הרקטות נופלות – והסטודנטים בורחים
מכללות ספיר ואשקלון, שסופגות ירי של רקטות, ביקשו לפתוח מסלול ללימודי משפטים כדי למשוך סטודנטים, אך רק סיוע ממשלתי יעזור. חינוך חינם
אחוז הנטישה של סטודנטים ממכללת ספיר בשנת הלימודים הנוכחית הוא הגבוה ביותר בהשוואה ליתר המוסדות להשכלה גבוהה הקיימים בארץ. מהנתונים עולה כי 13% מ-1,300 הסטודנטים שהחלו את לימודיהם במכללה ביקשו לעזוב את הלימודים במהלך החופשה שבין סמסטר א' לסמסטר ב', כמות הגדולה פי שניים מממוצע העזיבה בשנה רגילה.
בימים אלה מתנהלת ההרשמה לשנת הלימודים תשס"ט, ובמכללת ספיר יודעים לומר שקיימת התעניינות פחותה לעומת השנים האחרונות. למעשה, נרשמו ללימודים 300 צעירים פחות לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

בספיר מעריכים שגם לקראת שנת הלימודים הבאה, כמו בזו הנוכחית, תהיה ירידה מסוימת במספר הסטודנטים שיירשמו ללימודים במוסד. הסיבה לכך, כמובן, היא המצב הביטחוני המחריף באזור עוטף עזה והנגב הצפוני.
גם במכללת אשקלון מעריכים ששנת הלימודים הבאה לא תהיה
באשקלון, בניגוד לספיר, לא חוו השפעה ממשית של המצב הביטחוני על הסטודנטים עד כה, אבל כעת מתחילים שם בהקמת מערכי סיוע לסטודנטים, שיכללו צוות פסיכולוגים מיוחד שיעמוד לרשותם.
אם יש לשתי המכללות הדרומיות סיבה לתקווה, הרי שהיא נעוצה בשני הנשיאים שעומדים בראשן - פרופ' משה מני מאשקלון, ופרופ' זאב צחור מספיר. מני וצחור הם אנשים שרואים בתפקידם שליחות ציבורית שחשובה הרבה יותר מעבודה אקדמית טהורה.
החשיבות של אקדמיה בפריפריה היא גדולה, אך קיומה של אקדמיה בפריפריה המתנהלת תחת אש היא קריטית ממש. סגירה של אחת המכללות בגלל המצב הביטחוני, או אפילו איחודן, תהיה טעות מרה וכניעה של האקדמיה הישראלית לטרור.
חברי המועצה להשכלה גבוהה שיצביעו בשבוע הבא על פתיחת המסלול למשפטים באחת משתי המכללות ניצבים בפני דילמה קשה, אבל כבר עתה ברור שלא די בכך, וכי רק התערבות ממשלתית לטובת שתי המכללות תחזיק אותן בחיים.
טוב תעשה הממשלה אם תכריז שהלימודים בשתי המכללות יהיו בשנה הבאה פטורים מתשלום, ובנוסף תודיע על פתיחת מסלולי לימוד ייחודיים בשתי המכללות הדרומיות.
מדי שבוע מציגים לסירוגין כתבי החינוך של nrg מעריב- יובל לידור ואסף זלינגר - את אחורי הקלעים של מערכת החינוך בישראל. מהגנים דרך בתי הספר היסודיים, החינוך העל-יסודי ומוסדות ההשכלה הגבוהה.