לא קוסמת: האלכימיה של כוסמת

לאכול אותה לא בא לי, ומצד שני אוכל לא זורקים. מאוחר יותר הבנתי שגם את האג'נדה אפשר, במקרים מיוחדים, לאטום בתוך צנצנת. שחר שילוח מנסה להפוך גרגרי כוסמת ל.. משהו טעים, אולי?

שחר שילוח | 13/11/2009 11:21 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
 
כוסמת. טיפוס בעייתי
כוסמת. טיפוס בעייתי צילום: שחר שילוח


באחת מהרמות הכוסית של ראש השנה אותגרתי. "כתבי מתכון על כוסמת!" אמרה המארחת, "זה נורא בריא". עם עוגת סילאן-תפוחים ביד אחת וכוס יין ביד השנייה היה קל מאוד לפתות אותי, מה גם שאכן מדובר במזון בריא במיוחד.

הכוסמת אינה דגן כפי שמקובל לחשוב, אלא שייכת למשפחת הארכובתיים, ומצטיינת בשלל תכונות נפלאות, כמו עושר בסיבים ובוויטמינים מקבוצה B, יש בה פחמימות מורכבות וחלבון, היא אפילו עוזרת באיזון רמות הסוכר והשומנים בדם, ובאופן כללי אהודה מאוד בקרב דיאטניות קליניות ומומחים לרפואה טבעית. באמת תהיתי איך קרה שאוכלת גרגרים כמוני לא מבשלת הררי כוסמת באופן קבוע. פעם הייתי מוסיפה ממנה פה ושם לתבשילי ירקות, אבל עכשיו רציתי להכין מאכל של כוסמת ולא מאכל עם כוסמת.

איפה הקוסמת?

אז הלכתי למכולת הקבועה שלי, שבמקרה נמצאת במגזר הערבי. אחרי שעה ארוכה של נבירה בין שקיות העדשים, החומוס והאורז, העליתי חרס בידי. איפה הכוסמת? שאלתי את יוסוף בעל הבית, וגם לו נדרש יותר מרגע כדי להיזכר. הוא היסס קצת, העביר משקל מרגל לרגל, ואז הפנה אותי לפינה נידחת בחנות. אצלנו לא מבשלים את זה, הוא אמר. פריקי כן, בורגול כן. את זה - לא. נראה שזו הסיבה שבגללה הכוסמת הוגלתה למדף המוצרים המוקצים, ליד מרקים אבקתיים בשקית של קנור ואריזות קפה נמס למטבח המוסדי.

התעלמתי מסימני האזהרה. ליד הקופה הבטתי ברוך בשקית המלאה בגרגרים השחומים ולחשתי לה, אני הולכת להתאהב בך, כוסמת. במטבח בבית הבחנתי שלזרעי הכוסמת יש צורה חמודה של לבבות קטנים, וכבר התרקמה בלבי מזימה על מסע יח"צ נלהב למוצר המקופח הזה, שנאלץ להרכין את ראשו הענוג בצלם של החומוס והקוסקוס.

דמיינתי את עצמי מגלגלת סושי עם כוסמת במקום אורז, מנביטה אותה בלהט ומוסיפה לסלט, בוחשת לתוך בצק של עוגה, זורה ביד רחבה מעל תבשילי ירקות, אולי אפילו תופרת לי כרית מדיטציה קטנה מלאה בזרעי כוסמת, שעליה אשב בריאה כשור ורגועה כחתול שבע, ואדמיין את צנ'נרזינג, הבודהא של החמלה, מחזיק בכל אחת מארבע כפות ידיו ענף כוסמת במקום מחרוזת תפילה, לוטוס וחפצים בלתי שימושיים אחרים. "כן, כן," הזיתי, "הכוסמת תשנה את העולם ואני אהיה שם כדי לעזור לה. חבריי יקראו

לי הכוסמת של הקוסמת." אבל כוסאמו הכוסמת, כל זה לא קרה.

בתמימותי החלטתי לבשל את הכוסמת נקייה, כמו אורז, ולהוסיף לה עיטור (כלומר טופינג) מירקות וקטניות. התהליך הסתיים בכך שהטופינג חוסל הרבה לפני הכוסמת, שאיתה נתקעתי עוד כמה ימים טובים. בין שברי חלומי המנופץ מצאתי את עצמי מוסיפה באי חשק כמה כפות כוסמת לאורז פה וכמה כפות לירקות שם, כי אוכל לא זורקים. התנחמתי בעובדה שאם הלשון לא נהנית, לפחות הגוף מרוויח ערכים תזונתיים.

אבל כל הוויטמין B שבעולם לא הצליח לטשטש את העובדה שהרגשתי שאני בוגדת באג'נדה של עצמי. גרגרי הפלא דמויי הלב, מורידי הכולסטרול ועתירי הסיבים, פשוט לא טעימים לי ושום שכנוע פנימי לא יועיל.

עדיין נשארה לי כוסמת לא מבושלת, מונחת בצנצנת על מדף הקטניות. בהתחלה הייתי מציצה בה באימה – לאכול אותה לא בא לי, ומצד שני, אוכל לא זורקים. מאוחר יותר הגרגרים החומים פשוט הזכירו לי שגם את האג'נדה אפשר, במקרים מיוחדים, לאטום בתוך צנצנת ולהניח על המדף. בינתיים.

כוסמת עם כיסוי ירקות וקטניות מונבטות

כוסמת. כוסאמק!
כוסמת. כוסאמק! צילום: שחר שילוח

אוהבי הכוסמת מוזמנים ליהנות מטעמה ומסגולותיה. מי שלא, יכול להחליף אותה באורז, בורגול, קינואה או קוסקוס. את הכוסמת אפשר לבשל כמו אורז או כמו פסטה – להשתמש בהרבה מים, לעצור את הבישול כאשר הכוסמת בדרגת אל-דנטה, ולסנן. כקטניות מונבטות השתמשתי בתערובת של עדשים ירוקים, מש (מונג) ואזוקי, אבל אפשר להשתמש רק באחד או שניים מהם, או בכל סוג אחר של קטנית קטנה.

מצרכים

לכוסמת:
1 כוס כוסמת
2 כוסות מים
לכיסוי:
שמן זית
4 גזרים חתוכים לקוביות קטנות
3 תפוחי אדמה בינוניים מהסוג האדום, לא קלופים, חתוכים לקוביות קטנות
1 כוס קטניות קטנות מונבטות (מש, עדשים ירוקים, אזוקי)
6 כפות זרעי חמנייה
רוטב סויה
רטוב צ'ילי
2 כפות סילאן

הכנה

מכניסים לסיר כוסמת ומים, מרתיחים, מחלישים את האש, מכסים ומבשלים כרבע שעה. לאחר כיבוי האש משאירים מכוסה לחמש דקות (או שמבשלים כמו פסטה, ראו לעיל).

מחממים שמן זית במחבת ומקפיצים את הגזרים ואת תפוחי האדמה. מוסיפים את המונבטים, מערבבים ומוסיפים רטוב סויה וצ'ילי. מנמיכים את האש ומבשלים מספר דקות, עד לריכוך של הירקות. לקראת סוף הבישול מוסיפים זרעי חמנייה וסילאן ומערבבים.

להגשה: עורמים את הכוסמת (או האורז, קוסקוס, בורגול וכו') על צלחת הגשה ומפזרים את הכיסוי מלמעלה.

גיוונים נוספים:

תמיד אפשר להתחיל בבצל מטוגן ושום. את זרעי החמנייה אפשר להחליף בגרעיני דלעת. במקום רוטב צ'ילי אפשר להשתמש במעט פפריקה מתוקה ואבקת צ'ילי או בפלפלון חריף קצוץ דק מאוד. אפשר להוסיף ירקות קשים אחרים כמו כרובית, שורש פטרוזיליה, ארטישוק ירושלמי.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פינת הבישול הרוחני

צילום:

שחר שילוח מבשלת לשבת ומתבלת בקארמה

לכל הכתבות של פינת הבישול הרוחני

עוד ב''פינת הבישול הרוחני''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים