המטבח

סוף סוף הם כאן: 3 מתכונים לכבוד עונת התותים

מחכים לו כל השנה, וכשהוא מגיע כדאי ליהנות מכל רגע: קחו סלסלת תותים והכינו לעצמכם עוגה, מאפה שמרים - ואפילו סלט

מקור ראשון
אפרת ליכטנשטט | 9/12/2016 11:30
כל השנה מחכים לתותים, וכשהם מגיעים הם עולים כמו זהב ולכן מחכים להם עוד קצת, ״כשיירדו המחירים״. מי שלא יכול להתאפק קונה מן האדום־האדום הזה ברגע שהוא מופיע בחנויות, ״רק קופסה קטנה״, כי בכל זאת חיכינו כל השנה.

אז מה אנחנו בעצם יודעים על התות? שהוא לא באמת פרי, וגם לא ממש ירק. התות הוא מבחינת ההגדרה הבוטנית ״מצעית תפוחה״, שזה אומר שהוא פשוט הקצה של הגבעול. אם תהיתם מהן הנקודות הצהובות הקטנות שעל התות - ובכן, מדובר בהמשך השחלה - ולמעשה זהו הפרי.
 
אפרת ליכטנשטט
ארוחת צהריים קלילה ובריאה. סלט עוף עם אבוקדו ותותים אפרת ליכטנשטט

התות גדוש בוויטמינים, עשיר בסידן, ברזל ואשלגן, ומצד שני דל בקלוריות. במאה גרם תות יש יותר ויטמין C מאשר בכמות מקבילה של תפוז.

התות נזכר כבר בכתבים מרומא העתיקה, ואף מופיע בצילומים אצל אמני העת העתיקה והרנסנס - אך כנראה שהוא היה מעט שונה מהתות שאנחנו מכירים היום. הזן המודרני של התות נולד במקרה כאשר חוקרים צרפתים במאה ה־18 נסעו לצ׳ילה ומצאו שם זן של תותים שלא הכירו. הם הביאו אותו לצרפת ושתלו אותו בגינה בסמוך לשתילי התותים המקומיים, האיחוד בין הזנים הפתיע וכך נולד התות של ימינו.

לזנים השונים של התותים בישראל יש שמות יפהפיים: תמר, אורלי, יובל, חירות, ברק, רותמי, שקד ומלאך. מגדלים מקיבוץ מרום־גולן הצליחו לאחרונה לגדל תותים בקיץ, בזכות הלילות הקרירים בהרים הגבוהים.

נצלו את עונת התותים להכין מהם פאי, ריבות ועוגות. הוסיפו תותים לסלטים ואפשר גם לשטוף אותם היטב, להסיר את העלים והגבעול ולהקפיא לשימוש בשייקים. נגסו בתותים ליד השמפניה שלכם, חתכו אותם קטן־קטן וערבבו עם שמנת. בקיצור, תיהנו מהם כל רגע שהם כאן.
עוגת קצפת עם תותים

מהעוגות האהובות עליי. עוגה שמזכירה לי חורף ומסיבות יומולדת, יפהפייה וצבעונית שאי אפשר להפסיק ליישר. הטריק שלי הוא לאפות אותה בשתי תבניות, וכך אני פורסת כל עוגה לשתיים ומקבלת ארבע שכבות שוות ויפות.
 

אפרת ליכטנשטט
אי אפשר להפסיק ליישר. עוגת קצפת עם תותים אפרת ליכטנשטט

מרכיבים:
3 כוסות (420 גרם) קמח רגיל (אפשר להחליף חצי מהקמח בקמח כוסמין מלא, לאוהבי הז׳אנר)
2 כפיות אבקת אפייה
½ כפית אבקת סודה לשתייה
½ כפית מלח
230 גרם חמאה רכה מאוד
¾1 כוסות סוכר
2 כפיות תמצית וניל
4 ביצים בטמפרטורת החדר
150 מ״ל יוגורט
½ כוס חלב

לסירופ
¾ כוס סוכר
¾ כוס מים
3 כפות רום או ליקר, ואפשר גם בלי

לקצפת
2 מכלים של שמנת מתוקה לקצפת - קרים מאוד
4 כפות אבקת סוכר
2 כפיות תמצית וניל (למהדרין: תוכן של חצי מקל וניל)
½ קילו תותים
 
