ראשי > סטיליסימו > אוכל פותח>כתבה





במבה על הבוקר
החטיף שכל ילד מכיר הולך לנסות להשתלט גם על ארוחות הבוקר. אז מה הופך את הבמבה לדבר הכי ישראלי?
20/4/2004   18:17 יעל גרוס
:עוד בכתבה
''מפעל חיוני לשעת חירום''
600 טון בחודש
מזין אבל שומני / אריאלה רביב
 1966 בהנהלת ''אסם'' מיואשים. החטיף החדש שלהם, חטיף פרווה בטעם גבינת צ'דר, לא נמכר. בלית ברירה שוקלת ההנהלה לסגור את המפעל בחולון שמייצר את החטיף. ''מה נעשה עם הבמבה הזאת? '' חושבים בכירי המפעל, ולבסוף, בצעד של ייאוש מחליטים לעשות ניסיון פרוע: לצפות את הבמבה בחמאת בוטנים.
38 שנה אחרי, במבה של אסם הוא החטיף מספר אחת בארץ, ובמפעל ממשיכים הלאה: על המדפים עולה פיתוח חדשני - דגני בוקר של במבה. מדובר בשיתוף פעולה בין ''במבה'' של אסם לבין דגני הבוקר של קונצרן ''נסטלה'', הקונצרן הבינלאומי השותף ב''אסם'', ועלות ההשקעה בפרויקט: 1.5 מיליון יורו. ''התינוק של במבה'', הפעם כשהוא אוחז כפית ונמצא בתוך קערית חלב, ינסה לעשות לשוק דגני הבוקר לילדים את מה שעשה לשוק החטיפים: ביתספר ופעוטון גם יחד.
 
 
 

''מפעל חיוני לשעת חירום''
 
