גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


הרציונליות שמאחורי השביתה

באונ' העברית בירושלים החליטו להפנות משאבים כדי לחקור את השביתה הארוכה ביותר בתולדות מערכת החינוך. וגם: המשבר הבא כבר בפתחנו. חינוך חינם

יובל לידור | 3/2/2008 13:02 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
קצת יותר משבועיים עברו מאז הסתיימה שביתת הסגל הבכיר באוניברסיטאות, ובימים האחרונים החליטו במרכז לחקר הרציונליות באוניברסיטה העברית בירושלים להפנות משאבים כדי לבצע מחקר מקיף עליה. באקדמיה רוצים להבין את התהליכים שהובילו לשביתה הארוכה ביותר בתולדות מערכות החינוך בישראל. לצד זאת,­הודיע הבוקר שר הביטחון אהוד ברק על הישארותו בממשלה וזה הזמן להזכיר כי מלבד המחויבות לטפל באיומים מבחוץ, לפתחה של הממשלה מונח כבר המשבר הבא במערכת החינוך – הדרישה להעלאת שכר הלימוד לסטודנטים.

המרכז לחקר הרציונליות והעומדת בראשו פרופ' עדנה אולמן-מרגלית מעוניינים לבצע מחקר מקיף ולבדוק כיצד התנהל המשא ומתן בין הסגל הבכיר לאוצר. המחקר יבחן אספקטים פסיכולוגיים, לצד תורת המשחקים וניהול משברים. באמצע חודש פברואר צפוי המרכז לערוך יום עיון בנושאזה, ולהשלים את המחקר עד לסיום שנת הלימודים הנוכחית.

פרופ' אולמן-מרגלית הסבירה כי לחוקרים יש עניין אישי במחקר. "יש בכוונתנו לקיים יום עיון ומחקר מסודר, כדי להבין כיצד התנהל המשבר במשך שלושה חודשים", אמרה. "בסופו של דבר, מדובר בשביתה הארוכה ביותר שהתרחשה במערכת החינוך בישראל. בנוסף, כמובן שיש פה עניין אישי של אנשי המכון, שמעוניינים להבין מדוע הם שבתו זמן כה ממושך".

פרופ' אשר כהן מהחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית, שכיהן כחבר בצוות המו"מ של הסגל הבכיר, כבר רואיין כחלק מתהליך המחקר. "זה רק טבעי בעיניי שהאקדמיה תמלא את תפקידה ותחקור מדוע המו"מ בינינו לבין האוצר התנהל זמן ארוך כל כך", הסביר.

לעומת זאת, כמו באקדמיה אמיתית יש גם דעות מנוגדות. ד"ר יעקב ברגמן שלח בימים האחרונים מכתב למרכז, בו הוא טוען שיש לבחון לעומק את כל הצדדים. לדבריו, צריך לבחון "האם הסגל הבכיר ניהל מו"מ בתום לב". לטענתו, חברי הסגל הבכיר אינם חושפים את תנאי עבודתו המלאים בפני משלם המסים.
לא פורש. שר הביטחון ברק, רה
לא פורש. שר הביטחון ברק, רה"מ אולמרט והשופט בדימוס וינוגרד. צילום: אבי אוחיון, לע"מ צילום ארכיון: אבי אוחיון לע''מ
המשבר הבא בפתח

לקראת משבר נוסף שעלול לפקוד את מערכת החינוך הודיע הבוקר שר הביטחון אהוד ברק כי הוא נשאר בממשלה כדי לתקן את הליקויים העולים מהדוח הסופי של ועדת וינוגרד. הודעה זו מבטיחה את הישרדות הממשלה והעומד בראשה - אהוד אולמרט. לצד האיומים מכיוון איראן וחיזבאללה, הממשלה שמה לה למטרה לקדם את מערכת החינוך ולהשקיע בה משאבים רבים.

כבר כעת מונח לפתחה של הממשלה המשבר הבא במערכת החינוך, לאור הקרע במערכת היחסים המורכבת בין משרד האוצר למשרד החינוך. בחודש האחרון חלה הידרדרות במערכת היחסים בין שרת החינוך יולי תמיר לבין שר האוצר רוני בר-און וצמרת לשכתו. הרקע לדברים היה מעורבותה של תמיר במגעים להשגת פתרון למשבר המרצים באוניברסיטאות.

שמן נוסף לבעירה נשפך כאשר תמיר הודיעה לפני שבועיים שיש בכוונתה ליישם את דו"ח שוחט לרפורמה במערכת ההשכלה הגבוהה,

מבלי להביא לאישור הממשלה את ההמלצה להעלות את שכר הלימוד לסטודנטים. לפי המלצות הוועדה, יש להעלות את שכר הלימוד במוסדות הציבוריים בשיעור של 72% - מ-8,600 שקל ל-14,800.
 
תמיר גורסת כי לאחר כשנתיים וחצי של משברים שעברו על הסטודנטים (מלחמת לבנון השנייה, מאבק הסטודנטים ושביתת המרצים), אין מקום להעלות את שכר הלימוד. תמיר מעוניינת שהאוצר יפתח את הארנק ויקציב את 700 מיליון השקלים שהעלאת שכר הלימוד הייתה מזרימה למערכת.

הפקידות הבכירה במשרד האוצר רואה את הדברים בצורה אחרת לחלוטין, וגורסת שיש לקבל את רפורמת שוחט כחבילה אחת, בלי להוציא ממנה את נושא שכר הלימוד. באוצר כבר רומזים שביטול ההעלאה בשכר הלימוד יביא לכך שכל המלצות הדוח לא ייושמו, והמדינה לא תזרים 1.5 מיליארד שקל להשכלה הגבוהה - כפי שנציגיה התחייבו במסגרת דיוני הוועדה.

על "חינוך חינם"

מדי שבוע מציגים לסירוגין כתבי החינוך של nrg מעריב - יובל לידור ואסף זלינגר - את אחורי הקלעים של מערכת החינוך בישראל. מהגנים דרך בתי הספר היסודיים, החינוך העל-יסודי ומוסדות ההשכלה הגבוהה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
  • עוד ב''חינוך חינם''

לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים