העולם משתנה במהירות שיא. בשלהי חודש פברואר, נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ עוד נזף בנשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, למול עיני העולם כולו וגירש אותו מהבית הלבן. והנה, חמישה חודשים לאחר מכן אותו טראמפ מעביר לאוקראינה נשק במיליארדים, מאיים על רוסיה בסנקציות כלכליות משמעותיות והאמריקנים פורסים נשק גרעיני בבריטניה. על השינוי הדרמטי בגישה של טראמפ ביחס לפוטין והמלחמה באוקראינה ולאן מועדות פניה?
חיבתו של טראמפ לנשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, הייתה ברורה וגלויה מאז ומעולם, עניין שזיכה את הנשיא האמריקני בשלל ביקורות ברבות השנים. חזרתו של טראמפ לבית הלבן ב-20 בינואר יצרה דאגה בקייב וקצת יותר מחודש לאחר מכן, החלו אותם חששות להתממש עם הפגישה האמורה בין הנשיא האמריקני למקבילו האוקראיני. "הסנאטור לינדזי גרהאם, שנחשב למקורב לטראמפ, אמר בשעתו: "אני לא יודע אם נוכל עוד לעשות עסקים עם זלנסקי".

הרבה השתנה מאז. טראמפ וזלנסקי בפגישתם בבית הלבן בפברואר | צילום: AFP
אלא שארבעה חודשים חלפו והשבועות האחרונים הביאו עמם תפנית חדה במדיניותו של טראמפ, כאשר בפעם הראשונה מזה חצי שנה בתפקיד, נקט בפעולה ישירה למול התוקפנות הרוסית באוקראינה.
הכי מעניין
בראיון לרשת FOX הלילה (מוצ"ש), אמר מזכיר המדינה האמריקני, מרקו רוביו כי טראמפ מאבד את סבלנותו כלפי רוסיה ביחס למלחמה באוקראינה וכי הנשיא מאס בשיחות שלא מובילות לשום דבר עם מקבילו הרוסי. "השיחות עם פוטין אף פעם לא מובילות לשום דבר", אמר רוביו, "הגיע הזמן לפעולה". במאמר שפורסם ב-CNN בשבוע שעבר, נטען כי רוביו הפך לאחד האישים המקורבים ביותר לטראמפ ומודע היטב להלך רוחו, עמדותיו ומטרותיו.
10 מיליארד דולר, טלפון לחמינאי ונשק גרעיני
בשבוע שעבר איים הנשיא האמריקני שיטיל מכסים של 100% על רוסיה באם זו לא תגיע להסכם שלום עם אוקראינה בתוך 50 יום. טראמפ הודיע כי בכוונתו גם להשית סנקציות על מדינות שיסחרו עם מוסקבה, ובכך להגביר את הלחץ הכלכלי על רוסיה באורח משמעותי.

יוטלו מכסים על מדינות שיסחרו עם רוסיה? נשיא סין, שי ג'ינפינג | צילום: EPA
פתאום, אותו לינדזי גרהאם שסגר את הדלת בפני קיום עסקים עם זלנסקי אך לפני ארבעה חודשים, מקדם הצעת חוק בקונגרס לפיה יוטלו מכסים של 500% על מדינות שרוכשות גז, נפט ואורניום מרוסיה (בעיקר הודו וסין). גרהאם גם פרסם איום כלפי רוסיה בחשבונו ברשת X: "אם פוטין תוהה מה יקרה ביום ה-51 שיתקשר לחמינאי". בכך כיוון לאולטימטום שהציב הנשיא האמריקני לאיראן, לפיו ניתנו לה 60 יום להגיע להסכמות בנושא הגרעין ולאחר שחלף המועד - הגיעה התקיפה הישראלית במסגרת מבצע "עם כלביא".
טראמפ אישר מכירת אמל"ח בשווי כ-10 מיליארד דולר לחברות נאט"ו האירופיות וקנדה שרוכשות את האמצעים לטובת אוקראינה. החבילה תכלול סוללות פטריוט וטילי יירוט מתוצרת ארה"ב וחלקי תיקון עבור רק"מים ויתכן שגם טילים היעילים לטווחים של 1,000 ק"מ, כשעל הפרק עומדת עסקה נוספת שתשלח רחפנים אוקראינים לארה"ב בתמורה לנשק אמריקני נוסף. מדובר בהעברת האמל"ח המשמעותית ביותר לאוקראינה בפעימה אחת.
לפני כשבועיים דווח בפיננשל טיימס, כי בשיחות פרטיות עודד טראמפ את אוקראינה להגביר לתקוף בעומק השטח הרוסי, ואף שאל את נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, אם יוכל לתקוף במוסקבה ובסנט-פטרסבורג אם ארה"ב תספק לו נשק ארוך-טווח.

