דרושים: תלמידים חושבים
אחרי שייגמרו השביתות על הכסף, ראוי לבחון גם את התוכן. איך הופכים את התלמידים מקהל של משננים ידע לציבור יצרני, ביקורתי, ויודע לחשוב? חינוך חינם
מערכת השעות כפי הנראה לא תשתנה בהרבה, המקצועות יישארו אותם המקצועות, הכיתה אותו חלל עם ארבעה קירות ולוח.
בחודשים האחרונים שואלים את אותה שאלה גם בכירי משרד החינוך ובראשן שרת החינוך, יולי תמיר, ויושבת ראש המזכירות הפדגוגית, פרופ' ענת זהר.
קול קורא שיצא לאקדמיה אולי מסכם את התחושה הלא טובה, של מה שהיה כאן עד היום. בכותרת נרשם: "למידה המקדמת פיתוח החשיבה", ובשבעת עמודיו מתבקשים מומחי החינוך של ישראל לנסות ולהבין איך ייראו תוכניות הלימודים החדשות.
הכותרת אולי קצת מחשידה בתחילה, האם עד כה לא חשבו התלמידים במערכת? האם צבירת ידע היא לא חשיבה? התשובה כפי הנראה היא לא שהתלמידים לא חשבו, אלא שהיום חושבים אחרת.

בעידן של גוגל, אין כפי הנראה טעם לדרוש שינון. "החיים בעידן זה, בו יש הצפה בידע, מחייבים את הבוגרים העתידיים ליכולות חשיבה גבוהות שיאפשרו להם לרכוש, במהלך חייהם, ידע חדש תוך הפעלת שיקול דעת, יצירתיות וביקורתיות: פחות למידה של עובדות המתמקדת בקליטה פסיבית של מידע ותרגול כללים נוקשים לפתרון בעיות, ויותר למידה פעילה המדגישה הבנה מעמיקה של תכנים ויכולות וחשיבה גבוהות", נכתב בחוזר.
המשמעות היא שאם אכן יבוא השינוי, נראה פחות תלמידים יושבים ומשננים, מזינים תאי זיכרון רדומים ועוסקים בלמידה הקשורה לחיים. למידה זו היא שמאפיינת כיום את הכיוון שאליו הולכות המדינות המתועשות. בשאלוני פיז"ה, המבחנים הבינלאומיים, נדרשים התלמידים לפתור בעיות הקשורות במודלים אוניברסליים של חשיבה, שמבוססים על כללי הבסיס. באמצעות לבנים אלה מרכיבים אין-ספור קומבינציות ובדרך זו, אין מצב שבו
וכך אנו חוזרים שוב להשבתות ולהסכמים. כדי שהמהלך הזה אכן יתרחש, יש צורך לרענן את השורות. להביא את תלמידי דור הגוגל להוראה. כרגע, אלה רחוקים ממנה, כמרחק "חלונות" מ"דוס". המשוואה הבסיסית שצעירים אלו מכירים הינה המשוואה של שכר גבוה, עבור משימות ראויות ולאומיות, כשם שארגון המדינות המתועשות רוצה לבחון האם כוח העבודה העתידי שלו מוכשר למשימות הנכונות, ולא רק לוודא שהילדים יודעים קרוא וכתוב, אלא הופכים לילדים יצרניים.
אותם 'ילדים' שהיום לא יגיעו לאוניברסיטאות, לחוגי הכלכלה, המשפטים ומדעי הרוח המתדלדלים. אותו דור שאמור להיות מורי העתיד, וזוכר מעברו רק השבתות ומורֶה או מורָה אחת ראויים. לצדה של האקדמיה ישבתו היום גם אחיותיה הצעירות, שכפי הנראה גם הן מבינות שהעתיד לא נמצא בהוראה - אחרת הכל היה עובד חלק.
מדי שבוע מציגים לסירוגין כתבי החינוך שלnrg מעריב - יובל לידור ואסף זלינגר - את מאחורי הקלעים של מערכת החינוך בישראל. מהגנים דרך בתי הספר היסודיים, החינוך העל-יסודי ומוסדות ההשכלה הגבוהה.