דיאטת החלבונים חשפה פגם בכבד
יומיים לאחר שפצח בדיאטת אטקינס, גבר בן 47 איבד קשר עם הסביבה ונכנס לקומה. הסיבה: פגם נדיר בכבד
גבר בן 47 נכנס למצב של חוסר הכרה והובהל לבית חולים יומיים בלבד לאחר שהחל בדיאטה המבוססת על תזונה מועשרת בחלבונים. הסיבה: פגם גנטי נדיר בכבד, שמתאפיין בקושי לסלק אמוניה מהגוף.הגבר הגיע לאחרונה לבית החולים בילינסון כשהוא סובל מבלבול ואבדן קשר עם הסביבה. הרופאים ערכו לו מספר רב של בדיקות, אך הן לא העלו אבחנה ברורה.
תוך זמן קצר הידרדר מצבו של הגבר והוא נכנס לקומה, מצב של אובדן הכרה מוחלט, ואושפז במחלקה לטיפול נמרץ.
בדיקות דם נוספות שנלקחו ממנו העלו רמה גבוהה של אמוניה בדם, שהצביעה על בעיה בתפקודי הכבד. כך הגיעו הרופאים לאבחנה כי לגבר פגם גנטי נדיר ביותר בכבד – מחסור באנזים שאחראי על פירוק חלבונים. לדברי פרופ' זיו בן ארי, מנהלת היחידה למושתלי כבד ומומחית למחלות כבד בבילינסון, שכיחותו של הפגם עומדת על 1 ל-50 אלף בני אדם.
החולה שלא ידע על הפגם הגנטי עד אז, פצח יומיים לפני כן בדיאטה עשירה בחלבונים (שזכתה לשם דיאטת אטקינס). דיאטה זו זכתה במחקרים לתוצאות חיוביות מבחינת רמת ההפחתה במשקל, אך היא כוללת גם היבטים שליליים הנוגעים לבריאותם של המרזים לאורך זמן. כיום כדאיותה הוא נושא שנמצא עדיין במחלוקת מדעית.
גופו של החולה לא הצליח להתמודד עם הכמויות הרבות של חלבונים, ובשל הקושי לפרק אותם, שנבע מהמחסור באנזים, הצטברו בגופו כמויות גדולות של אמוניה. אמוניה הוא רעלן שנוצר בגוף כתוצר של פירוק חלבונים, והכבד בדרך כלל אחראי לפינוי של האמוניה מהגוף", מבהירה פרופ' בן ארי. "בחולים עם ליקוי בפעילות הכבד, הרעלן אינו מתפנה מהגוף, מגיע למוח וגורם להאטה בפעילותו עד אובדן הכרה ובמקרים קיצוניים, אף עלול לגרום למוות".
איך ייתכן שהחולה גילה על הפגם רק בגיל 47?
"לרוב, הפגם הזה מאותר בקרב תינוקות, זמן קצר לאחר הלידה. העניין הוא שאנחנו עוסקים באנזים שנמצא ברמות כלשהן בגוף האדם. כאשר החסר הוא חלקי בלבד, האדם מצליח לתפקד עם הרמה המינימלית של האנזים, מבלי לחוש בפגם. ברגע שהגוף מוצף בחלבונים, הכמות המינימלית של האנזים
במהלך האשפוז קיבל החולה טיפולי דיאליזה ותרופות לסילוק האמוניה מהגוף ולבסוף, הוא שוחרר לביתו במצב טוב.