 |
 |
|
 |
כשהכבד היה חציל, והביצה אבקה עם מים |
 |
|
 |
 |
אילו מתכונים כיכבו בתקופת הצנע, מה הגישו במסיבות בר מצווה, איך אירחו, איפה החביאו בשר?
|
 |
|
 |
 |
|
 |
 |
הודיעו ברדיו שמחלקים בשר פנקס ההקצבות החודשי של אדם ממוצע כלל: 100 גרם סוכר במחיר 70 פרוטות לקילו. 300 גרם אורז גרוס במחיר 60 פרוטות לקילו. 60 גרם קפה קלוי או 100 גרם תה. 300 גרם ריבה. 500 גרם קטניות. חפיסת שוקולד חלב במשקל 56 גרם. הבשר חולק בהתאם להודעות בעיתונות וברדיו, ומחירו נע בין 17 פרוטות ל-29 פרוטות למנה. 1,000 גרם שומן לנפש על פי החלוקה הבאה: 300 גרם שומן נוזל, 300 גרם מרגרינה, 400 גרם חמאת יבוא. הביצים חולקו ארבע פעמים בחודש, והמנות היו בהתאם להודעות בעיתונות וברדיו. סבון רחצה אחד וסבון כביסה אחד.
ירקות ופירות בכמויות מוגבלות על פי עונותיהם. לעובדים בעבודה גופנית קשה ניתנה תוספת של 400 גרם סוכר, 400 גרם אורז, קופסה של שימורי דגים וקופסת בשר משומר. נשים הרות קיבלו תוספת של גבינה צהובה, בשר וחלב. ילדים עד גיל 18 קיבלו 250 גרם ביסקוויטים. תינוקות קיבלו 450 גרם קמח תירס (קורנפלור). ילדים קיבלו 13 ליטר חלב בחודש ותוספת של פחית בת 500 גרם אבקת חלב. ילדים עד גיל שנתיים קיבלו קילו וחצי סוכר לחודש. |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
למה דור שלם שונא חביתה מקושקשת
|
 |
 |
 |
 |
מאבקת ביצים שנמהלה במים אי אפשר היה להכין אומלט, אלא רק חביתה מקושקשת, שטעמה לא היה משובח במיוחד. שונאי הביצים המקושקשות גם לא מחבבים במיוחד קישואים. הירקות הישראליים היו זמינים, זולים יחסית, נוחים לבישול ומשביעים. חציל, תירס, כרוב וקישוא שלטו במטבח. קישואים מאודים, מבושלים, ממולאים, פירה קישואים, חביצת קישואים, מרק קישואים, ולקינוח: עוגת קישואים בקצף חלבונים. החתונה של הדסה לחתונתה של הדסה, שנערכה בתקופת הצנע, הגיעו כל הדודות ובנות הדודות בשמלות בהדפס פפיטה בצבע תכלת. גם בדים נמכרו על פי נקודות, ונראה שבחנות הבדים ברחוב נחלת בנימין היה באותו זמן בד בדוגמה אחת בלבד. כיוון ששירתה במילואים כמפקדת מחנה ילדים נפגעי גזזת, לא יכלה הדסה לפנות זמן לרכישת ''רהיט לכל'' - מזנון וספה שהגיעו תמורת תלושים מיוחדים לזוג העומד להינשא. הארון שבחרה עבורה אמה נראה אז בעיניה כארון קבורה, ולמרות הדמעות בעיניים לא ניתן היה להחליף אותו. עד שנת 1952 לא טעמה הדסה אגס, תפוח או שוקולד. רק מציורים היא ידעה איך הם נראים. דודה שהגיעה באותה תקופה מארצות הברית הביאה כל זאת לילדי המשפחה. בזכות העובדה שהיתה אז בהריון, זכתה הדסה לטעום מהמתנות היקרות. בשבתות נהגה להכין קציץ כבד מדומה ומרק עוף, שהכיל מעט עוף והרבה מים. לפעמים את מקום העוף החליפו קציצות שנעשו מבשר טחון מעורב בלחם שרוי, ביצים ובצל קלוי, או דגים קטנים מטוגנים בקמח או מבושלים עם ירקות. עוגת השבת היתה עוגת שמרים בסיר פלא או עוגת לחם אפויה מלחם ישן מעורב בביצים ובחלב עם שכבות של קרם תפוזים, מצופה בקרם מחמאה מתוקה. לפעמים הוסיפו לעיסת האפייה 30 גרם קקאו ושתי כפיות קליפות תפוזים מסוכרים קצוצים, וכך הפכה עוגת הלחם לעוגת שוקולד. באמצע השבוע אכלו גולש של תפוחי אדמה, מרק כרוב או קישואים, קציצות מפתיתי קוואקר מושרים בחלב, אטריות אפויות או פשטידות גבינה.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
חבילה מאמריקה
|
 |
 |
 |
 |
