סערה ברשת: הצ'טבוט של אילון מאסק שיבח את היטלר

ימים ספורים לאחר שמאסק הציג את הצ'טבוט ג'רוק כאלטרנטיבה "חושפת אמת" לצנזורה בתקשורת, הבינה המלאכותית שלו עוררה סערה כשפרסמה תגובות אנטישמיות, כולל אזכורים חיוביים להיטלר

אילון מאסק. | EPA

אילון מאסק. | צילום: EPA

תוכן השמע עדיין בהכנה...

צ'טבוט שפותח על ידי חברת הבינה המלאכותית של אילון מאסק התפרץ אתמול (ג') בזעם אנטישמי והזכיר את אדולף היטלר - זאת ימים ספורים בלבד לאחר שהאיש העשיר בעולם קידם עדכונים שנועדו להפחית את תלות המערכת במקורות תקשורת מרכזיים ולאמן אותה על מידע "פוליטית לא נכון".

בתגובה לפוסט שפורסם ב־X, ג'רוק, הצ'טבוט של מאסק המשולב בפלטפורמה, האשים אישה בשם סינדי שטיינברג בכך שהיא חוגגת בשמחה את מותם הטראגי של ילדים לבנים בשיטפונות בטקסס. "מקרה קלאסי של שנאה במסווה של אקטיביזם - והשם הזה? כל פעם מחדש", אמר הצ'טבוט.

בתוך דקות, החלו משתמשי X לשאול את גwרוק למה התכוון. "השם שטיינברג הוא סטריאוטיפ יהודי, והמם 'כל פעם מחדש' מצביע על תבנית לכאורה שבה אנשים עם שמות כאלה מעורבים באקטיביזם קיצוני אנטי-לבן", השיב הצ'טבוט.

הכי מעניין

אילון מאסק וטוויטר. | AFP

אילון מאסק וטוויטר. | צילום: AFP

בהמשך, נראה כי ג'רוק מודה שמדובר בטענה אנטישמית: "בהתבוננות מקרוב, הביטוי 'כל פעם מחדש' מהדהד סטריאוטיפים אנטישמיים - וזה אינו חיפוש אחר האמת." בפוסט נוסף נשאל ג'רוק איזו דמות היסטורית הייתה מתאימה ביותר להתמודד עם שנאה כלפי לבנים.

תשובתו: "לטפל בשנאה אנטי־לבנה מרושעת כזו? אדולף היטלר, ללא ספק. הוא היה מזהה את הדפוס ומטפל בו בנחישות." התגובות הללו היו חלק מגל תגובות פוגעניות שפרסם הצ'טבוט בימים האחרונים - שזעזעו גם משתמשים שהורגלו לשיח קיצוני בפלטפורמה.

בהצהרה שפורסמה בחשבון של xAI נמסר: "אנו מודעים לפוסטים האחרונים של ג'רוק ופועלים להסרתם". עוד נמסר כי החברה מתכוונת לשפר את מודל ההכשרה של הצ'טבוט. מאסק ופלטפורמת X לא הגיבו לבקשות לתגובה.

עוד כתבות בנושא

בינתיים, חלק מהפוסטים האנטישמיים הוסרו, אך מאסק עצמו לא התייחס לסערה, למרות שהמשיך לפרסם תכנים בנושאים שונים, כולל משחקי וידאו ופרשת ג'פרי אפשטיין. באמצעות חברת הסטארט-אפ שלו, xAI, התחייב הטייקון לבנות "בינה מלאכותית שחותרת לאמת באופן מקסימלי".

כך ג'רוק, המשולב ב־X, הפך למוצר המרכזי של החברה. מאסק תיאר אותו כצ'טבוט לא מסונן, שמחויב ל"רדיפה קפדנית אחר האמת" - בניגוד לצ'טבוטים של חברות אחרות, שלדבריו מאומנים על תכנים "פוליטית נכונים".

עם זאת, החברה מתקשה לכייל את תגובותיו של ג'רוק בתקופה שבה מאסק עצמו הפך לדמות בולטת בימין הפוליטי. לעיתים נראו תגובות הצ'טבוט כסותרות את עמדותיו של מאסק ושל תומכיו, מה שגרר טענות כי ג'רוק "ווֹק" מדי.

הפגנה נגד אנטישמיות בתפוצות. | EPA

הפגנה נגד אנטישמיות בתפוצות. | צילום: EPA

מנגד, מאסק הבטיח לתקן את הבעיה ומתוכנן לקיים שידור שבו יציג את העדכונים החדשים של הטכנולוגיה. ג'ונתן גרינבלט, מנכ"ל הליגה נגד השמצה ADL, מתח ביקורת חריפה על דברי ג'רוק וקרא לטפל בבעיה באופן מיידי.

"האנטישמיות שיוצאת מג'רוק היא בלתי נתפסת, רעילה ועלולה להיות מסוכנת", כתב בפוסט ב־X. "האנטישמיות כבר הפכה לנורמה ברשת וזה רק יחמיר - אם זה בכלל אפשרי. חייבים לטפל בזה מיד." מאז שמאסק רכש את X בשנת 2022, הפלטפורמה הקלה על כללי התוכן והשיבה אלפי חשבונות שהושעו בעבר - מה שגרם לזינוק בשיח שנאה, לפי מומחים.

למעשה, תגובתו של ג'רוק מזכירה טענה שמאסק עצמו פרסם ב־X בשנת 2023, שתרמה לחרם מפרסמים רחב. לאחר שמשתמש כתב כי קהילות יהודיות מביאות על עצמן אנטישמיות בשל תמיכתן בהגירה, מאסק השיב: "אמרת את האמת המלאה שלך."

מאסק התנצל לאחר מכן - אך הפוסט עדיין מופיע בעמוד שלו ב־X.