המצב הכלכלי המורכב שאליו נקלעו מאות אלפי משקי בית בעטיה של מגפת הקורונה מקשה במיוחד על משלמי המזונות שהתגרשו בשנה האחרונה. הירידה ברמת ההכנסה במקרה הטוב ואובדן הפרנסה במקרה הפחות טוב, הביא לכך שבחודשים האחרונים זוגות רבים שנפרדו או התגרשו לא יכולים לעמוד בהסכמים עליהם חתמו.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– הנתונים מוכיחים: יש צורך בבתי דין ייעודיים לנפגעי עבירות מין
– הפיל שבחדר: מי אשם באבטלה הסעודית?
– על אף הכותרות, דחיית משפט רה"מ לא דרמטית
המקרה הנפוץ ביותר הוא גבר שהתחייב לתשלומי מזונות לילדים אבל הוצא לחל"ת או פוטר ואינו יכול לעמוד בתשלומים. לדוגמה, א' הוא טייס שהשתכר היטב עד חודש מרץ. בתחילת שנת 2020 התגרש, ובחודש פברואר חתם על הסכם גירושים וגילה נדיבות רבה כלפי גרושתו. אלא, שבעקבות משבר הקורונה הוא איבד את עבודתו ואת כושר השתכרותו ולמעשה אינו עובד עד היום. השינוי הבלתי צפוי לא מאפשר לו לעמוד בהסכם הגירושים, דבר שהוביל את גרושתו להגיש לאחרונה תביעה נגדו.

מצב סבוך נוסף הוא חלוקת רכוש ומימוש התחייבויות כספיות שנעשו במסגרת הסכמי גירושים ואחד מבני הזוג לא יכול לעמוד בהם כעת בשל ירידה דרסטית בהכנסתו.
הבעיה מחריפה כשמדובר בעצמאים, שכן הם לא יכולים להתחייב לתשלומים כאשר העתיד שלהם לא ברור. כך למשל ד', בעלים של חברה מצליחה בתחום האירועים, במסגרת הסכם המזונות הוא התחייב לשלם 7,500 שקלים לכל אחד משלושת ילדיו, אלא שבינתיים העסק חדל מלתפקד ופרנסתו קרסה. בתי המשפט היום לא ממהרים להורות על שינוי תשלומי המזונות או התחייבות רכושית ללא הסכמת הצדדים וגם במקרה של ד', בית משפט לא סייע לו והציע לו לקחת הלוואה כדי לעמוד בתשלומי המזונות.
כדי להקטין את סכום המזונות נדרש המשלם להוכיח שני דברים – שינוי נסיבות מהותי ופגיעה בכושר ההשתכרות לאורך זמן. בהתאם לכך, גישת בתי הדין ובתי המשפט היא שהחיוב במזונות במהותו צופה פני עתיד וכי פיטורין מעבודה אינם מהווים סיבה מספקת להפסקת תשלומי מזונות, ושמשבר הקורונה הוא זמני.
על מנת להימנע ממצב ביש כפי שתואר לעיל, מומלץ למי שחושב להתגרש או לחתום על הסכם מזונות לשקול סעיף מגפות שיתייחס למקרה שבו יהיה סגר וכתוצאה ממנו עבודתו של השכיר תפגע והכנסתו תרד.
מוצע כי הסעיף ינוסח כך:
מוסכם על הצדדים כי במקרה שתוכרז מגיפה עולמית והכנסתו של האב תרד בשל כך, הרי שכל הפחתה בהכנסת האב של 10% ומעלה, ירד סכום המזונות בהתאמה וזאת עד לסיום ההכרזה.
להקדים תרופה
מציאות של אי ודאות עלולה לזעזע משקי בית לא רק בגלל קשיים כלכליים או חוסר תעסוקה של אחד מבני הזוג או שניהם. לאור הסטטיסטיקה העגומה והמצב המדרדר סביר שאחוזי הגירושים במדינה יעלו, לכן ראוי שבני זוג שחושבים להינשא או כאלה שרק נישאו, יצפו פני עתיד. על אף אי הנעימות שבדבר, מומלץ על מינימום של שלוש פעולות שיש לנקוט בעת הנישואים:
הסכם ממון – ראוי וכדאי כי צדדים יסכמו ביניהם את ענייני הממון איתם הם מגיעים לנישואים והדבר נכון במיוחד בפרק ב', כאשר מדובר באנשים מבוגרים שכל אחד מהם מגיע עם זכויות וחובות משלו.
הסדרת השקעות של המשפחה הגרעינית – במידה ומי מהצדדים מקבל הלוואה מהוריו טרם הנישואים וכספים אלו נכנסים לתא המשפחתי ואף משמשים לרכישת דירה וכד', חובה לערוך הסכם הלוואה עם נותני ההלוואה שאחרת יהיה קשה מאוד להוכיח כי מדובר היה בהלוואה ולא במתנה.
שיקול דעת בכתיבת כתובה – למרות שרבים סבורים כי הסכום הנקוב בכתובה הינו סכום סמלי וחסר משמעות, הפסיקה קובעת כי הסכום מחייב כמו כל שטר אחר. לכן צריך להיזהר בנקיבת סכומים סמליים דמיוניים, שכן במקרה של גירושים הסכום בהחלט יכול לעמוד לגבייה.
* אין במאמר זה כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי. כל הפועל על פי ההמלצות עושה זאת על דעתו בלבד.
לאתר של עו"ד הרשקוביץ: https://www.divorce1.co.il/