מייסד גוגל מאשים: האו"ם "אנטישמי באופן שקוף"

סרגיי ברין כתב את הדברים בתגובה לדוח הדווחית המיוחדת "לשטחים הפלסטיניים הכבושים", שמאשים חברות טכנולוגיות בהפקת רווחים מ"רצח העם שישראל מבצעת בעזה"

מייסד גוגל סרגיי ברין | AP

מייסד גוגל סרגיי ברין | צילום: AP

תוכן השמע עדיין בהכנה...

מייסד גוגל סרגיי ברין כינה את האו"ם "אנטישמי באופן שקוף" בפורום מקוון לעובדים בסוף השבוע, כך עולה מצילומי מסך שהגיעו לידי הוושינגטון פוסט ואושרו על ידי אדם שחבר בפורום.

ברין כתב את הדברים בתגובה לדוח האו"ם שפורסם בחודש שעבר, שבו נטען כי חברות טכנולוגיה, כולל גוגל וחברת האם שלה "אלפאבית", הפיקו רווחים מ"רצח העם שישראל מבצעת" בעזה על ידי אספקת טכנולוגיות ענן ובינה מלאכותית עבור צה"ל וממשלת ישראל.

"עם כל הכבוד, הטחת המונח 'רצח עם' בהקשר לעזה היא פוגענית מאוד עבור יהודים רבים שסבלו מרצח עם אמיתי", מחה היזם יהודי-אמריקני. "הייתי נזהר גם מציטוט ארגונים אנטישמיים באופן שקוף כמו האו"ם בהקשר לנושאים אלה", הוסיף ברין בפורום לעובדי "דיפמיינד", חטיבת הבינה המלאכותית של החברה, שם העובדים דנו בדוח, כך על פי צילומי המסך.

הכי מעניין

דוח האו"ם נכתב על ידי הדווחית המיוחדת שלו לענייני "השטחים הפלסטיניים הכבושים", המשפטנית האיטלקייה פרנצ'סקה אלבנזה, שהואשמה פעמים רבות באנטישמיות ואנטי-ישראליות בוטה. גם ארצות הברית דרשה את הדחתה מתפקידה והאשימה אותה באנטישמיות ובהטיה נגד ישראל.

"הערותיי נכתבו בתגובה לדיון פנימי שציטט דוח מוטה ומטעה באופן ברור", אמר ברין בהצהרה שנמסרה על ידי דוברת שלו. גוגל והאו"ם לא הגיבו לבקשות לתגובה.

ברין בדרך כלל לא מגיב בדיונים בפורום הפנימי, שמונה כמעט 2,500 חברים, רבים מהם חוקרי בינה מלאכותית. ההאשמות שהטיח באו"ם הרגיזו כמה עובדים, כך על פי חבר הפורום וצילומי המסך.

הנהלת גוגל התעמתה בעבר עם עובדים שמחו על קשריה של החברה עם ישראל, בייחוד מאז תחילת המלחמה. בינואר דווח בוושינגטון פוסט שהחברה החלה למכור כלי בינה מלאכותית לצה"ל זמן קצר לאחר מתקפת הטרור ההיא.

ברין היגר לארצות הברית כילד עם הוריו, יהודים-רוסיים שביקשו להימלט מהאנטישמיות שחוו בברית המועצות, כך על פי הספר Googled: The End of the World as We Know It מ-2009, מאת קן אולטה. ברין ושותפו לייסוד גוגל, לארי פייג', עזבו את תפקידיהם היומיומיים בחברה ב-2019. אך ברין היה מעורב במאמציה של גוגל להתחרות בתחום הבינה המלאכותית בעקבות השקת ChatGPT של OpenAI בסוף 2022.

דוח האו"ם ציין שמות של תאגידים שלטענת אלבנזה צריכים לתת דין וחשבון על פעולותיה הצבאיות של ישראל בעזה. הוא טוען כי ענקיות הטכנולוגיה האמריקניות ניצלו הזדמנות רווחית שנוצרה על ידי הצורך הגובר של צה"ל בשירותי מחשוב ענן ואחסון, בשל הנתונים הרבים שנוצרו על ידי המאמץ המלחמתי הישראלי.

הדוח הדגיש חוזה מחשוב ענן בסך 1.2 מיליארד דולרים שישראל סגרה עם גוגל לאמזון ב-2021, בשם פרויקט "נימבוס", וטען שהן "נכנסו עם תשתית ענן ובינה מלאכותית קריטיות", לאחר שענן הצבא הפנימי של ישראל הועמס יתר על המידה בעקבות התקפות חמאס. אמזון סירבה להגיב. יש לציין שמייסד אמזון, ג'ף בזוס, הוא הבעלים של הוושינגטון פוסט.

בשבוע שעבר המשלחת האמריקנית לאו"ם קראה למזכ"ל הארגון לגנות את פעילותה של אלבנזה ולהדיח אותה מתפקידה, וחזרה על בקשה שהגישה מוקדם יותר השנה נגד חידוש מינויה.

בפברואר הסירה גוגל את ההתחייבות שלא להשתמש בטכנולוגיית בינה מלאכותית עבור פיתוח נשק או מעקב מהקווים המנחים האתיים שלה לפיתוח בינה מלאכותית. ההנחיות הרחבות, שפורסמו לראשונה ב-2018 לאחר מחאות עובדים נגד החוזים הצבאיים של גוגל, מבטיחות לקדם בינה מלאכותית אחראית המתיישבת עם "עקרונות מקובלים של החוק הבינלאומי וזכויות האדם".

לאחר שגוגל פיטרה ב-2024 כמה עובדים בשל מחאתם נגד חוזה הענן שלה עם ישראל, המנכ"ל סונדאר פיצ'אי אמר במזכר פנימי כי עובדים לא צריכים להשתמש במקום עבודתם כדי "להתווכח על נושאים משבשים או לדון בפוליטיקה".