הרוחניק הקטן של האח הגדול
יוסף, מורה ליוגה עם מוטו קוסמי המנוסח במקוריות ("הכל אחד"), מבועת כליל מהחמלה הכנה שמפגינה כלפיו האישה האיכותית בבית (על תקן טרנסקסואלית). ליאת אפרים בודקת מה קורה כשהרוחניות מתנגשת עם הריאליטי

יוסף. רוחניות צעצוע צילום: רונן אקרמן
בכל ראשון ושלישי אני צופה באח הגדול, התוכנית שלקחה את ז'אנר תכניות הריאלטי למקומות שטרם דרך בהם בנאדם. בעונה הנוכחית אפשר למצוא שם פולנייה בת שישים שלא מפסיקה להתלונן, נציג מהזרם הרוחני, טרנסקסואלית, דוגמן חירש, ערבייה שינקינאית, דוגמנית בלונדינית ועוד כמה תוויות. יש אפילו גם "סתם בנאדם" אחד.
על תקן הדייר הרוחני, האח הגדול שיבץ את יוסף: עלם חמודות עם שיער ארוך, מורה ליוגה עם גוף של מורה ליוגה, המגדיר את עצמו כרוחניק המחובר לרגשות שלו. יש לו חלום: להקים מרכז ריפוי אלטרנטיבי, שיעניק לבאים בשעריו טיפולים במחיר סמלי. המוטו שלו: "הכל אחד". יוסף נשמע טוב, נראה טוב וגם ההתחלה בישרה טוב.
הוא ניהל שיחות עומק עם הדיירים, בירך תודה על המזון, קם כל בוקר לתרגל יוגה ובין לבין שיחק דמקה ושוחח עם סתיו, הדיירת שעברה תהליך שינוי מין פיזיולוגי. לאט לאט נראה כאילו נוצרה ידידות אמיצה בין השניים, ואני כבר נדרכתי: הנה יוסף ידגים לכל השלושים אחוז רייטינג דרך חיים אחרת, של פתיחות וקבלה.
זה לא בדיוק זה

סתיו. השיעור שלך לחיים צילום: רונן אקרמן
עם הזמן נסדקו הציפיות שלי מיוסף לנגד עיניי הצופיות. כשאחד הדיירים הבחין וציין לטובה את החיבור המדהים שנוצר בין יוסף לסתיו, יוסף בתגובה מיהר להסתייג ובפה מגמגם הסביר לו שזה לא בדיוק זה.
עדיין לא נעלם ריח הספק הקודם, וכבר הצליח יוסף לתגבר אותו כשסיפר בכעס לגואל, נציג ההומואים בבית, שסתיו הניחה על הברך שלו את היד שלה. יוסף הוסיף סוג של מחמאה לעברו של גואל: "אתך, למשל, זה לא קרה לי".
המשפט האחרון אישש את חשדותיי: מבחינתו של יוסף סתיו היא מהמחנה של גואל, מה שאומר שהיא מאלו שצריך להיזהר שלא ישימו עליך את היד השונה שלהם. גואל ייעץ ליוסף שישמור על מרחק פיזי ולא יחבק אותה יותר, אבל הרוחניק סירב להצעה והשיב ש"יש לו חיבוק בשבילה", שהרי חמלה היא ערך חשוב לאדם הרוחני. אהה!
יוסף הרי לא באמת רואה את סתיו. הוא רוחני, פתוח ונאור דיו כדי להיות הראשון מבין הגברים להתיידד עמה, אבל חלילה, שלא יחשבו שיש ביניהם יותר מזה, לשם הרוחניות שלו עדיין לא הגיעה. יוסף מספר לאחד הדיירים שהוא מייחל לכך שהאח הגדול יכניס לבית נשים
איכותיות. כשאני חושבת על איכות בקונוטציה של בית האח הגדול, אני חושבת על סתיו. סתיו מצטיירת כאישה עמוקה, חכמה ומאוזנת. סתיו העזה להגשים את האמת המזוקקת והבסיסית שלה, להראות ולהשמיע לעולם את מהותה, ולשם כך נדרש הרבה אומץ.
למעשה, היא זאת שמגשימה את המטרה שלשמה התכנסנו, את רצונו של הזחל להפוך לפרפר, את טבעו של הניצן לפרוח. סתיו היא הלידה מחדש. אבל בצר לו, יוסף לא מסוגל לראות את האיכויות האלו אצלה, ומצפה למצוא אותן בדיירות העתידות לבוא. האיש הרוחני לא מסוגל לראות את הנשמה היושבת מולו כרגע, כאן ועכשיו בהווה: הוא זוכר לה את הצורה הגשמית שנשאה בעבר.
כשיוסף יוצא מהחדר של האח הגדול בבכי, סתיו ממהרת לגשת ולנחם אותו, אבל הוא בשלו, הודף אותה. אם היה מתאפשר לי, הייתי לוחשת על אוזנו שדווקא מכיוונה של זאת שנהדפה יכול לבוא התיקון שלו. דווקא זאת, שהוא נרתע מקרבתה, יכולה ללמד אותו שיעור בהגשמה. היא זאת שיכולה לקרב אותו אל עבר האדם שהוא מבקש להיות. ככה זה בקבוצה: מי שאתה נרתע ממנו הוא זה שנושא את השיעור שלך לחיים.
גבר גבר, מחובר לרגשותיו