למשפחות בנות המזל היו קרובים באמריקה. ואיזו שמחה היתה כשהגיעה חבילה מהדודים! אז מה היה בחבילות האלה? נס קפה (שטרם נראה בארץ), תפוחים , קופסאות גבינה צהובה, קופסאות סרדינים, קופסאות בוליביף, ממתקים, שוקולד. וגם בגדים: גרבי ניילון וסט אמריקני של סוודר קצר ועליו סוודר ארוך עם כפתורים. חציל בטעם כבד אחד המתכונים המפורסמים, שעבר במהירות מפה לאוזן, קשור למנה ראשונה מסורתית של ליל שבת. כשמשפחה הסתפקה בעוף אחד לשבוע, לא היתה כמובן דרך להכין את הכבד הקצוץ. כך נולד תחליף הכבד. מצרכים: 2 חצילים יפים וארוכים 2 ביצים 2 כפות גדושות קמח בצל גדול מלח שמן לטיגון הכנה: חותכים את החציל לפרוסות דקות, טובלים בבלילה של קמח וביצה אחת ומטגנים. מבשלים את הביצה השנייה. מערבבים את החצילים המטוגנים עם הביצה הקשה לעיסה. אפשר לטחון יחד במכונת בשר. מוסיפים מלח. מבשלים צנע השף מנה שטרום מציע גרסת צנע למרק לחם ''פפא איל פומודורו'' טוסקני. מצרכים: כף שומן (איזה שיש) 2 שיני שום או חצי בצל קצוץ 5 עגבניות בשלות, מקולפות וקצוצות דק כף מלח ליטר מים 200 גרם לחם יבש (אפשר יותר) הכנה: מטגנים בשומן את השום או את הבצל. מוסיפים את העגבניות ואת המלח ומבשלים כחמש דקות. מוסיפים את המים, מביאים לרתיחה ומבשלים כחצי שעה. בינתיים משרים את הלחם במים, סוחטים היטב ומוסיפים למרק. מערבבים היטב עד שהלחם סופג את הנוזלים. מוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה, ואם יש-שמן זית, והרבה. דג פילה שנים אחרי הצנע המשכנו לקרוא לדג פילה, ובשביל רבים הפילה אינו דג מהים או מהבריכה, אלא קופסת קרטון שבה גוש לבנ בן חסר טעם וריח. מהפילה הכינו קציצות, גולש, מרק, ואפילו עוגת פילה - עוגה מלוחה מבצק שמרים ממולא בפילה. ארוחת בוקר בתנובה בתי קפה שביססו את מעמדם עוד בתקופת המנדט ומלחמת העצמאות המשיכו לפרוח. במסעדת תנובה, שסניפיה היו פזורים ביישובים רבים, הגישו לארוחת בוקר בקבוק קפיר (דומה לרוויון של ימינו), ביציה קטנה על מצע של מחית תפוחים, וירקות על פי עונת השנה. |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
כך נבשל
|
 |
 |
 |
 |
קניית מצרכי המזון היתה כרוכה במאמץ ובטרחה רבה. נקודות החלוקה פעלו במרחק זו מזו בשעות שונות של היום, תוך עמידה בתורים ארוכים והתמודדות עם מחסור במוצרים בסיסיים. כמות המזון שהובטחה לא תמיד חולקה בפועל, וגם איכותה היתה לעתים מפוקפקת. עקרות הבית, שהתמודדו עם המחסור והאכילו את משפחותיהן, הפכו לגיבורות השעה. הספר ''כך נבשל'' יצא לאור לראשונה בשנת תש''ח והיה ''התנ''ך'' של עקרות הבית. הוא נכתב ונערך על ידי מורות ומדריכות שעבדו במחלקת ההדרכה של ויצו, ההסתדרות העולמית של הנשים הציוניות. יש בו אסופה מעניינת ומשעשעת של דפי הדרכה ומתכונים שפורסמו בעיתונים היומיים ובעיתוני הנשים, או חולקו לנשים על מנת לעזור להן להתמודד עם מגבלות התקופה. הנה מבחר ממתכוני התקופה (כל מתכון מכיל את רשימת המצרכים להכנת עשר מנות): מרק לחם לבן 200 גרם לחם לבן 1/2 ליטר מי מלח או מי ירקות 1/2 ליטר חלב 50-40 גרם מרגרינה פטרוזילינון תבשיל פילה מאודה בחרדל ובלבנייה 1 קילו דג פילה כוס לבנייה מעט גבינה מרוסקת חרדל, מיץ לימון, בצל, מלח גולש דגים 1 קילו דג פילה 50-30 גרם שמן מעט מיץ לימון בצל ירוק או לבן רסק עגבניות 2 כפות קמח מלח, פלפל בשר בפירורי לחם 1.5 קילו בשר 1/4 ליטר מרק בשר 80-40 גרם שמן 150 גרם פירורי לחם מתכונים נוספים ניתן למצוא באתר: www.2eat.co.il
|  |  |  |  | |
|
 |
 |
 |
|
 |
|
|

|
|
 |
 |  | פירסום ב - nrg מעריב | אתרי מעריב  | דרושים ל - nrg  | תנאי שימוש | עזרה  | כתבו לנו   | מי אנחנו | |
|