אפרת ליכטנשטט
יותר ויטמין C מתפוז. עוגת קצפת עם תותים אפרת ליכטנשטט

אופן ההכנה:
1. מכינים את העוגה: מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו ומשמנים 2 תבניות בקוטר 20־22 ס״מ. מרפדים בנייר אפייה (גוזרים עיגול לתחתית, ועוד פסים לדפנות) ומשמנים שוב גם את נייר האפייה. אם אין לכם שתי תבניות זהות, תוכלו לאפות בשני סבבים.
2. בקערה גדולה מערבבים היטב קמח, אבקת אפייה, סודה לשתייה ומלח.
3. בקערת מיקסר עם וו גיטרה מערבלים במהירות גבוהה את החמאה והסוכר עד שנוצר קרם חלק ואוורירי.
4. מנמיכים למהירות בינונית ומוסיפים את הווניל ואת הביצים, בזו אחר זו. עוצרים מדי פעם את המיקסר ומנקים את התערובת מדפנות המיקסר כלפי פנים.
5. כשהמיקסר מופעל במהירות נמוכה מוסיפים בהדרגה את היוגורט, החלב והקמח עד לתערובת אחידה ולא יותר.
6. מחלקים את התערובת שווה בשווה (אפשר להיעזר במשקל) בין שתי התבניות ואופים כחצי שעה. מסובבים את התבנית בתוך התנור אחרי 15 דקות לאפייה שווה. העוגות מוכנות כשקיסם יוצא יבש.
7. ממתינים לפחות 20 דקות לפני השחרור מהתבנית ומצננים לטמפרטורת החדר לפני שמתחילים להרכיב. אני ממליצה לאפות את העוגות ערב לפני ההגשה ולשמור עטופות היטב, כך זמן ההכנה מתחלק בין יומיים.
8. מכינים סירופ סוכר: בסיר קטן שמים את המים והסוכר, מביאים לרתיחה ומערבבים עד שהסוכר נמס. מכבים את האש, מוסיפים את הרום או הליקר ומצננים לטמפרטורת החדר.
9. מכינים את הקצפת: בקערת מיקסר שמים את השמנת, הסוכר והווניל ומקציפים לקצפת יציבה מאוד. מיישרים את הקצפת בקערה ומסמנים x כדי לחלק אותה לארבעה חלקים שווים.
10. התותים: שוטפים את התותים, מייבשים אותם היטב על מגבות נייר (חשוב!) ופורסים אותם לפרוסות בעובי 3 מ״מ. משאירים את התותים היפים ביותר לקישוט החלק העליון של העוגה.

הרכבה:
1. מסירים בזהירות את ניירות האפייה ומניחים את העוגה שרוצים לפרוס על צלחת שטוחה לגמרי. בעזרת סכין לחם ארוכה וחדה פורסים כל עוגה לשתי קומות. מתחילים ביצירת קו אנכי מסביב ומתקדמים כלפי המרכז באיטיות.
2. בעזרת הסכין גם מיישרים את החלק העליון של כל עוגה (קוראים לבני הבית לאכול את הפירורים).
3. מניחים על צלחת ההגשה הסופית (אי אפשר להזיז את העוגה לאחר ההרכבה) שכבת עוגה ראשונה, ועם כף מרטיבים אותה בסירופ סוכר, בנדיבות.
4. מצפים בשכבת קצפת עבה - רבע מכמות הקצפת בקערה.
5. מקשטים בפרוסות תותים, ודואגים שיהיו גם חתיכות קרובות לקצה - בשביל היופי כמובן.
6. מניחים עוד שכבת עוגה וחוזרים על הפעולה עם כל השכבות; עוגה, סירופ, קצפת ותותים.
7. מקשטים את החלק העליון בקצפת, בתותים שלמים ובחצאי תותים.
8. מגישים מיד, ושומרים בקירור עטוף היטב עד יומיים.

סלט עוף עם אבוקדו ותותים

סלט כיפי וטעים שיכול לשמש ארוחת צהריים קלילה ובריאה, וגם פתרון מעולה לעוף שנשאר משבת. אם אתם מכינים את הסלט לעבודה, קחו את הרוטב בנפרד וערבבו ממש לפני האכילה.
 

אפרת ליכטנשטט
תהנו מכל רגע שהם כאן. סלט עוף עם אבוקדו ותותים אפרת ליכטנשטט

מרכיבים:
1 כף שמן
3 נתחי חזה עוף פרוסים לרוחב (כמו שניצל) לעובי של פחות מסנטימטר
50 גרם עלי ארוגולה שטופים ונקיים (אפשר להחליף בעלי תרד או בייבי)
10 תותים חתוכים גס
½ בצל סגול קטן פרוס לפרוסות דקיקות
1 אבוקדו מקולף ופרוס לפרוסות (מומלץ להתיז מיץ לימון, כדי שלא ישחיר)
אפשר גם: אגוזי מלך קלויים, מלפפון ירוק חתוך גס, בצל ירוק ועוד

לרוטב
3 כפות שמן זית
2 כפות מיץ לימון טרי
1 כף חומץ בלסמי
1 כף סירופ מייפל טבעי
¼ כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור

אופן ההכנה:
1. מכינים את העוף: מלהיטים מחבת פסים או מחבת כבדה.
2. מחממים את השמן וכשהוא חם מאוד צורבים את העוף משני הצדדים עד שהוא שחום ועשוי מבפנים (אפשר לבדוק בעזרת סכין). פורסים לפרוסות בגודל ביס.
3. מערבבים את כל חומרי הסלט ואת כל חומרי הרוטב ומאחדים ביניהם סמוך להגשה. טועמים ומוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.

שושני שמרים במילוי תותים ווניל

לשלב עוגת שמרים ותותים זה לשלב בין שני הדברים הכי טעימים שיש, ולכן בפעם הראשונה שהכנתי את העוגה הזו חששתי שהיקום יקרוס אל תוך עצמו. אז היקום לא קרס - אבל נולדה העוגה הכי משמחת שיש, ובלי שום ספק - גם הכי יפה.
 

אפרת ליכטנשטט
שני הדברים הכי טעימים שיש. שושני שמרים במילוי תותים ווניל אפרת ליכטנשטט

מרכיבים:
לבצק
500 גרם קמח (2/3 3 כוסות) מנופה
1 כף שמרים יבשים
¼ כפית מלח
75 גרם (1/3 כוס) סוכר לבן
½ כוס שמן רגיל או 120 גרם חמאה רכה
2 ביצים (L) בטמפרטורת החדר
180 מ״ל מים פושרים

למילוי
250 גרם או 1 כוס ריבת תותים
2 מקלות וניל או ארבע כפיות מחית וניל איכותית (מומלץ להשקיע במקלות איכותיים).
½ קילו תותים, נקיים ופרוסים לפרוסות דקות
אפשרויות לשדרוג: ½ כוס אגוזי פקאן קצוצים/
½ כוס שוקולד צ׳יפס

אופן ההכנה:
1. בקערת מיקסר עם וו לישה שמים את כל חומרי הבצק ולשים יחד על מהירות בינונית עשר דקות. 2. אחרי כשתי דקות עוצרים את המיקסר, ובעזרת מרית מוודאים שכל החומרים התחברו. הבצק יוצא דביק וזה בסדר.
3. בידיים מקומחות מעבירים את הבצק לקערה מקומחת ומתפיחים בחדר חמים מכוסה בניילון או במגבת במשך כשעה, או עד שהבצק מכפיל את נפחו.
4. פותחים את מקלות הווניל ומערבבים את תוכנם עם הריבה.
5. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו ומשמנים היטב תבנית בגודל 30/20 או תבנית עגולה בקוטר 22־24 ס"מ.
6. מעבירים את הבצק למשטח עבודה מקומח קלות, לשים מעט כדי להוציא את האוויר, ומתחילים לרדד למלבן גדול ודק בגודל 55/45 ס״מ בערך.
7. בעזרת מרית מורחים את הריבה על הבצק.
8. מסדרים את התותים על הבצק בצפיפות יחסית (רווח של חצי ס״מ בין תות לתות). אם רוצים להוסיף אגוזים או שוקולד, זה הזמן לפזר אותם על התותים.
9. מתחילים לגלגל את הבצק לרולדה הדוקה, מהחלק הארוך יותר. זה לא קל כי התותים מחליקים ולכן יש לעבוד באסרטיביות ובמהירות.
10. פורסים את הרולדה לחתיכות בעובי 4.5 ס״מ. 11. מניחים את ה״שושנים״ בתוך התבנית, עם רווחים קטנים, כדי שיהיה להן מקום לתפוח בזמן האפייה.
12. אופים 30־35 דקות עד שהבצק זהוב ומעט שחום בצדדים.
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק