דלים בפחמימה
דיאטה דלה בפחמימות מקטינה את השומן הרווי מהחי ורבים טוענים שהיא המתכון המושלם לדיאטה, אך מומחים מזהירים שלא לאמץ אותה באופן עיוור. דיאטנים מסבירים ואף מספקים תפריטים לדוגמא
ד"ר איריס שי, דיאטנית קלינית וחוקרת תזונה ומחלות כרוניות במרכז הבין לאומי ע"ש דניאל אברהם לבריאות ותזונה באוניברסיטת בן גוריון, טוענת שאחד מסודות ההצלחה של דיאטה דלת פחמימות וודאי טמון בפשטות: "בניגוד לדיאטות בהן נדרשים חישובים, הדיאטה דלת הפחמימות היא מאוד פשוטה. כי הפחמימות יורדת לרמה מינימאלית, וכל מה שאין בו פחמימות הוא לכאורה "מותר". כך שמי שעושה את הדיאטה הזו, לא צריך להסתובב כל היום עם מחברת ועט".
הדיאטה דלה בפחמימות אינה המצאה חדשה והיא מוכרת למעלה מעשר שנים. למעשה מדובר בצמצום התפריט לרמה של 20 עד 30 גרם פחמימות ביום, כאשר בהדרגה ותוך כדי הדרכה מעלים את הפחמימות לכמות של 60 גרם עד 100 גרם ביום. לטענתה של ד"ר שי, ישנה בעיה עם התקופה בה רמת הפחמימות צריכה לעמוד על רמה מצומצמת של 30 עד 40 גרם פחמימות: "הרמה המינימאלית שאנחנו צריכים לתפקודי הגוף השונים היא בין 50 גרם ל-60 גרם פחמימות ביום, כך ש-30 גרם זה באמת מעט מדי".

דיאטה דלה בפחמימות מקטינה את השומן הרווי מהחי וגם את הפחמימות. בשנים האחרונות מצאו כי לפחמימות יש אפקטים מטבוליים הרבה יותר גדולים ממה שחשבו פעם. גרם של פחמימה תמימה מפעילה שרשרת הורמונים בגוף הגורמת להשפעות גדולות יותר מאשר סתם השמנה. היא משפיעה על השמנה תוך בטנית, סוכר בדם ופגיעה באיזון האינסולין והסוכר בגוף.
חוקרים שונים הבינו כי פחמימות לא מורכבות, כמו לחם, בורקסים ואפילו תפוח אדמה, משחררים סוכר לגוף מהר מאוד. במצב כזה הדרישה של הגוף לעוד סוכר עולה מהר מאוד ולכן ישנו צורך בהמשך אכילה.
"אם ניקח לדוגמא תפוח אדמה, הוא מתפרק הרבה יותר מהר מלחם, אפילו שניסו לשווק אותו כמנת בריאות ויוצר מצב בו ישנו חוסר איזון מבחינת רמות הסוכר בגוף", מסבירה ד"ר שי. "המטרה שלנו זה לגרום לרמת איזון בסוכר כל היום כי ככל שהוא לא
למרות שאנשים שניסו את הדיאטה דלה בפחמימות מדווחים על תוצאות מרשימות, ד"ר שי ממליצה שלא לאמץ אותה בצורה עיוורת: "עדיין לא הוכח שלטווח הארוך הדיאטה באמת מומלצת ובטח שאינה מומלצת לכולם. זו אחת הסיבות שאנו עדיין חוקרים את זה באופן יסודי יותר. נכון שאנו רואים ירידה במשקל אבל עדיין אין מסקנות בריאותיות. הדיאטה הזו חווה עליה וירידה וצריך לדעת שהדיאטה לא מתאימה לכל אחד. אדם חולה סוכרת או לב אנו צריכים להתאים לו דיאטות שונות".

התפתחות של תובנות חדשות באשר לטיבה של הפחמימה הביאו לפיתוח של הדיאטה הדלה בפחמימות הגורסת כי יש לאכול מספר מאוד נמוך של מאכלים, ביניהם ירקות ופירות, המכילים פחמימות. במקום זה ממליצה הדיאטה להרכיב את התפריט מבשר בקר, עוף, ירקות ירוקים בעיקר.
לדוגמא, תפריט ליום בדיאטה דלה בפחמימות ייראה כך:
ארוחת בוקר: שתי ביצים בבוקר עם שתי כוסות סלט חסה, משקה ממותק בממתיקים מלאכותיים, עדיפות לנטול קפאין וללא חלב.
ארוחת צהריים: סטייק או עוף הודו או דג עם כוס סלט כרוב.
ארוחת ערב: ביצה עם גבינה צהובה או מנה בשרית של הודו או עוף או דג עם ירק במינון של שתי כוסות.
כמו כן הדיאטה מורה על צמצום צריכה של פירות עד לרמה אפסית וכן הימנעות משתייה מתוקה.
דויד ברוכים, מוסמך בתזונה ודיאטן קליני המנחה סדנאות הרזייה בבית חולים "מאיר" בכפר סבא, מסתייג בתוקף מן הדיאטה: "האסקימוסים למשל, חיו דורי דורות על דיאטה דלת פחמימות, משום שהסביבה שלהם כזו, מורכבת מדגים ומזונות מן החי. אבל אדם בחיים המודרניים, מבחינת התחושה הפיזית והנפשית שלו כתוצאה מהדיאטה, יהיה לו קשה מאוד. זו דיאטה מחמירה שלא מאפשרת הנאות קטנות. חוץ מזה שאין ניסיון עם אנשים שעשו את זה המון שנים, כך שגם אין לנו הוכחות שהיא באמת יעילה כאורח חיים".
במקום זאת ממליץ ברוכים לנסות את השיטה שלטעמו היא המוצלחת ביותר עד כה ונקראת "דרך המלך". דיאטה בה נמנעים במהלך ארוחת הבוקר והצהריים מצריכה של פחמימות אך בערב אוכלים עד 1000 קלוריות של מה שרוצים: "אם נצמדים לתפריט הכולל בדיוק 1500 קלוריות אז בסופו של דבר גם יורדים במשקל וגם לא סובלים מחסכים. בערב אוכלים את מה שאנו קוראים "ארוחת האושר", זה יכול להיות שני משולשי פיצה וזה גם יכול להיות המבורגר בינוני. כל עוד זה בטווח של האלף קלוריות ובמהלך היום לא חרגנו מכמות הקלוריות המומלצת אז זה בסדר".

ברוכים: "בכל תפריט דיאטה יש לצמצם את כל הכמויות: פחמימות, חלבונים ושומנים לכדי חצי כדי להוריד במשקל. ברגע שלתוך זה מכניסים את כל סוגי המזון שרוצים אז היא מאפשרת הסתגלות לתקופה ארוכה".
אז מה כולל תפריט לדוגמא בדיאטת "דרך המלך"?
ארוחת בוקר: מאה גרם גבינה עד 5 אחוזים שומן מכל סוג, או ביצה קשה או 40 גרם טונה או יוגורט 1.5 אחוזים שומן, עם שתי כוסות סלט וכפית שמן.
ארוחת צהריים: מנה בשרית של בשר רזה, עוף בלי עור או הודו עם ירקות מאודים או חיים.
ארוחת ערב ("ארוחת האושר"): אפשר לאכול מה שרוצים עד 700 קלוריות. מה למשל? שני משולשי פיצה, ארבעה בורקסים קטנים, המבורגר בינוני בלי התוספות של הצ'יפס.
ברוכים מדגיש כי לצד תזונה בריאה חשוב מאוד לבצע גם פעילות גופנית.