"ישראל תצטרך לקבל החלטה על הצעדים הבאים במלחמה נגד חמאס", אמר נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אמש (א'), והוסיף כי הוא אינו יודע מה יקרה אחרי שהטרוריסטים פוצצו את המשא ומתן להפסקת האש.
"אתם יודעים, הייתה להם שיחה שגרתית ביום אחר, ופתאום הם התקבעו", אמר על השיחות, כשדיבר לצד נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין בסקוטלנד.
חמאס "לא רוצה להחזיר אותם", אמר טראמפ על 50 החטופים שנותרו מוחזקים ברצועת עזה.
הכי מעניין
"אז ישראל תצטרך לקבל החלטה", אמר הנשיא לכתבים. "אני יודע מה הייתי עושה, אבל אני לא חושב שזה מתאים שאגיד, אבל ישראל תצטרך לקבל החלטה".

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, במסיבת העיתונאים עם ראש הממשלה נתניהו בבית הלבן. | צילום: AFP
תוך שהוא מאשים את חמאס שגנב "הכול", כולל סיוע הומניטרי לאזרחים בעזה, תיאר טראמפ את המובלעת הפלסטינית כ"בלגן".
"רצועת עזה, אתם יודעים, ניתנה לפני שנים רבות כדי שיהיה להם שלום", אמר טראמפ, כשהוא מתייחס לנסיגה של ישראל מהרצועה בשנת 2005. "זה לא עבד יותר מדי טוב כשישראל ויתרה על זה", הוסיף.
עוד על טראמפ
הנשיא אמר שממשלו שלח 60 מיליון דולר של ציוד סיוע לעזה לפני שבועיים, "ואף אחד אפילו לא הכיר בכך".
"אף אחד לא מדבר על זה, וזה גורם לך להרגיש קצת רע כשאתה עושה את זה ואתה יודע שיש מדינות אחרות שלא נותנות כלום", אמר. "זה היה נחמד לקבל לפחות תודה — ואני ספגתי הרבה ביקורת, אתם יודעים, כשעשיתי את זה, הרבה אנשים לא מרוצים מזה", הוסיף.

משאיות עם סיוע הומניטרי בדרכן לעזה. | צילום: אי.פי.איי
טראמפ לא ציין כיצד הוצאו 60 מיליון הדולר, אף כי הכספים היו כנראה עבור קרן הסיוע ההומניטרי לעזה, שסיפקה מיליוני ארוחות לעזתים מאז מאי.
"אני חושב שהיה לנו סיבה הומניטרית לעשות זאת", אמר טראמפ.
ביום חמישי אמר שליח ארה"ב למזרח התיכון, סטיב ויטקוף, שוושינגטון תבחן "אפשרויות חלופיות" להחזרת החטופים, משום ש"חמאס אינו נראה כמתואם או פועל בתום לב".
ויטקוף המשיך ואמר ש"זה בושה שחמאס פעל בדרך האנוכית הזו", כשהוא מדגיש שוושינגטון נותרת "נחושה" ברצונה להשיג שלום.

סטיב ויטקוף | צילום: EVELYN HOCKSTEIN / POOL / AFP
ויטקוף משקף דאגות דומות של ישראל, כך אמר שר החינוך יואב קיש ביום שני, במהלך ראיון עם כאן חדשות, והוסיף כי "האפשרות להחזרת חטופים במסגרת עסקה היא אפס", כשהוא מוסיף שעל הממשלה למצוא פתרונות חלופיים להבטחת השבת השבויים, מה שכולל את מיטוט חמאס.
הדברים הגיעו זמן קצר לאחר שמשרד ראש הממשלה מסר כי "לאור התגובה שהעבירה חמאס הבוקר", החליטה ירושלים להחזיר את צוות המו"מ להתייעצויות.
טראמפ אמר לעיתונאים ביום שישי שחסימת המשא ומתן על ההפוגה על ידי חמאס "הגיעה לנקודה שבה תצטרכו לסיים את העבודה".
בהתייחסות לישראל אמר טראמפ, "אז הם פרשו [מהמשא ומתן], והם יצטרכו להילחם. הם יצטרכו לנקות את זה. הם יצטרכו להיפטר [ממחבלי חמאס]".
מאז קריסת השיחות, הודיע צה"ל כי ינהיג הפסקות הומניטריות טקטיות במלחמה, שמטרתן להפריך את "הטענה הכוזבת של רעב מכוון" ברצועה.

היערכות צה"ל להצנחת הסיוע ההומניטרי ברצועת עזה | צילום: דובר צה"ל
בהתייחס לטענות אלו, טען קיש כי "היו לא מעט ארגונים שהדהדו את הקמפיין של חמאס — שהוא שקר — והוא הצליח".
על ההחלטה להנהיג הפסקות הומניטריות הוסיף קיש, "המהלך הזה נכפה עלינו, יש לו מחיר טקטי בשטח. זה לא אירוע שיימשך זמן רב; אנחנו מתקרבים לרגעי החלטה. האם עשינו זאת כדי להקל על הלחץ? כן".
תוך הדגשה ש"פעולות הלחימה לא נפסקו" ברחבי הרצועה, מסר צה"ל כי הפסקות בפעילות הצבאית יונהגו באל-מוואסי, בדיר אל-בלח ובעיר עזה "כל יום עד להודעה חדשה".

לוחמי נצח יהודה בעזה | צילום: דובר צה"ל
מסדרונות הומניטריים יוקמו גם כדי לאפשר מעבר של שיירות האו"ם המספקות מזון ותרופות לעזתים, לפי צה"ל. נתיבי הסיוע הבטוחים יישארו פתוחים בקביעות בין 6 בבוקר ל-11 בלילה.
הצבא הוסיף כי הוא מוכן להרחיב את היקף תגובתו ההומניטרית במובלעת החופית "כפי שיידרש".
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר ביום ראשון בפני קהל של נוצרים אוונגליסטים בירושלים כי "אין רעב בעזה […], ואני מבטיח לכם שאנו מחויבים להשגת מטרות המלחמה שלנו".
"נמשיך להילחם עד שנשיג את שחרור החטופים שלנו ואת השמדת היכולות הצבאיות והממשלתיות של חמאס. הם לא יהיו שם עוד", הוסיף ראש הממשלה.