו לשחררו לחופשי וטענו כי מאסר על מעשי אלימות הוא עוול. אל חברת הכנס תומא-סלימאן הצטרף ח"כ אחמד טיבי ממפלגתה וניסה לגמד את סעיפי ההרשעה של בשיר, וטען כי "10 שנים על זריקת אבן" זה עונש מוגזם.

* * *

נחזור להפגנה בחיפה, בין הפרצופים שהופיעו בשלטים שאחזו המפגינים הייתה גם תמונתו של מוחמד אגבאריה, שהורשע בירי חי לעבר שוטרים וכשבאו לעצור אותו תקף אותם בזריקת חפץ חד. על אלה ועל שורות עבירות נוספות נגזרו עליו 15 שנות מאסר. בני משפחתו אמרו לאחר גזר הדין כי "זה יתחיל אצלו ואתם לא יודעים איך זה יגמר, חייבים לצעוק כי זו לא זעקה שלו, לא של כל החברה הערבית" והסרטון בו נאמרו הדברים נפוץ ברשתות הערביות.

ביום רביעי ניתן גזר דין נוסף, מקל במיוחד, לשניים מהפורעים בלוד. בית המשפט המחוזי בעיר קיבל את הסדר הטיעון שהושג עימם, לפיו מוחמד חסונה שהורשע בירי לעבר יהודים והצתת מכוניות של יהודים – נידון ל-36 חודשי מאסר, ומוחמד אלעוואר, שהורשע בהכנת עשרות בקבוקי תבערה עבור מתבצרי המסגד וירי חי על יהודים -18 חודשים. אלעוור אף לא נכנס כלל למאסר לאחר שחודשי המעצר קוזזו מהעונש. בני משפחתו תועדו חוגגים את שחרורו, אמו הדגישה בחגיגות כי "שמחה על השחרור אבל כואב לי על הצעירים שעדיין בכלא וקשה להם".

מסרים אלה, מהם ניתן להבין שטרור זו כביכול זכות בסיסית שיש להגן עליה, ומי שביצע מעשים קשים מגיעה לו הגנה בשם חופש הביטוי, יש בהם ניסיון לייצר תמונה שגויה של המציאות, אבל גם להוות חותמת כשרות מוסרית לפעם הבאה שבה ערבים יחליטו להבעיר את המדינה כהזדהות עם ארגוני הטרור בעזה.

* * *

על רקע גזרי הדין שמתחילים להינתן בשבועות האחרונים על האירועים החמורים ב"שומר החומות", ינסו בחברה הערבית להטמיע את הנראטיב לפיו הם הקורבנות של האינתיפאדה שהם עצמם חוללו. הבנה שניסו להטמיע יחד עם גופי שמאל בכל השנה וחצי מאז המהומות.

בחודש מאי 2022 התקיים באוניברסיטה הערבית אירוע במלאת שנה למהומות, אחד מנושאי הכנס נוסח כך "הדור הפלסטיני הצעיר ברחבי הארץ שיחק תפקיד משמעותי בהתרחשויות מאי ומאז עיניים רבות מלאות התפעלות, צפיות, וגם חשש מופנות כלפיו". הסרט, שעסק במהומות בלוד, הביא את עדויותיהם של תושבים ערבים מהעיר תוך רצף של שקרים והאשמות ללא ביסוס, ועדויות על אירועים חסרי שחר כמו פריצת מתנחלים למסגד.

אלה אינם קולות של השוליים, אלא של נבחרי הציבור, מנהיגי דת, חברי מועצות מובילים את הקו הזה, אפילו בלי כוכבית או נסיון לאמירה נגד אלימות.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.