ממשלת סוריה החלה היום (שני) לפנות משפחות בדואיות שנלכדו בתוך העיר א-סווידא, שם שבטים בדואים החלו לתקוף את התושבים הדרוזים בשבוע שעבר.
התקשורת הממלכתית הסורית דיווחה מוקדם בבוקר אתמול שהממשלה תיאמה עם גורמים מסוימים בא-סווידא להבאת אוטובוסים לפינוי כ-1,500 בדואים מהעיר. שר הפנים הסורי, אחמד אל-דלאתי, אמר לסוכנות הידיעות סאנ"א שהיוזמה תאפשר גם לאזרחים עקורים מסווידא לחזור, שכן הלחימה נפסקה ברובה ומאמצים להפסקת אש מלאה נמשכים.
"הטלנו כתר ביטחוני סביב א-סווידא כדי לשמור על ביטחונה ולעצור את הלחימה שם", אמר השר אל-דלאתי לסוכנות הידיעות הממלכתית הסורית. "זה ישמור על הנתיב שיוביל לפיוס ויציבות במחוז".
הכי מעניין
הלוחמים הבדואים נסוגו אתמול מעיריית א-סווידא, ויחד עם בני שבטים אחרים מחלקים אחרים במדינה, הם עמדו בפאתי העיר בזמן שכוחות הביטחון סגרו את האזור. אוטובוסים מלאים במשפחות בדואיות לוו על ידי רכבי הסהר האדום הערבי הסורי ואמבולנסים. אם כי משלחת ממשלתית עם שיירת סיוע נוספת סורבה כניסה. חלק מהמשפחות עזבו במשאיות עם חפציהן. הרשויות הסוריות לא מסרו פרטים נוספים על הפינוי וכיצד הוא קשור להסכם הרחב יותר, לאחר שיחות כושלות על עסקת חילופי חטופים בשבת.
עם זאת, המרכז הסורי לזכויות אדם, שעוקב אחר המצב בסוריה מבריטניה, מסר שכחלק מההסכם, הלוחמים הבדואים ייאלצו לשחרר נשים דרוזיות שהוחזקו בשבי ולעזוב את המחוז.

בדואים עוזבים את א-סווידא, סוריה | צילום: EPA
לאחר ששיחות על עסקת חילופי חטופים נכשלו אמש, המרכז וקבוצות פעילים בא-סווידא דיווחו ששמעו, לדבריהם, תקיפות אוויריות של ישראל ומסוקים מעל כפרים שבהם התרחשו כמה התנגשויות בין הבדואים למיליציות הדרוזיות. צה"ל הכחיש.
ההתנגשויות בין מיליציות מהמיעוט הדרוזי לבין השבטים המוסלמים הסונים גבו מאות הרוגים ואיימו לשבש את מצבה השברירי ממילא של סוריה לאחר המלחמה. העימותים הובילו גם לסדרה של התקפות עדתיות ממוקדות נגד הקהילה הדרוזית, שגררו מתקפות נקמה נגד הבדואים. הארגון הבינלאומי להגירה של האו"ם מסר כי כ-128,571 בני אדם נעקרו מבתיהם עקב פעולות האיבה שהחלו בסדרת חטיפות והתקפות הדדיות לפני כשבוע.
ישראל גם ביצעה היא עשרות תקיפות אוויריות נגד כוחות ממשלה שצידדו בבדואים במחוז א-סווידא, שבו רוב דרוזי.
עוד כתבות בנושא
נשיא סוריה, אל ג'ולאני, ניסה לפנות לקהילה הדרוזית תוך גינוי הפלגים הנאמנים למנהיג הרוחני השייח' חכמת אל-היג'רי שהיו מעורבים בעימותים. הוא הבטיח למצות את הדין עם מבצעי התקפות ממוקדות והפרות אחרות.
אל-היג'רי ותומכיו, לעומת זאת, נקטו בגישה מתעמתת יותר עם אל-שרעא, בניגוד לרוב הדמויות הדרוזיות המשפיעות האחרות. מבקרים מציינים גם את נאמנותו הקודמת של אל-היג'רי לאסד.
עם זאת, המקרים הרבים של התקפות עדתיות, שכללו הריגת אזרחים דרוזים וחילול תמונות של אישי ציבור דתיים, הפכו את הדרוזים לספקנים יותר כלפי אל-שרעא ופחות אופטימיים לגבי קיום יחסי שלום.