
זה לא שוקולד: הפרי הבריא שעושה את הקינוח
כולם מדברים על פירות מיובשים, אבל מה עם קצת כבוד לפרי המזין ביותר במרחב הארצישראלי? מדור ט"ו בשבט בסימן חרובים
ט"ו בשבט הגיע, והמרכולים והשווקים מוצפים במשמשים מיובשים בכתום זרחני (זהירות - חומרים משמרים) ובפרוסות אננס מסוכרות משל היו אלה אבות המזון. המחירים עולים לשמיים, ובתוך כל ההמולה הזאת אנחנו בסך הכול רוצים להגיע הביתה בשלום.לכבוד החג החלטתי לכוון זרקור לפרי מיוחד שבשנים האחרונות קצת נזנח ונשכח, והפך להיות נחלתם של שוחרי בריאות וטבע או של אנשים שיש להם עץ חרוב בחצר והם נכנעים לפירותיו המתוקים.

מי צריך אננס מסוכר? חרובים
אפרת ליכטנשטט
כולנו מכירים את הסיפור על רבי שמעון בר־יוחאי ובנו שניזונו במשך שנים מחרובים ומים, ואם בודקים את המרכיבים התזונתיים של החרוב, אפשר להבין איך זה ייתכן. החרוב מכיל סידן בכמות כפולה מאשר בחלב. יש בו חלבון, ויטמינים, ברזל ועוד ועוד.
יתרונותיו של החרוב הופכים אותו לתחליף אידיאלי לקקאו. כפית אבקת חרובים שווה לכפית קקאו, והתוצאה מתוקה לא פחות, ואפילו יותר.
שימו לב שלמוצרים רבים העשויים מחרובים מוסיפים כמויות גדולות של סוכר ושומן, ולכן חשוב לבדוק את רשימת המרכיבים ולראות מה אחוז החרובים והסוכר במוצר. לצערי מוצרים בריאים מחרובים אפשר כיום לרכוש רק בחנויות טבע, אבל ככל שיגבר הביקוש אצל הצרכנים, המוצרים ימצאו את דרכם למרכולים הרגילים.
חפשו את אבקת החרובים המכילה מאה אחוז חרובים. היא נפלאה, נשמרת זמן ארוך, ובעזרתה אפשר ליהנות מהיתרונות הבריאותיים ומטעמו של הפרי העתיק הזה.
עוגת שוקולד ללא שוקולד
עוגת שוקולד רכה, עסיסית וקלה להכנה. לא טעיתם, אין בה שוקולד, אבל איש לא יבחין בכך. מושלמת לאלרגים לשוקולד ולמי שרוצה ליהנות מהיתרונות הבריאותיים של החרובים.

אף אחד לא ישים לב. עוגת שוקולד ללא שוקולד
אפרת ליכטנשטט
מרכיבים:
1 ביצה
1/3 כוס שמן
½ כוס חלב אורז/ שקדים/ רגיל
½ כוס סוכר דמררה
¼ כוס סילאן
1 כוס קמח כוסמין מלא/ קמח רגיל
¾ כפית אבקת אפייה
½ כפית אבקת סודה לשתייה
4 כפות אבקת חרובים
¼ כפית מלח
לקישוט
1/3 כוס קוקוס טחון + 3 כפות קוקוס
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו ומשמנים היטב תבנית אינגליש קייק בינונית באורך 23 ס״מ.
2. טורפים את כל החומרים הרטובים: ביצה, שמן, חלב אורז, סוכר וסילאן.
3. בקערה נוספת מערבבים קמח, אבקת אפייה, סודה לשתייה, אבקת חרובים, מלח וקוקוס.
4. מאחדים בין החומרים היבשים לרטובים, מעבירים את הבלילה לתבנית ומפזרים עוד קצת קוקוס למעלה לקישוט.
5. אופים כ־35 דקות או עד שקיסם יוצא יבש. חשוב להיזהר מאפיית יתר כדי שהעוגה לא תהיה יבשה.
עוגיות חרובים מתובלות
עוגיות בריאות וטעימות, פריכות מבחוץ אך רכות מבפנים, עם טעם שוקולדי עדין.