במבה נחשבת לתופעה, משהו שהוא הרבה מעבר למוצר מזון רגיל. בזמן מלחמה, למשל, מפעל במבה מוכרז כ''מפעל חיוני לשעת חירום'' וממשיך לעבוד.
שם המוצר ''במבה'' הפך לשם גנרי - כל חטיף בטעם בוטנים מכונה מיד במבה. וכמובן שקמו לו מחקים רבים: ''שוש'' של עלית, ''פרפר נחמד'' של תלמה ומותגים קטנים יותר: ביג, באולינג, לולו, באגי, בובי, גלומה, באנג'י ועוד.
הסיבות לכך שבמבה הפכה למה שהיא רבות. אחת מהן היא הגאונות שביצירת השם. המילה ''במבה'' מורכבת מההברות הבסיסיות שתינוקות ממלמלים, ומופיעה בפיהם קצת אחרי ''אמא'' ו''אבא'', ולפעמים , לא נעים, גם לפניהן. סיבה אחרת היא כמובן מכונת השיווק המוצלחת שהצמידה לבמבה דמות תינוק שהפכה לסלב בפני עצמה, וכן העובדה ש''אסם'' שומרת על המותג שלה בקנאות, וכל שינוי, ולו הקטן ביותר, במוצר המפורסם נבחן בקפידה.
עוד סיבה להצלחה היא הזיהוי המוחלט של במבה עם ישראליות. במבה היא קודם כל מוצר ישראלי. נקודה. לראיה מצעד הפוליטיקאים שמגיע למפעל לפני בחירות ומצטלם עם דמות ''התינוק של במבה'' תוך שהוא צופה בכמויות התירס הגרוס והמחומם המצופה בחמאת בוטנים, ותשאלו את אהוד ברק, עמרם מצנע, שמעון פרס ועזר ויצמן. בניו-יורק ובלונדון, בסופרמרקטים באזורים של ישראלים, הבמבה היא פריט חובה.
אבל מה הופך את הבמבה לכל-כך ישראלית? ''זה מוצר מאוד ותיק שאנשים זוכרים מילדותם'', מסביר איציק להב, בעלי חברת הייעוץ השיווקי ''תכלית להב''. '' כשאדם קונה היום חטיף שהוא קנה בתור ילד, זה מזכיר לו את ילדותו והוא נטען באמוציות חיוביות. בנוסף, הם השכילו למצב אותו כחטיף'טבעי' כך שהורים חשים שהם עושים טוב כשהם נותנים אותו לילדים שלהם. חוץ מזה המוצר הוא איכותי והוא פונה לילד מבחינת המרקם והטעם''.
להב מוסיף כי ''באמצעות קמפיין פירסומי מתוחכם וארוך-שנים, שהגיע לשיאו בשלוש השנים האחרונות, השכילו לבנות לחטיף הזה אישיות באמצעות התינוק המאויר, ובזמנו באמצעות סלבריטאים כמו ניר שלמון או יהודה לוי שרקד על השולחן. הם האנישו את הבמבה ויצרו מותג שמתלוות אליו תוויות כמו טבעיות, טעם, פשטות, חברתיות. עד היום לא קם מוצר שיש לו את השילוב הזה''.
הסברת לי למה הוא מצליח. אבל מה עושה אותו מותג ישראלי?
להב: ''העובדה שהמוצר נמצא על המדף כל-כך הרבה שנים הופכת אותו לישראלי. מעט מאוד מוצרים נמצאים תקופה כה ארוכה על המדפים, ובהצלחה, ויוצרים אלמנט של נוסטלגיה. את הכל מסביבנו אפשר לשנות: אופנות, ממשלה, טלפון סלולרי, מספר טלפון, אבל במבה היא עוגן קבוע. אדם יגיע למכולת הנידחת ביותר שיש בה רק שבעה מוצרים על המדף, ואחד מהם יהיה במבה''.
600 טון בחודש
מדי חודש מיוצרים בארץ כ-600 טון של במבה ושל החטיפים המקבילים לה. הניסיון הראשון להתחרות בבמבה היה של תלמה, שהוציאה את ''רינגו'', אי-שם בשנות ה-80, ולאחר מכן החליפה את שמו ל''פרפר נחמד'' - השם שהוא נושא עד היום. עלית יצאה ב-83' עם חיקוי בשם ''פינוקי'', ובשנות ה-90 עם ''שוש'', שקיים גם כיום.

אבל בכך לא די. לצד המותגים של החברות הגדולות קיימים מותגים רבים מאוד של תואמי במבה. לפני כחמש שנים התחילו הרשתות להכניס תואם במבה כמותג פרטי. הריבוע-הכחול, שופרסל וקלאבמרקט יצאו עם מותג פרטי (כזה שהרשת מפתחת בעצמה ולא שייך לחברה מסחרית קיימת) של חטיף תואם במבה.

אחת החברות הגדולות המייצרות חטיפים תואמי במבה כמותג פרטי היא חברת ''א.מ. חטיפי העמק'' ממגדל-העמק. ''ברשת הריבוע-הכחול החטיף נקרא'באנג'י', ברשת שופרסל הוא נקרא'ביג' ו' אביסלע' (בכשרות בד''ץ), ובקלאבמרקט'בובי''', אומרים בחברה. ''לאחרונה הרשתות הפרטיות כמו'חצי חינם', ' כמעט חינם', ' ברכת הארץ' ועוד החליטו לעשות מותגים פרטיים של תואמי במבה. המותג של'חצי חינם' נקרא'באגי', ושל'ברכת הארץ''מסיבה'''. בנוסף , ב''חטיפי העמק'' מייצרים מותגים תואמי במבה משל עצמם, ואת ''פרפר נחמד'' של תלמה במהדורת הפסח שלו - בסך הכל שבעה מותגים שונים שכולם חטיפים תואמי ''במבה''.