סער. בהצלחה, אחויה צילום: רונן אקרמן
מול יוסף, האח הגדול שיבץ את סער. סער זה הגיע לבית על תקן הדייר המחוספס, עורך דין פלילי שכבר ראה הכול. קצין בצה"ל, קשוח בן 37 שאף אחת עדיין לא הצליחה לקשור עמו את גורלה. סער כבר זכה בבית לכינוי גבר-גבר והוא נוטה להפתיע בכל פרק מחדש כדייר שמחובר לרגשותיו. כך הוא מודה בקושי שלו לפגוש את המוגבלות של ארז, הדייר לקוי השמיעה. לא שזה אידיאלי, אבל זאת האמת וסער לא עסוק בלהסתיר אותה. הוא יוצר חברות אמת עם גואל, הומו מוצהר, ולא מפחד להצהיר עליה. שיחות הנפש המתנהלות בין השניים הן מהמעניינות והכנות בבית. שוב ושוב סער משתף את גואל ואותנו בקושי שלו עם שונות, להבדיל מיוסף שמסתיר.
באחת השיחות מספר סער לסתיו ולגואל שעד כה זיהה את חברי הקהילה כטיפוסים מוחצנים שמתהלכים במצעדים עם נוצות. סער, לפני כניסתו לבית האח הגדול, לא נתקל בטרנסקסואליות מאופקות כמו סתיו, ובהומוסקסואלים לא מוחצנים כמו גואל, ועכשיו סידר לו האח הגדול התמודדות עם הנושא. סידר לו, לנו ולכל שק הדעות הקדומות שאנחנו נושאים על הגב.
אם בהתחלה נראה סער כאנטיתזה של יוסף, עכשיו הוא מתגלה כאדם עם ערוץ ישיר לרגשותיו. אמנם יש לפניו דרך לעשות, אבל הוא לא נוטה להתכחש לקשייו ומבטא אותם בקול. הגישה שלו מול השונה והזר נראית לי הרבה יותר כנה וחיובית, ולעתיד לבוא היא זאת שתישא פרי. בשביל להתגבר על חולשות צריך קודם להכיר בהן, לכן הדרך של סער היא התחלה. הוא מודה בדעות הקדומות שהוא נושא, הוא לא מייפה ולא מתכחש להם, ומכאן דברים טובים יכולים לצמוח.
האח הגדול סגר את יוסף ואת סער בבית אחד, בתוך קבוצה עמוסה בסטריאוטיפים. כדרכן של קבוצות, הבית מכיל אנשים שדורכים ליוסף ולסער על היבלות. למרות שזה קשה, אלו הם בדיוק האנשים שהם צריכים לידם בשביל להמשיך לגדול, הם באו ללמד אותם משהו על עצמם. אבל, על מנת להצליח לראות מעבר לאדיי הסטראוטיפ, צריך תחילה להודות שהוא קיים. סער משכיל לעשות זאת, הברירה קיימת גם בפני יוסף: הוא יכול להמשיך להדליק קטורת בלילות ולהתפלל לאנרגיה הקוסמית, או שיבחר להישיר מבט אל עבר המיני-קוסמוס שהאח הגדול סידר לו.
בהצלחה, אחוּיה.