פריכות מבחוץ, רכות מבפנים. עוגיות חרובים מתובלות
אפרת ליכטנשטט
מרכיבים (ל-20 עוגיות):
1 כוס קמח שקדים
½ כוס קמח כוסמין
3 כפות גדושות אבקת חרובים
1 כפית קינמון
½ כפית אבקת סודה לשתייה
¼ כפית הל טחון
¼ כפית ג׳ינג׳ר טחון
¼ כפית מלח
¼ כוס שמן רגיל
¼ כוס דבש/ סילאן
1 כפית תמצית וניל
לקישוט
חצאי שקדים קלופים
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו ומרפדים תבניות תנור בנייר אפייה.
2. מערבבים בקערה גדולה את הקמחים והתבלינים.
3. בקערה נוספת מערבבים שמן, וניל ודבש.
4. מוסיפים את החומרים הרטובים לקערת החומרים היבשים ומערבבים היטב.
5. בעזרת הידיים יוצרים כדורים קטנים בקוטר של כ־3 ס״מ ומניחים במרווחים על נייר האפייה.
6. מניחים חצי שקד במרכז כל עוגייה ומועכים פנימה כדי שלא ייפול.
7. אופים 12־14 דקות, עד שהעוגיות נראות יציבות אך הן עדיין מעט רכות למגע. העוגיות מתייצבות בחוץ כשהן מתקררות ואפיית־יתר תגרום להן להיות יבשות.
8. מצננים לפני שמפרידים מהתבנית ושומרים בקופסה אטומה עד שבוע.
שוקו־צ׳אי חרובים חורפי ומושלם
משקה חורפי, מפנק ומחמם, עם תבלינים של צ׳אי ועומק של שוקולד. מומלץ ביום גשום או מושלג, ליד האח הבוערת ועם ספר טוב. בגרסה לילדים אפשר להשמיט חלק מהתבלינים או לשים כמויות קטנות יותר.

עכשיו רק צריך לעבור לבית עם אח. שוקו צ'אי חרובים
אפרת ליכטנשטט
מרכיבים:
2 כוסות חלב רגיל או חלב שקדים
2 כפות אבקת חרובים
1 כף סילאן
½ כפית קינמון
¼ כפית הל טחון
2 כוכבי אניס
4 מסמרי ציפורן
מקל קינמון
1 כף תמצית וניל
אופן ההכנה:
1. שמים בבלנדר את החלב, אבקת חרובים, סילאן, קינמון והל ומערבבים היטב.
2. מעבירים את המשקה לסיר קטן ומוסיפים כוכבי אניס, ציפורן, מקל קינמון ותמצית וניל ומביאים לסף רתיחה.
3. מוזגים לכוסות ושותים מיד.
חטיפי שוקולד חרובים ללא אפייה, מצופים בגנאש
קינוח טעים וממכר, וכשטועמים ממנו קשה להאמין שהוא אינו מכיל שוקולד. הוא בריא, טבעוני, ללא אפייה, ואידיאלי להכנה מראש או כקינוח לאורחים שמגיעים בהפתעה.

טעים וממכר. חטיפי שוקולד חרובים מצופים גנאש
אפרת ליכטנשטט
מרכיבים:
לתחתית
כ־2 כוסות קשיו טבעי (240 גרם)
½1 כוסות קוקוס טחון (100 גרם)
כ־12 תמרי מג׳הול מגולענים (240 גרם)
1 כוס אבקת חרובים (90 גרם)
½ כוס סירופ מייפל
¼ כפית מלח
לגנאש
½ כוס סירופ מייפל אמיתי
¼ כוס שמן קוקוס מומס
½ כוס אבקת חרובים
¼ כפית מלח
אופן ההכנה:
1. מרפדים תבנית קטנה בנייר אפייה.
2. טוחנים את אגוזי הקשיו לתערובת דקה מאוד.
3. מוסיפים את הקוקוס וטוחנים שוב.
4. מוסיפים את התמרים ומעבדים לתערובת אחידה.
5. מוסיפים את אבקת החרובים ומעבדים שוב.
6. מוסיפים את המייפל והמלח ומעבדים למרקם אחיד.
7. מעבירים את התערובת לתבנית ובעזרת הידיים מהדקים לתחתית אחידה וישרה. מעבירים למקרר בזמן שמכינים את הגנאש.
8. הכנת הגנאש: טורפים בקערה גדולה את המייפל והשמן למרקם חלק ואחיד.
9. מוסיפים את אבקת החרובים והמלח וטורפים שוב.
10. מורחים את הגנאש על תחתית התבנית בשכבה אחידה, עוטפים בניילון ומקררים כשעתיים עד שהגנאש מתייצב.
11. מוציאים את כל היחידה לקרש חיתוך וחותכים לקוביות קטנות.
12. מחזירים את הקוביות למקרר בכלי סגור עם שכבת נייר אפייה המפרידה בין שכבה לשכבה.
13. שומרים עד חודש בהקפאה, או שבועיים במקרר.
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום"
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg