
מי צריך שוקולד? התחליף שיעשה לכם את החורף
אם עדיין לא פצחתם ברומן עם חטיף האנרגיה הכי טעים בטבע, זה הזמן לעשות את זה: שלושה רעיונות מפתיעים לשימוש בתמרים
הם ישראליים, בריאים, תורמים לתחושת שובע, ממתיקים מאפים וחטיפים, ובעיקר - הם ממש־ממש טעימים. מחוץ לבית אני תמיד זורקת לתיק שקית קטנה עם כמה תמרים וחופן שקדים, לא יותר מדי, כי אני בדרך כלל מחסלת את כל השקית בבת־אחת.אם עדיין לא פצחתם ברומן עם הפרי המדהים הזה, הגיע הזמן להכיר אותו, ואם אתם פשוט מנסים להבין מה לעשות עם קופסת התמרים הגדולה שקניתם בהיסח הדעת, קבלו שלושה רעיונות מעניינים - שניים מתוקים שכיף לשמור במזווה ובמקרר, ועוד רעיון מפתיע.

נראה כמו שוקולד, טעים כמו שוקולד וזה לא שוקולד? קוביות התמרים האלה הן הדבר הכי טוב שיקרה לכם בחורף הזה. מכינים בכמה דקות מחומרים בריאים ואיכותיים, לא צריך לאפות, חותכים קטן־קטן - ומחביאים בפריזר. ממי מחביאים? מעצמכם!
מבוסס על מתכון מהבלוג Minimalist Baker

מרכיבים (ל-־60 יחידות קטנטנות):
2 כוסות (300 גרם) תמר מזן מג׳הול, מגולענים כ־16 יחידות
½ כוס קמח שקדים או שקדים טחונים
½ כוס קקאו (לא שוקולית)
¼ כוס חמאת שקדים או חמאת קשיו
¼ כוס סילאן
1 כוס קוואקר אינסטנט או שיבולת שועל דקה
½ כוס שקדים קצוצים גס
½ כוס אגוזים קצוצים גס
אופן ההכנה:
1. מרפדים תבנית קטנה בגודל 18/25 בנייר אפייה.
2. שמים את התמרים במעבד מזון וטוחנים למרקם אחיד. בדרך כלל נוצר כדור סביב הסכין, ומומלץ ״לפרק״ אותו עם כף עץ ולהמשיך לטחון.
3. מוסיפים קמח שקדים וקקאו וטוחנים שוב למרקם אחיד.
4. מעבירים את התערובת לקערה גדולה. בסיר קטן מחממים חמאת שקדים וסילאן עד שהם מתאחדים ומוסיפים לתערובת התמרים.
5. מוסיפים גם קוואקר, שקדים ואגוזים ומערבבים היטב עד שהתערובת אחידה.
6. מעבירים את התערובת לתבנית ומשטחים אותה בעזרת הידיים וכף עץ. התערובת דביקה וסמיכה, ולכן לא חייבים לפזר אותה על כל התבנית אלא לקבוע את הגובה הרצוי לקוביות ולמלא רק חלק מהתבנית.
7. מקפיאים את התבנית כשלוש שעות, ואז מוציאים את כל היחידה לקרש חיתוך וחותכים לקוביות קטנות.
8. מחזירים את הקוביות למקפיא בכלי סגור עם שכבת נייר אפייה המפרידה בין שכבה לשכבה.
9. שומרים בהקפאה ומנסים לא לקחת קובייה כל פעם שעוברים ליד המקרר.
עוגה עשירה באגוזים ובתמרים, שמכינים על בסיס קמח כוסמין. חותכים לקוביות קטנות ושומרים בקופסה לכל אותם רגעים שצריך אנרגיה: בבוקר עם הקפה, בצהריים כשרצים לאסוף מחוג לחוג ובערב עם התה והספר.

מרכיבים (ל-־28 קוביות):
1 כוס (100 גרם) אגוזי פקאן (או כל אגוז אחר)
1 כוס (150 גרם) תמרים מזן מג׳הול מגולענים
(8־9 תמרים גדולים)
1 כף קמח רגיל או כוסמין
½ כוס שמן קוקוס מומס
1/3 כוס סילאן
1/3 כוס סוכר דמררה
1 כף תמצית וניל
2 ביצים
11/3 כוסות קמח כוסמין מלא
1 כפית אבקת אפייה
¼ כפית מלח
½ כפית קינמון (לא חובה)
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות.
2. משמנים ומרפדים תבנית בגודל 20/30 ס"מ.
3. קוצצים גס את האגוזים וחותכים את התמרים לקוביות קטנות.
4. מפזרים כף קמח על התמרים הקצוצים ומערבבים עם הידיים, כך שהחתיכות יהיו עטופות בקמח.
5. בקערה גדולה טורפים היטב שמן, סילאן, סוכר ותמצית וניל.
6. מוסיפים את הביצים בזו אחר זו וטורפים היטב.
7. מניחים מסננת על הקערה ומנפים לתוכה קמח, אבקת אפייה, מלח וקינמון.
8. מערבבים קלות ומוסיפים את האגוזים והתמרים. מערבבים עד שהתערובת אחידה ולא יותר.
9. מעבירים את התערובת לתבנית ואופים 30־40 דקות עד שהעוגה מזהיבה וקיסם שננעץ בה יוצא יבש.
10. חותכים לקוביות ושומרים בקופסה אטומה בטמפרטורת החדר.
המתכון הזה סִקרן אותי מהרגע הראשון: מה הקשר בין תמרים לקציצות? ובכן, כשהסקרנות הורגת אותי אני ניגשת למטבח להכין, וזה בדיוק מה שעשיתי.
קודם כול אספר שזה טעים מאוד ואפילו קצת ממכר, כך שאם אתם מאלה שאוהבים מתוק בתוך התבשילים שלהם - המתכון הזה הוא בשבילכם. ועכשיו, לכו להכין את הקציצות הטעימות והמפתיעות האלה (על פי מתכון של אבי לוי מספרו ״טעמים של בית״).

מרכיבים (ל-20 קציצות):
2 בצלים גדולים קצוצים דק
3 כפות שמן זית
4 שיני שום כתושות
½ כפית פלפל שחור
1 כפית כמון
1 כפית קארי
1 כפית כורכום
½ כפית מלח
½ כוס כוסברה קצוצה דק
½ כוס פטרוזיליה קצוצה דק
500 גרם עוף טחון
1 ביצה
1/3 כוס פירורי לחם
כ־10 תמרים מזן מג׳הול למילוי, מגולענים וחצויים לאורך
½ כוס שמן רגיל, לטיגון
לרוטב
3 כפות שמן זית
6 שיני שום שלמות
2 פלפלים צהובים חתוכים לרצועות דקות
2 פלפלים אדומים חתוכים לרצועות דקות
½ כוס כוסברה קצוצה דק
½ כוס פטרוזיליה קצוצה דק
2 פלפלים חריפים קצוצים (לאוהבי החריף)
½ כפית פלפל שחור
1 כפית כורכום
½ כפית קארי
1 כפית מלח
3 כוסות מים רותחים
1 כף אבקת מרק עוף (לא חובה)

אופן ההכנה:
1. מחממים שמן במחבת ומטגנים את הבצל הקצוץ עד לשקיפות. מוסיפים את כל התבלינים ואת עשבי התיבול ומטגנים כשתי דקות.
2. שמים את העוף הטחון בקערה גדולה ומוסיפים את הבצל והתבלינים, ביצה ופירורי לחם. מערבבים היטב עם כף עץ או עם הידיים.
3. בידיים רטובות יוצרים קציצות בערך בגודל של כדור פינג־פונג.
4. יוצרים עם האצבע גומה בגודל של חצי תמר, מניחים את התמר החצוי בגומה ועוטפים בבשר (בדומה לקובה). חוזרים על הפעולה עם כל הבשר.
5. מחממים שמן במחבת גדולה ומטגנים את הקציצות כדקה מכל צד עד שהן משחימות מעט.
6. מעבירים לצלחת מרופדת במגבות נייר ומכינים את הרוטב.
לרוטב
1. בסיר גדול מחממים שמן, וכשהוא חם מוסיפים את שיני השום.
2. מטגנים עד להזהבה ומוסיפים את הפלפלים.
3. מטגנים את הפלפלים תוך כדי ערבוב כעשר דקות עד שהם מתרככים, מוסיפים את הכוסברה, הפטרוזיליה ושאר התבלינים ומערבבים היטב.
4. מוסיפים את המים הרותחים ואבקת מרק ומערבבים היטב.
5. מביאים לרתיחה ומבשלים כעשר דקות. מוסיפים את הקציצות לרוטב.
6. מנערים מעט את הסיר על מנת שכל הקציצות יהיו מכוסות, מביאים שוב לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים 30 דקות על אש קטנה במכסה סגור.
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום"
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg