האויב החדש של המשטר הסיני: ריאליטי אכילה

איגוד הצרכנים של סין יצא נגד תופעת תוכניות אכילה באינטרנט ופרסם הצהרה לפיה, "זה לא רק סוטה באופן חמור מהמשמעות האמיתית של תרבות המזון, אלא גם גורם לבזבוז מזון שובר לב"

תחרות אכילת זונגזי בקניון בווהאן,סין | Jie Zhao/Corbis via Getty Images

תחרות אכילת זונגזי בקניון בווהאן,סין | צילום: Jie Zhao/Corbis via Getty Images

תוכן השמע עדיין בהכנה...

איגוד הצרכנים של סין קרא לצרכנים "להתנגד באופן רציונלי לתוכן מזיק" של תוכניות אכילה קיצונית, שזכו לפופולריות רבה באינטרנט, משום שהן גורמות לבזבוז מזון "שובר לב" ומפיצות רעיונות "בלתי בריאים" בנוגע לאוכל. תוכניות אכילה קיצונית בסין כוללות אנשים שאוכלים כמות עצומה של נודלס, זוללים המוני כיסונים וטורפים כמויות של המבורגרים.

ההצהרת האיגוד היא הניסיון האחרון לרסן את התיאבון הציבורי לתוכניות אכילה באינטרנט, שמופצות בהיקף נרחב במדינה בעלת הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, גם לאחר ניסיונות לפקח מקרוב יותר על התעשייה ב-2020. התוכניות מושכות המוני עוקבים שמעוניינים לצפות באנשים צורכים כמויות עצומות של מזון, כולל מנות חריפות במיוחד.

"פלטפורמות מקוונות רבות מלאות כיום בתוכניות אכילה קיצונית, שמשתמשות בצריכת מזון החורגת ממגבלות פיזיולוגיות של בני אדם", נכתב בהצהרה. "זה לא רק סוטה באופן חמור מהמשמעות האמיתית של תרבות המזון, אלא גם גורם לבזבוז מזון שובר לב". התוכניות פוגעות בערכי המסורת הסינית של חריצות וחיסכון, הוסיף האיגוד, ומפיצות רעיונות "בלתי בריאים ובלתי רציונליים" לגבי אכילה, שעלולים להזיק לצעירים. "כל תבשיל וכל ארוחה צריכים להיחשב כתוצר של עמל רב", נכתב.

הכי מעניין

ב-2020 סין כבר חיזקה את הרגולציה ואסרה סרטונים שמקדמים בזבוז מזון. ב-2021 היא העבירה חוק למאבק בבזבוז מזון, ובשנה שעברה פרסמו הרשויות תוכנית פעולה להגברת ייצור המזון, תוך צמצום בזבוז.

האיגוד קרא לצרכנים להימנע מלעקוב, לסמן לייק או להפיץ תוכניות אכילה קיצונית, ואף לחסום באופן פעיל חשבונות או ערוצים רלוונטיים. יוצרי התוכניות נדרשים להימנע מבזבוז ולא לתכנן, להפיק או לפרסם תוכן של אכילה קיצונית, נכתב. "המוקד של היצירה צריך לעבור לחקר המשמעות התרבותית של מהות המזון האמיתית".

ההצהרה פורסמה שבוע לאחר שבייג'ינג הורתה לחלק מעובדי המדינה להימנע מסעודות בקבוצות של יותר משלושה אנשים, בעקבות מקרי מוות שקשורים לצריכת אלכוהול מופרזת במהלך אירועים חגיגיים.

סין מתמודדת גם עם עלייה בשיעורי ההשמנה, במיוחד בקרב ילדים, לאחר שרמת הפעילות הגופנית ירדה בתקופת מגפת הקורונה ואנשים הזמינו יותר מזון מהיר באינטרנט.