שפעת העופות שהתגלתה ביצואנית בשר עוף הכי גדולה משגעת את העולם

האם ברזיל, שמספקת יותר משליש משוק יצוא העוף העולמי, תצליח למנוע את התפשטות הזן הקטלני, בעוד הביקוש לעוף ברחבי העולם רק גובר?

שפעת עופות | שאטרסטוק

שפעת עופות | צילום: שאטרסטוק

תוכן השמע עדיין בהכנה...

גילוי נגיף שפעת העופות בלול בדרום ברזיל מעורר הדים ברחבי העולם, ומצמצם את היצע העופות לצרכנים מסין ועד אירופה. משלוחים ליעדים מרכזיים, כולל למקסיקו ולדרום קוריאה, הושעו, בעוד ברזיל, היצואנית הגדולה בעולם של בשר עוף, מנסה למנוע את התפשטות הזן הקטלני H5N1. לפי נתוני הממשלה הברזילאית, המגפה חסמה עד כה שווקים שאחראים להכנסות שנתיות של יותר מ-4 מיליארד דולר, כ-40 אחוזים מכלל ההכנסות מייצוא.

קשה למצוא תחליף לברזיל, שמספקת יותר משליש משוק יצוא העוף העולמי. מעמדה רב השנים כמדינה נקייה משפעת עופות העניק ליצרניה יתרון על פני מתחרים, כולל ארצות הברית, בשנים האחרונות. "כשמסירים מהשוק את הספק הגלובלי הגדול ביותר עבור יבואנים מרכזיים, הם נקלעים לעמדת פגיעות", אמר אנליסט בחברת הייעוץ Datagro, ז'ואאו אוטאביו פיגיירדו. לדבריו, קונים שהפסיקו לרכוש מברזיל עלולים לחוות עליות מחירים בקרוב.

הביקוש לעוף גובר ברחבי העולם, שכן צרכנים מחפשים חלופה זולה לבשר בקר יקר. משרד החקלאות האמריקני (USDA) צופה כי השנה יצרכו בעולם כמות שיא של עוף. מגמה זו הגדילה את רווחיהן של חברות כמו BRF ו-JBS בברזיל ו-Tyson Foods בארצות הברית.

הכי מעניין

ההיצע העולמי של עוף מוגבל בשל שיעורי פוריות נמוכים של ביצים והתפרצויות של שפעת העופות. הנגיף, שגרם למחסור בביצים בסופרמרקטים בארצות הברית, צפוי לצמצם את יצוא העוף האמריקני לשפל מאז 2015, לפי ה-USDA. בארצות הברית, הביקוש הגבוה וההיצע המוגבל מעלים את המחירים. חזה עוף נמכר בכ-2.7 דולר לקילו – המחיר הגבוה ביותר מאז יולי 2022, לפי ה-USDA.

עד כה, חוות מסחריות בברזיל היו חסינות בפני הנגיף, שהמית עשרות מיליוני עופות ברחבי העולם. לפי ה-USDA, כשני שלישים מצמיחת יצוא העוף העולמי הצפויה השנה הייתה אמורה להגיע מברזיל. המצב השתנה בשבוע שעבר, כשהנגיף התגלה בלול מסחרי במדינת ריו גרנדי דו סול שבדרום ברזיל. יש חשש מהתפשטות ומקרים חשודים במדינות סנטה קטרינה וטוקנטינס שנמצאים בחקירה.

סין ודרום קוריאה, התלויות בברזיל ביותר מ-70 אחוזים מייבוא העוף שלהן, הטילו איסור כלל-ארצי. מדינות עם איסורים חלקיים, כמו סעודיה, צפויות להתמודד טוב יותר. איגוד מגדלי העוף של קוריאה הדרומית קרא לחברות להגביר את הייצור והודיע כי התעשייה "תעשה כל מאמץ לייצב את ההיצע והביקוש". משרד החקלאות הקוריאני ביקש מיבואנים וקמעונאים לשחרר מלאים קיימים ובוחן דרכים להגדיל את האספקה המקומית.

הפיליפינים, שתלויה בברזיל בכמחצית מייבוא העוף שלה, מתכננת לרכוש בשר מארצות הברית, פולין והונגריה, כך מסר גורם ממשלתי. בסין, המחירים עשויים לעלות בטווח הקצר, במיוחד לכרעיים וכנפיים, אך העלייה צפויה להיות מוגבלת בשל היצע מספק, לפי סון יא-נאן, אנליסטית בחברת הייעוץ הסינית SCI99, בניתוח שפורסם ביום שני.

היקף השיבושים תלוי ביכולתה של ברזיל למנוע את התפשטות הנגיף. האזור הדרומי של ברזיל מייצר כ-75 אחוזים מעוף היצוא של המדינה. ברזיל כבר השעתה משלוחים לסין ולאירופה ביולי 2024 עקב מחלת ניוקאסל בלול מסחרי והגבילה מכירות למדינות נוספות, אך האיסורים בוטלו במהירות.

"הפתרון ליבואנים הוא לנקוט גישה מדודה יותר באמצעי ההגנה", אמר מייסד חברת הייעוץ Scot Consultoria, אלסידס טורס. "אין תחליף ממשי לברזיל".

כ"ז באייר ה׳תשפ"ה25.05.2025 | 12:39

עודכן ב