הצבא האמריקני ביצע בליל שבת תקיפות רחבות היקף על מתקני גרעין באיראן – כך הודיע נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ – במהלך שמסמן הסלמה דרמטית ומכניס את ארצות הברית לעימות ישיר עם איראן, ללא תוצאה ברורה באופק.
בהודעה שפרסם ברשתות החברתיות, מסר טראמפ כי מטוסי קרב אמריקניים תקפו שלושה אתרים, בהם מתקן ההעשרה התת-קרקעי בפורדו – יעד מפתח שטראמפ שקל בגלוי לתקוף בשבוע האחרון.
"נשפכה על פורדו מטען מלא של פצצות", כתב. "כל המטוסים שבו בשלום".
הנשיא לא פירט אילו מטוסים נטלו חלק בתקיפה, אך גורם אמריקני מסר כי מטוסי חמקן מסוג B-2 יצאו מבסיס חיל האוויר וייטמן במיזורי בליל שישי, בדרכם אל היעד – ככל הנראה נושאים פצצות חודרות בונקרים.
הכי מעניין

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נואם בפני האומה מהבית הלבן בוושינגטון הבירה | צילום: AFP
התקיפה באה לאחר ימים של מסרים סותרים מצד ממשל טראמפ. הנשיא קרא בעבר לכל אזרחי טהראן להתפנות, דרש "כניעה ללא תנאים" מממשלת איראן, ואף איים על חיי המנהיג העליון חמנאי. ביום חמישי דווקא נרשם שינוי טון, כשאמר כי ימתין עד שבועיים לפני שיחליט אם לתקוף – מה שנראה כניסיון לאפשר מרחב לתיווך דיפלומטי.
למרות עשרות שנים של עימותים עקיפים בזירות כמו לבנון, תימן, וים עומאן – זו הפעם הראשונה מאז 1979 שארצות הברית מבצעת תקיפה צבאית משמעותית על אדמת איראן.

עם כלביא: מפציץ החמקן B-2 של חיל האוויר האמריקאי | צילום: AFP
ההחלטה של טראמפ לעבור למהלך צבאי מעלה שאלות קשות על תגובת איראן ושלוחותיה, אף שהתקיפות הישראליות בימים האחרונים פגעו קשות ביכולות הצבאיות של טהראן. איראן הזהירה כי תנקוט בפעולת תגמול נגד חיילים אמריקניים – שמוצבים בבסיסים רבים ברחבי המזרח התיכון: בבחריין, עיראק, כווית, ערב הסעודית ואיחוד האמירויות.
שני גורמים ביטחוניים אמריקניים מסרו כי הכוחות האמריקניים נשארים בכוננות הגנתית באיזור, בזמן שהממשל בוחן את צעדיו הבאים.
הפנטגון תגבר בימים האחרונים את כוחותיו במזרח התיכון ובאירופה – כולל מטוסי תדלוק, נושאות מטוסים ואוניות קרב נוספות. נושאת המטוסים "קרל וינסון" עם כ־5,000 אנשי צוות וכלי טיס רבים, עוגנת בים הערבי, והנושאת "נימיץ" עושה דרכה מערבה לאחר שביטלה עצירה מתוכננת בווייטנאם. משחתות עם מערכות יירוט טילים פרוסות בים התיכון ובמפרץ.
המתח באזור נמצא ברתיחה מאז אוקטובר 2023, אז חמאס – אחד משלוחותיה של איראן – פתח במתקפה חסרת תקדים נגד ישראל והצית את מלחמת עזה, שהובילה למבצע נרחב של ישראל לפגיעה באיראן ובבעלות בריתה.
עד לשובו של טראמפ לבית הלבן, ממשל ביידן העדיף לתמוך בישראל בנשק ובסיוע, אך נמנע מהסלמה ישירה מול איראן. טראמפ, שבכהונתו הראשונה קרע את הסכם הגרעין מ־2015, ניסה תחילה להשיג הסכם חדש עם איראן – אך גם לא היסס לנקוט יד קשה.
כזכור, בינואר 2020 הורה טראמפ על חיסולו של קאסם סולימאני, מפקד כוח קודס, במתקפת מל"ט בעיראק. בתגובה, איראן ירתה טילים בליסטיים לעבר בסיסים אמריקניים בעיראק, ופצעה עשרות חיילים.
גם בימים האחרונים נע טראמפ בין קריאות להסכם חדש לבין הבטחות "למנוע בכל מחיר מאיראן להשיג פצצה". לדבריו, חמנאי הוא "מטרה קלה", אך "לא נבצע חיסול – לפחות לא כרגע".
מאמצים דיפלומטיים אירופיים שהתנהלו בז'נבה ביום שישי לא נשאו פרי. טראמפ זלזל במגעים וכינה אותם "חסרי תועלת". איראן, מצידה, מסרבת לדרישות האמריקניות והישראליות לעצור את העשרת האורניום לחלוטין.
ב-10 ביוני, מפקד פיקוד המרכז האמריקני, גנרל אריק קורילה, מסר לקונגרס כי הציג לנשיא "מגוון רחב של אפשרויות" כדי למנוע מאיראן השגת נשק גרעיני.
האתר המרכזי שהותקף – פורדו – קבור בעומק 75 מטרים בתוך הר, סמוך לעיר קום. לפי ההערכות, רק פצצות חודרות קרקע מסוג MOP שמוטלות ממטוסי B-2 מסוגלות להשבית אותו. כל אחת מהן שוקלת כ־13 טון, ויש צורך בכמה מהן כדי לגרום נזק אפקטיבי.

צילום לוויין של מתקן העשרת האורניום פורדו, מדרום לטהרן | צילום: AFP
סוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית דיווחה לאחרונה כי באתר פורדו מועשר אורניום לרמה של 60% – קרוב לרף הנדרש לייצור נשק גרעיני.
האתר המרכזי השני, נתנז, נמצא בעומק רדוד יותר. לדברי ראש הסוכנות, רפאל גרוסי, התקיפות הישראליות השמידו את המתחם העילי וניתקו את החשמל למערכות הצנטריפוגות התת־קרקעיות – מה שעלול לגרום לנזק חמור גם שם.
התגובות בוושינגטון מעורבות – גם בתוך המפלגה הרפובליקנית. יו"ר ועדת הכוחות המזוינים בסנאט, הסנאטור רוג’ר וויקר, בירך על ההחלטה: "טראמפ קיבל החלטה נחושה ונכונה לסלק את האיום הקיומי של המשטר האיראני".
מנגד, חברי קונגרס רפובליקנים כמו תומאס מאסי ומרjorי טיילור גרין גינו את התקיפה. גרין כתבה: "בכל פעם שארה"ב עומדת לפרוץ קדימה – היא נגררת לעוד מלחמה זרה. זו לא המלחמה שלנו".
הסנאטור הדמוקרט טים קיין מווירג'יניה הוסיף: "זוהי טעות איומה בשיקול הדעת. הציבור האמריקני מתנגד בתוקף למלחמה באיראן. אני אפעל כדי שהסנאט כולו יצביע על השאלה – האם אנו בעד המלחמה המטופשת השלישית במזרח התיכון".