כותרות חדשותיות טוענות כי צ’טבוטים כמו ChatGPT עשויים לתפוס את מקומו של מנוע החיפוש גוגל. אולי גם אתם התחלתם להשתמש בבינה מלאכותית במקום גוגל כדי לחפש נעליים לטיולים, חדשות על המתרחש בעולם או טיפים למשחק Roblox.
כדי להפריד אמת מאמונה, חקרנו את המספרים. מסתבר שהשימוש שלנו בצ’טבוטים גדל במהירות, אבל שחיפוש גוגל עדיין ברוב עצום נשאר הדלת הראשית שלנו למצוא חדשות, מידע ומוצרים באינטרנט. סליחה, חבר’ה של AI.
חיפוש ברשת אולי מאבד קצת כוח לבינה המלאכותית, אבל אנחנו תלויים בו כל כך שהצ’טבוטים בקושי מערערים את מעמדו. הנתונים מציעים שלגוגל יש כמעט פי 400 שימוש לעומת ChatGPT עבור חלק מהחדשות והמידע.
הכי מעניין

אילוסטרציה, מחשב נייד | צילום: סופי גורדון, פלאש 90
צ’טבוטים לחדשות
Similarweb, שחוקרת את הפעילות של ההמון באתרים, אמרה בחודש שעבר ש-ChatGPT הוא דרך שמתפתחת במהירות עצומה שבעזרתה אמריקאים מוצאים מאמרי חדשות באינטרנט.
כ-25 מיליון פעמים מינואר עד מאי השנה, הגענו לאתר חדשות אחרי שלחצנו על קישור ב-ChatGPT – עלייה מכמיליון פעמים שנה קודם לכן, לפי Similarweb. וואו.
מאידך, באותם חמישה חודשים, אמריקאים הגיעו לאתרי חדשות כ-9.5 מיליארד פעמים כתוצאה משימוש במנועי חיפוש, כולל גוגל, ולחיצה על קישור, כך לפי לורי נאספי, מנהלת תובנות שוק ב-Similarweb.
במילים אחרות, על כל אמריקאי ששאל את ChatGPT מידע והגיע לאתר חדשות כדי ללמוד עוד, 379 אנשים השתמשו בגוגל כדי לעשות את אותו הדבר.

ChatGPT מבית OpenAI | צילום: AFP
הסתייגויות חשובות: אנחנו מתנהגים אחרת כשאנחנו משתמשים בצ’טבוטים למידע לעומת שימוש במנועי חיפוש.
צ’טבוטים (כולל ה-“AI Overviews” בחיפוש של גוגל) מספרים מעט מידע ממאמרי חדשות על הסמארטפון האחרון של סמסונג או ביקורות ברשת על מטהרי אוויר. ייתכן שלעיתים נדירות תלחצו על קישור כדי לגלות עוד, כמו שאתם עושים בחיפושי גוגל מסורתיים.
ההתנהגות הזו גורמת לנזק רב לאתרים ומשנה את מספרי Similarweb. כשאנחנו משתמשים ב-ChatGPT כדי לסכם אירועי חדשות ועוצרים שם, זה לא מופיע בנתוני ההקלקות של Similarweb.
ובכל זאת, איך שלא תפרשו את המספרים, גוגל נשארת כרגע דרך דומיננטית שבה אמריקאים מוצאים אתרי חדשות.
צ’טבוטים מול חיפוש
דו"ח אחר, מאת חברת ניתוח הרשת Datos by Semrush וחברת התוכנה SparkToro, מצא שכ-11 מתוך כל 100 ביקורים שלנו באתרים ממחשב הם אל גוגל ומנועי חיפוש אחרים. טכנולוגיות AI – כולל ChatGPT, גוגל ג’מיני, Claude ועוד – אחראיות לפחות מ-1 מתוך כל 100 אתרים שאנו מבקרים בהם ביחד.