טנק אברמס באימון של צבא ארה"ב | צילום: Pfc. Luciano Alcala., אתר צבא ארה"ב
האמריקנים גם ביצעו לאחרונה שני צעדים לחיזוק נאט"ו. מפקד כוחות צבא ארה"ב באירופה, הגנרל כריס דונהיו, אמר לפני כשבועיים שכוחות נאט"ו יוכלו לכבוש את קלינינגרד - המובלעת הרוסית השוכנת בין פולין למדינות הבלטיות - בקלות. הצעד המשמעותי יותר היה פריסת נשק גרעיני אמריקני בבריטניה, לראשונה מאז 2008.
מדבר יפה בבוקר ואז מפציץ עוד עיר בערב
עוד בטרם נכנס לתפקידו, הבהיר טראמפ כי הוא רוצה להיזכר כמשכין שלום ובהתאם, בחודשים האחרונים קיימו טראמפ ואנשיו מספר רב של פגישות ושיחות עם מוסקבה. יתכן שאחד הקטליזטורים המשמעותיים שהביאו לשינוי הגישה של טראמפ נעוץ בכך שבכל פעם לאחר קיום המגעים, נראה היה שפוטין ממהר דווקא להסלים את התוקפנות, לרבות מתקפות כנגד מטרות אזרחיות גרידא.
סביר להניח שלכך רמז טראמפ כשאמר לאחרונה על פוטין שהוא מדבר יפה בבוקר ואז מפציץ אזרחים בערב. "הייתי מגיע הביתה ואומר לגברת הראשונה: 'הייתה לי שיחה נפלאה עם ולדימיר [על סיום המלחמה באוקראינה]'", אמר טראמפ. "והיא הייתה עונה לי: 'אה באמת? כי הם בדיוק הפציצו עוד עיר'. אחרי שלוש או ארבע פעמים כאלה השיחות הנעימות הופכות לחסרות משמעות".

"אה באמת? כי הם בדיוק הפציצו עוד עיר". דונלד ומלניה טראמפ עם פוטין | צילום: EPA
בכך העמיד הקרמלין את טראמפ בפני שתי ברירות. האחת הייתה לזנוח את העיסוק במלחמה, כפי שאמר באפריל סגן הנשיא ג'יי.די. ואנס, המזוהה עם המחנה הבדלני בממשל: "העברנו הצעות ברורות מאוד הן לרוסים והן לאוקראינים, והגיע הזמן שהם יגידו כן או שארצות הברית תפרוש מהתהליך הזה".
האפשרות השנייה מתכתבת עם הגישה המפורסמת של הנשיא המנוח רייגן - שאותו טראמפ מעריץ - של "שלום מתוך עוצמה", אלא שבמקרה הזה מדובר בחיזוק העוצמה של אוקראינה. הנשיא האמריקני מאמין שחימוש האוקראינים, לצד גביית מחירים כלכליים כבדים מרוסיה, תבהיר לפוטין שמחיר המשך המלחמה גבוה מדי ובכך תדחק אותו לשולחן המו"מ עם דרישות פרגמטיות ונכונות להתגמש.
"טראמפ חושש ממלחמה גרעינית"
נשיא רוסיה, שבמשך חודשים עשה מאמצים רבים כדי להחמיא לטראמפ, טרם הגיב לאיומים, בעוד שהקרמלין והבכירים נמנעו מהעברת ביקורת ישירה בנושא.

אנשיו נמנעו מלהעביר ביקורת ישירה. הקרמלין. | צילום: EPA
גורמים בקרמלין אמרו לגרדיאן הבריטי בשבוע שעבר, כי פוטין לא מתרגש משינוי הגישה של טראמפ. "מוסקבה מאוכזבת מכך שזה לא הסתדר עם טראמפ וזה יוצר כעסים", אמר בכיר לשעבר בקרמלין. "אבל הציפיות שהיו לפוטין ליחסים טובים עם טראמפ, תמיד היו במקום השני אחרי מטרותיו המקסימליסטיות באוקראינה. עבור פוטין, הפלישה לאוקראינה היא קיומית", הוסיף המקור, שדיבר בעילום שם.
יתרה מכך, יש מי שמאמינים כי הקו הניצי של טראמפ יביא את פוטין להסיר מעליו כל רסן ולהגביר כעת את התוקפנות כלפי אוקראינה. "ההנהגה הרוסית אינה מגיבה ללחץ", אמר פיודור לוקיאנוב, ראש מועצה המייעצת לקרמלין.
גורמים אחרים סבורים כי לפוטין אינטרסים פוליטיים שונים להאריך את המלחמה. "מעל 100,000 רוסים מתו במלחמה הזו. פוטין פשוט לא יכול להרשות לעצמו לחזור הביתה עם שום דבר פחות ממה שניתן לראות כניצחון מובהק", אמר בכיר לשעבר בקרמלין לגרדיאן.

"לא יכול לסיים את המלחמה ללא ניצחון מובהק". פוטין וטראמפ באיור הקורא לשלום | צילום: AP
נשיא רוסיה לא שינה עד כה אף אחד מתנאי הסיום שלו לסיום הסכסוך. למעשה, בפורום הכלכלי הבינלאומי האחרון בסנט פטרסבורג, הוא חזר עליהם ואמר כי הסכם שלום יתאפשר רק כאשר תהא הכרה בינלאומית בשטחים שהוא טוען שהם רוסיים, וכאשר אוקראינה תאמץ מעמד נייטרלי.
דר' פיונה היל, המשמשת כיועצת לענייני ביטחון לממשלת בריטניה ובעבר כיהנה כחברה בכירה במועצה לביטחון לאומי של ארה"ב, שם התמחתה בעניינים רוסיים ואירופיים, אמרה לאחרונה כי טראמפ נוהג בפוטין בזהירות בשל חשש אמיתי מהתדרדרות למלחמה גרעינית. "מה שטראמפ לא מבין", אמרה היל, "הוא שפוטין לא רוצה הפסקת אש. הוא רוצה לראות את אוקראינה מסורסת, כזו שלא מסוגלת לעמוד בלחץ צבאי. כולם רואים את זה, חוץ מטראמפ".
המחנה הפרו-אוקראיני מרוצה מהערכתו המחודשת של טראמפ את פוטין, אך מוקדם מדי להסיק שמדובר בנקודת מפנה שתשנה את מסלול התקדמות המלחמה. גם השקעה של כ-10 מיליארד דולר עשויה להידלדל מהר כשמדובר באמצעי לחימה יקרים: כל טיל עולה מיליונים, וסוללות הפטריוט - הכוללות מערכות שלמות של שיגור, בקרה ותקשורת - מצריכות תחזוקה וציוד נלווה בעלות כבדה. באוקראינה הסובלת ממתקפות של מאות כטב"מים בלילה עלולים לגלות שהחימושים אוזלים במהירות.