מהסמטאות העתיקות שליד העיר האסורה בבייג'ין, דרך רחובות הקניות היוקרתיים של שאנגחאי ועד למראה הסייבר-פאנקי בצ'ונגצ'ינג — סין חווה גל תיירותי מפתיע. המבקרים מתארים מדינה מודרנית, נקייה ויעילה הרבה יותר ממה שדמיינו, ומעלים סרטונים נלהבים לרשתות החברתיות.
למשל, זוג תיירים מקנדה סיפר שההליכה ברחובות סיניים היא "מרשימה כל כך ושונה כל כך, שקשה לדעת מאיפה להתחיל". תיירים אמריקנים אחרים הודו שלא תיארו לעצמם עד כמה הערים הסיניות מתקדמות, והביעו חרטה על הדימוי השלילי שיצרה התקשורת.

מוכרת מרססת מים כדי לשמר פירות בזמן שהיא ממתינה ללקוחות בצד הדרך ברובע יוז'ונג בצ'ונגצ'ינג, בדרום מערב סין | צילום: AFP
אחת הסיבות לזינוק במספר המבקרים היא ההקלות הדרמטיות על מדיניות הוויזות בשנה וחצי האחרונות. אזרחי 47 מדינות (כגון גרמניה, יפן ואוסטרליה) יכולים להיכנס לסין ל-30 יום ללא ויזה, ו-55 מדינות נוספות (בהן ארה"ב ואינדונזיה) רשאיות להוציא ויזת מעבר ל-10 ימים עם ההגעה.
הכי מעניין
יעד תיירותי — וגם מהלך תדמיתי
המטרה כפולה: לשקם את ענף התיירות שהתרסק בתקופת הקורונה, ולהציג לעולם סין מודרנית, צבעונית וחדשנית — דווקא בעידן של מתיחות מדינית מול המערב.
הרשויות מקוות שתיירים יתרשמו מההיסטוריה והקדמה הטכנולוגית — וישכחו מהביקורת על מצב זכויות האדם והתנהלות הממשל.
בסרטונים שמציפים את טיקטוק ויוטיוב, רבים מהמבקרים נשמעים מלאי התפעלות אמיתית, גם אם חלק מהמסעות ממומנים על ידי גורמים סיניים.
לפי נתונים רשמיים, ב-2024 ביקרו בסין כ-130 מיליון תיירים והוציאו שם 94 מיליארד דולר — קרוב לנתוני השיא לפני הקורונה. בששת החודשים הראשונים של 2025 נרשמה עלייה של 40% בכמות התיירים הבינלאומיים לשאנגחאי (כ-4 מיליון), בעיקר מקוריאה הדרומית, תאילנד ויפן.

אישה לבושה בשמלה סינית מסורתית מצלמת סלפי מול ציור שכותרתו "כלה טג'יקית" מאת ג'ין שאנגיי במוזיאון הלאומי לאמנות של סין בבייג'ינג | צילום: AFP
פחות תכנון, יותר ספונטניות
יותר ויותר מבקרים מגיעים לסין בספונטניות, לעיתים כעצירת ביניים, ללא תכנון מוקדם או דעות קדומות. לדברי מדריכים ותיקים, זו מגמה חדשה שמחזירה עניין רב לסיורים בערים ובאתרים היסטוריים.
"הקלות הוויזה שינו את המשחק," מספר מדריך ותיק מבייג'ין. "פעם, מי שבא לכאן תכנן חודשים מראש, היום הם פשוט באים, מגלים ונשבים בקסם."
דוגמה בולטת לשיווק החדש היא העיר צ'ונגצ'ינג: עיר הררית עם 21 מיליון תושבים, מסילות רכבת שחוצות בניינים, ומקלטי מלחמה ישנים שהוסבו למסעדות הוט-פוט. יוטיוברים בינלאומיים מציפים את הרשת בסרטונים מהעיר, וצוברים מיליוני צפיות.
"מי שמבקר היום בסין יחזור עם תמונה אחרת לגמרי," אומר צ'ן מינג, מייסד סוכנות תיירות בצ'ונגצ'ינג. "כשהצעירים האלה יגדלו ויהפכו למובילי דעת קהל, התדמית של סין בעולם תשתנה לגמרי."