ChatGPT. | צילום: מסך
הדו"ח מראה עלייה עצומה בכמות הביקורים לאתרי צ’טבוטים בשנה האחרונה, אבל אנחנו עדיין משתמשים באתרים של חיפוש הרבה יותר.
“החיפוש הוא אחת התכונות הפופולריות והצומחות ביותר ב-ChatGPT”, אמר דובר OpenAI. “אנחנו משקיעים בחוויית חיפוש מהירה וחכמה יותר ונשארים מחויבים לעזור לאנשים לגלות חדשות ומידע איכותיים”.
גוגל אמרה שהיא בדרך כלל לא מגיבה לגבי נתח השוק שלה.
מנכ”ל SparkToro רנד פישקין עשה גם הוא חישובים קשורים ומצא שצ’טבוטים אפילו זעירים יותר בביקור ביחס לחיפוש. הוא עשה השערות מבוססות כדי להשוות באיזו תדירות אנחנו משתמשים ב-ChatGPT כדי למצוא סוגי מידע שלרוב השתמשנו בגוגל עבורו, כמו ללמוד על גשר שער הזהב או להשוות אפשרויות למזגן.
פישקין מצא שאנחנו עושים יותר מ-14 מיליארד חיפושי גוגל ביום לעומת לכל היותר 37.5 מיליון חיפושים בסגנון גוגל ב-ChatGPT.

מחשב | צילום: שאטרסטוק
הסתייגות חשובה: ההשערות המושכלות של פישקין הן רק אנקדוטת נתונים אחת. פישקין גם לא ספר את השימוש שלנו בצ’טבוטים למשימות שאנחנו לא עושים בחיפוש, כמו סיכום דוח ארוך או כתיבת סיפור לפני השינה. וחלק מהזמן שלנו עם חיפוש גוגל הוא עכשיו עם AI Overviews ו-AI Mode, אם כי קשה למדוד כמה.
היו ניתוחים אחרים, לא מושלמים אך שימושיים, שהציעו שאנחנו עושים יותר חיפושי גוגל וגם משתמשים יותר בצ’טבוטים. לפחות מאות מיליוני אנשים משתמשים ב-ChatGPT מדי שבוע, אמר מנכ”ל OpenAI סם אלטמן באפריל. אף שהמספרים לא ניתנים להשוואה, לחיפוש הרשת של גוגל יש כמעט 5 מיליארד משתמשים.
אז האם צ’טבוטים הורגים את גוגל?
התשובה, כמו ההרגלים שלנו, לא כל כך פשוטה.
בשיחות שלי עם אנשים שמנהלים אתרים, חלקם אמרו שהם משנים לגמרי את האסטרטגיה כדי למשוך קוראים וצופים, כי הם מאמינים שפחות אנשים ימצאו אותם מקישורים בחיפוש הרשת ויותר מצ’טבוטים. האתרים האהובים עליכם מסתגלים מרצון או בחוסר ברירה לצ’טבוטים שעשויים להרוג אותם בכל מקרה.

משרדי גוגל. | צילום: שאטרסטוק
גם יכול להיות שאנחנו כל הזמן שוגים בהערכת המהירות שבה טכנולוגיה חדשה מחליפה את ההרגלים הישנים שלנו.
זה יכול להרגיש כאילו אנשים קונים הכול ברשת, אבל לפוחת באמריקה, מסחר אלקטרוני מהווה רק 16% מכל הדברים שאנשים קונים. עד לא מזמן, אמריקאים עדיין בילו יותר זמן בצפייה בכבלים מסורתיים או בטלוויזיה חינמית מאשר בסטרימינג בטלוויזיות, לפי נילסן.
ולעת עתה, השימוש ב-ChatGPT לחדשות ומידע אחר נשאר זעום.
“כשכולם מדברים על זה והתקשורת כותבת על זה, טכנולוגיה חדשה יכולה להרגיש הרבה יותר גדולה משהיא באמת,” אמר פישקין.