'' החטיף הגדול ביותר בארץ בשוק החטיפים הוא הבמבה'', אומרים בחברה, ''לעומת זאת בחו''ל החטיף הטבעי הוא הצ' יפס. נפח המכירות של החטיפים בסגנון במבה בארץ הוא כל-כך גדול שגם אם ניקח אחוז קטן - עדיין תהיה לנו מספיק עבודה''.במבה סינית

ב''אסם'', על אף ההגמוניה, לא מפקירים את השטח למתחרים. הם מקפידים לרענן את המותג עם מוצרי ''אימפולס'', שנכנסים לשוק לתקופה מסוימת, כמו במבה 2000 (לכבוד שנת 2000) או במבה לבבות (לכבוד יום האהבה).
באמצע שנות ה-90 חשבו ב''אסם'' שמה שטוב לישראלים טוב גם לסינים. החברה החליטה להקים מפעל לייצור במבה בבייג'ינג, שהקמתו הסתיימה ב-97'. השם שנבחר היה ''במיבבה'' (לסינים, מסתבר, קשה לומר ''במבה'' ).
בנוסף לטעם הבוטנים הרגיל, הבמבה הסינית היתה אמורה להיות בטעמים קרמל, בוטנים ותות. כמו כן היא היתה אמורה להופיע בצורת כדורים וחיות בנוסף לגלילים המוכרים. על האריזה הסינית לא התנוסס תינוק, אלא דינוזאור.
המפעל בסין נבנה בהשקעה של מיליוני דולרים, והוא הוקם בשותפות עם חברה גרמנית בשם B.A.I.C. אלא שהמפעל נסגר תוך פחות משנתיים בשל בעיות שיווק, הפצה וגביית תשלום, וכך שילדי סין נאלצים להסתפק בחטיפים אחרים.
מזין אבל שומני / אריאלה רביב
במשך שנים הצליחה להיטמע בתודעה שלנו העובדה שחטיף הבוטנים ''במבה'' היא חטיף מזין ובריא. האמנם כך?
התזונאית הקלינית אולגה רז אומרת כי שקית קטנה של ''במבה'' מכילה חלבון בכמות שמשתווה לכמות החלבון במעדן חלב, כמות מכובדת של ויטמינים מקבוצה B, כמות קטנה של ברזל, אין בה כולסטרול ואין בה סוכר. לדבריה, ''במבה יכולה בהחלט לשמש כחטיף מזין בין הארוחות, אבל צריך להיזהר מאכילה מופרזת, בגלל כמות השומן הגדולה שיש בה''.
לדברי מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במחוז דן פתח-תקווה של שירותי בריאות כללית, ''במבה'' היא מוצר עשיר בשומנים ובפחמימות. ולכן, למרות שהמוצר מועשר בוויטמינים, כמות השומן הרווי שהוא מכיל מונעת ממנו להיחשב למזון בריא.
 
 

שמור במזוודה שלח לחבר הדפסה
הוסף תגובה    עבור לפורום כתוב לעורך


סקס ודייטינג פותחהחיים הטובים פותחהורות פותח
בריאות וכושר פותחאוכל פותחעיצוב פותחאופנה פותח
  
  
   
שמור במזוודה שלח לחבר הדפסה
הוסף תגובה    עבור לפורום כתוב לעורך
אוכל פותח
מחקר חדש: טחינה מסוכנת לתינוקות
כשהכבד היה חציל, והביצה אבקה עם מים
כשהכבד היה חציל, והביצה אבקה עם מים
ניסאן עובר הילוך
האשה אשה מתרחבת
zcx
ססססס
מנגבים לקראת יום העצמאות
במבה על הבוקר
הביסלי עלה לשיפוד
הכי פופולרי
gdf
נלכדה חוליית הרצח מצפון ירושלים
"זה יום של כאב וכעס"
דעה

דעה סטייליסימו
דעה

נסיון ראשון
  פירסום ב - nrg מעריב   אתרי מעריב   דרושים ל - nrg  תנאי שימוש   עזרה   כתבו לנו   מי אנחנו