ברקע המלחמה: זלנסקי מהמר על מועמדת חדשה לראשות ממשלת אוקראינה

יוליה סבירידנקו רק בת 39, אבל עם ניסיון מדיני עשיר וקשרים הדוקים בוושינגטון - עכשיו היא עשויה להפוך לראשת ממשלה בשעת משבר | מינויה האפשרי אינו רק חילוף בתפקיד בכיר, אלא מהלך אסטרטגי של ממש

יוליה סבירידנקו | Genya SAVILOV / AFP

יוליה סבירידנקו | צילום: Genya SAVILOV / AFP

תוכן השמע עדיין בהכנה...

בעיצומו של אחד הרגעים הדרמטיים והחשובים ביותר בתולדותיה של אוקראינה, כשברקע נמשך הסכסוך הקשה עם רוסיה ומתגברים האתגרים הכלכליים, הנשיא וולודימיר זלנסקי הודיע על רענון עמוק במבנה הממשלתי של מדינתו. בלב השינוי הזה ניצבת ההצעה למנות את יוליה סבירידנקו לראשת ממשלת אוקראינה - אישה "צעירה, מקצועית ומנוסה" - במקום דניס שמיהל, שכיהן בתפקיד מאז 2020.

מדובר במהלך שממחיש את שאיפתו של נשיא אוקראינה להזרים אנרגיה חדשה להנהגה, ולהצעיד את המדינה לעבר אופק יציב יותר. זלנסקי עצמו הגדיר את המהלך כ"שינוי אסטרטגי חיוני", שמטרתו להעלות את רמת היעילות של הרשות המבצעת, להדק את שיתוף הפעולה עם מדינות המערב ולחזק את עמידות המדינה נוכח מציאות מורכבת ומתמשכת של מלחמה, משבר כלכלי ומבוי מדיני סבוך.

ההצעה למנות את סבירידנקו לראשות הממשלה עדיין ממתינה לאישורו של הפרלמנט האוקראיני, אך כבר כעת היא נתפסת כצעד בעל משקל אסטרטגי רב, אולי אף הדרמטי ביותר מאז תחילתה של הפלישה הרוסית בפברואר 2022. מדובר במהלך שמסמן לא רק חילוף פרסונלי בצמרת ההנהגה, אלא ניסיון להוביל את אוקראינה לקראת שלב חדש ומכריע במערכה.

הכי מעניין

"אנחנו פותחים בתהליך של טרנספורמציה בענף המבצע של השלטון", כתב הנשיא בפוסט שפורסם היום (ב') ברשת X. "הזמנתי את יוליה סבירידנקו להוביל את הממשלה ולשפר באופן יסודי ומשמעותי את תפקודה. דיברנו על מהלכים פרקטיים להעצמת הכלכלה, להרחבת רשתות התמיכה החברתית ולחיזוק יכולות הייצור הביטחוניות המקומיות - כולם צעדים נחוצים מול המציאות שבה אנו מצויים".

מי היא יוליה סבירידנקו?

יוליה סבירידנקו, שנולדה ב־25 בדצמבר 1985 בעיר צ'רניהיב שבצפון אוקראינה, היא אחת הדמויות הבולטות ביותר כיום בקרב הדור הצעיר של ההנהגה האוקראינית. בוגרת בהצטיינות של האוניברסיטה הלאומית למסחר וכלכלה בקייב, שם סיימה תואר ראשון בניהול כלכלה מונופולית בשנת 2008. כבר בתחילת דרכה הציבורית הפגינה כישורי הנהגה וניהול מרשימים, ובשנת 2015 מונתה ליועצת האישית של מושל מחוז צ'רניהיב דאז, ולרי קוליץ'. בשנת 2018 אף כיהנה כמושלת המחוז בפועל.

משם המשיכה סבירידנקו במסלול מואץ בתוך מנגנוני השלטון. בשנת 2019 נכנסה לתפקיד סגנית שר הכלכלה, וכעבור שנה מונתה לסגנית הראשונה של השר - תפקיד בו הופקדה על תחומים קריטיים כגון תעסוקה, תעשייה, רגולציה ומדיניות מחירים. בדצמבר 2020 עברה ללשכת הנשיא, שם כיהנה כסגנית ראש המשרד ועסקה בין היתר בקשרי משקיעים ובפיתוח כלכלי רחב היקף. בשנת 2021 קיבלה את המינוי הבכיר ביותר עד כה: סגנית ראש הממשלה ושרת הפיתוח הכלכלי, שאותו היא ממלאת עד היום.

עוד כתבה בנושא

סבירידנקו נחשבת לדמות מפתח המקורבת לאנדריי ירמק, ראש לשכתו של הנשיא זלנסקי, דמות משפיעה בעצמה בזירה הפוליטית האוקראינית. מעורבותה במגעים רגישים עם ארצות הברית, ובעיקר במשא ומתן על הסכמים בתחום המשאבים הנדירים, הביאה אותה לקדמת הבמה. גישתה הישירה לדמויות מפתח בממשל טראמפ, הצביעה על יכולת בניית קשרים חוצי ממשלים - נכס חשוב עבור אוקראינה, המבקשת לבסס את מקומה בתוך הבריתות המערביות מול הלחץ הרוסי הגובר.

אתגרים חדשים לממשלה החדשה

בהצהרותיו האחרונות, הדגיש הנשיא זלנסקי כי סבירידנקו הציגה בפניו דו"ח מפורט על ההתקדמות ביישום ההסכמים הכלכליים והביטחוניים שנחתמו עם שותפות מרכזיות באירופה ובארצות הברית, במסגרת ועידת השיקום של אוקראינה שהתקיימה לאחרונה ברומא. לדבריו, הדו"ח מצביע על כך שדרושה פעולה מיידית וישירה כדי לממש את הפוטנציאל של אותם הסכמים – במיוחד לאור המציאות הביטחונית הרעועה.

יוליה סבירידנקו חותמת על עסקת מינרלים בוושינגטון | Handout / Facebook / @yulia.svyrydenko / AFP

יוליה סבירידנקו חותמת על עסקת מינרלים בוושינגטון | צילום: Handout / Facebook / @yulia.svyrydenko / AFP

אם מועמדותה תזכה לאישור בפרלמנט, יוליה סבירידנקו תהפוך לראשת הממשלה ה־19 של אוקראינה, ותיכנס לתוך תפקיד מהמורכבים והטעונים ביותר בזירה הפוליטית העולמית כיום. יהיה עליה להנהיג ממשלה בעיצומה של מלחמה ממושכת, תחת לחצים גוברים מבית ומחוץ, תוך ניסיון נואש לשמור על יציבות כלכלית, גיוס תמיכה בינלאומית וניהול משברים חברתיים מתמשכים.

למעשה, מינויה האפשרי של סבירידנקו אינו רק חילוף בתפקיד בכיר, אלא מהלך אסטרטגי של ממש. הנהגה צעירה, אנרגטית ומנוסה, עשויה להוות עבור אוקראינה מנוף חשוב להתחדשות ולשיקום. כאמור, כעת ההחלטה נמצאת בידי המחוקקים בקייב: האם יאשרו את הצעד וייתנו אור ירוק לפתיחת עידן חדש בממשלת זלנסקי - או שיעדיפו לשמר את הקיים.

י"ח בתמוז ה׳תשפ"ה14.07.2025 | 17:21

עודכן ב