התוכנית של ממשל ביידן להקמת רציף ימי בעזה ב-2024 הייתה מסוכנת ויקרה הרבה מעבר למה שהפנטגון דיווח, כך עולה מדו"ח שפורסם לאחרונה. המשימה גרמה לפציעת עשרות חיילים אמריקנים, לנזק של עשרות מיליוני דולרים בציוד ואף למותו של חייל.
הרציף, שנועד לאפשר אספקת סיוע לעזה דרך הים, הוקם לאחר שישראל סירבה לפתוח מעברי גבול יבשתיים למשאיות סיוע, על רקע המשבר החמור ברצועה. על פי הדו"ח, מההתחלה המשימה נתקלה בקשיים: גלים סוערים פגעו במבנה המזח, ספינות נסחפו לחוף, ותאונות גרמו לפציעות ואבדות.
לפי דו"ח של משרד מבקר הפנים של מחלקת ההגנה, 62 אנשי צבא נפצעו במהלך המשימה – מספר גבוה בהרבה מהדיווחים הראשוניים. הסמל קוואנדריוס סטנלי נפצע קשה במאי 2024 בתאונת מלגזה על ספינת חיל הים ונפטר חמישה חודשים לאחר מכן בבית חולים. לא ברור כמה מהפציעות קשורות ישירות למשימה, שכן החוקרים לא הצליחו לקבוע אם הן התרחשו במהלך פעילות מבצעית, בחופשה או כתוצאה מבעיות רפואיות אחרות. גם לא ידוע אם בין הפצועים היו אזרחים המועסקים על ידי הצבא.
הכי מעניין

המזח הצף בעזה. | צילום: AFP
הדו"ח חשף בלבול בצבא האמריקני לגבי האחריות לדווח על המשימה. גורמים בפיקוד המרכז, בפנטגון ובצבא הפנו זה לזה שאלות בסיסיות, מה שמעיד על חוסר תיאום. עלות המשימה הוערכה ב-230 מיליון דולר, אך היא נמשכה שלושה חודשים והייתה פעילה רק כ-20 יום. פיקוד המרכז טען כי פריקת 9,000 טון של מזון וציוד הייתה "הצלחה היסטורית", אך מדובר בכמות זניחה לעומת הצרכים של שני מיליון תושבי עזה. לשם השוואה, כדי להאכיל את כל העזתים נדרשות כ-500 משאיות סיוע ביום – כמות שוות ערך לכל הסיוע שסופק דרך הרציף לאורך כל המשימה.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אישר את התוכנית למרות אזהרות על אתגרים כמו גלים גבוהים וחששות שהמבצע יפגע במאמצים הדיפלומטיים לפתיחת מעברים יבשתיים, כך לפי חקירה של משרד מבקר הפנים של USAID. יותר מ-24 כלי שיט וציוד נוסף ניזוקו, עם עלויות תיקונים של כ-31 מיליון דולר. הדו"ח הצביע על כשלים חמורים: הצבא והצי לא עמדו בסטנדרטים של מוכנות, ולא ארגנו או אימנו את הכוחות כראוי. גם פיקוד התחבורה לא תכנן או תרגל את המשימה כנדרש.

המזח הצף בעזה. | צילום: AFP
הדו"ח הזהיר כי מחלקת ההגנה עלולה להתקשות במשימות דומות בעתיד, במיוחד בתרחישים מהירים או עוינים, בשל חוסר התאמה בין ציוד הצבא והצי – כמו כלי שיט, רציפים, ומערכות תקשורת – שלא תוכננו לפעול יחד. בנוסף, הצבא לא התחשב בתנאי הים והחוף הייחודיים של עזה. בשנים האחרונות, הצבא האמריקני הקטין את ההשקעה ביכולות לוגיסטיות לפריקה מהים (JLOTS), מכר כמעט מחצית מהספינות שלו ב-2018-2019 והוציא משימוש רציפים עמידים יותר, מה שהחליש את יכולתו לבצע את המשימה.
ארגוני סיוע מתחו ביקורת חריפה על ארה"ב וישראל בשל סגירת מעברי הגבול היבשתיים, שיכלו לאפשר כניסת סיוע בכמויות גדולות יותר. הם כינו את הרציף "הצגה הומניטרית" שנועדה בעיקר לרצות את הבסיס הפוליטי של ביידן.