מחקר: מרכיבי הדיאטה הים תיכונית שמאריכים חיים
הדיאטה הים תיכונית כבר מזמן התברגה במקום גבוה ברשימת השיטות הבריאות ביותר להרזיה. מחקר חדש בבריטיש מדיקל ג'ורנל ניסה לאתר את מרכיבי התזונה שגורמים לחיים ארוכים יותר התשובה? בעיקר שמן זית, קצת יין, קטניות והרבה ירקות. נשארו בחוץ: הדגים

את צוות המחקר הובילו פרופ'דימיטריוס טריכופולוס מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת הארוורד, פרופ' אנטוניה טריכופולוס מבית הספר לרפואה באוניברסיטת אתונה, וד"ר כריסטיניה במיה, גם היא מאוניברסיטת אתונה. תוצאות המחקר פורסמו בגיליון האחרון של ה-British Medical Journal.
לדברי החוקרים, בעשורים האחרונים אישרו מחקרים רבים את הזיקה החזקה בין דיאטה ים תיכונית לבין תוחלת חיים גבוהה יחסית, אך המחקר הנוכחי הוא הראשון שבודק אלו מזונות בדיאטה הים תיכונית אחראים לזיקה הזו.
לצורך ביצוע המחקר, טריכופולוס ועמיתיו בחנו מידע שנאסף מיותר מ-23,000 גברים ונשים שגילם 20 עד 84, שהשתתפו במחקר עוקבה אירופי שנועד לחקור היבטים שונים בקשרים שבין תזונה וסרטן. בתחילת המחקר, אלפי הנחקרים מילאו שאלונים שבהם נתבררו פרטים באשר לדיאטה שלהם ולאורח חייהם, ובהמשך המחקר, שארך 8.5 שנים, נערכו עמם ראיונות תקופתיים. בין היתר נשאלו הנחקרים על הפעילות הגופנית שהם מבצעים, על הרגלי התזונה שלהם, על עישון, וכמובן על מצבם הבריאותי (תוך התמקדות במחלות לב, בסרטן ובסוכרת).
תזונתם של המשתתפים דורגה בסולם שערכים שבין 0 ל-10, לפי מידת הקרבה לדיאטה הים תיכונית המסורתית. ניתוח הנתונים הבריאותיים של המשתתפים, על רקע התזונה שלהם, העלה כי אנשים שמקפידים על דיאטה ים תיכונית אכן בריאים יותר מאלו שאינם מקפידים על דיאטה כזו; בקרב האנשים שאינם מקפידים על הדיאטה הופיעו 5 אחוזי תמותה (652 מקרי מוות מתוך 12,694
לאחר עיבודים סטטיסטיים מצאו החוקרים את התוצאות הבאות:
- צריכה מופחתת של אלכוהול (רוב האכוהול הוא יין שנצרך עם הארוחות): 24% מהתועלת הכללית של הדיאטה.
- צריכת בשר מופחתת: 17 אחוזים מהתועלת.
- צריכת ירקות: 16 אחוזים מהתועלת
- צריכת פירות: 11 אחוז
- צריכת אגוזים: 10 אחוז
- צריכת שמן זית: 10 אחוז
- צריכת קטניות: 10 אחוז
עוד עלה מן המחקר כי צריכת דגנים, מוצרי חלב ומאכלי ים לא השפיעה לא לטובה ולא לרעה על תוחלת החיים, אם כי לדברי החוקרים ייתכן שאת חוסר ההשפעה הזו יש לייחס לעובדה שכמות הנחקרים שהרבו באכילת מאכלי ים ודגנים והמעיטו באכילת חלב היתה קטנה יחסית. סיבה נוספת שעשויה להשליך על המסקנות הנוגעות למאכלי ים, היא המגוון הגדול של הדגים ושל פירות הים ששונים זה מזה בתכונותיהם התזונתיות.