ארגון "לביא" לזכויות אזרח, מנהל תקין ועידוד ההתיישבות הגיש ביום חמישי האחרון תלונה לנציב תלונות הציבור על שופטים, השופט בדימוס אשר קולה, נגד שופט בית המשפט העליון יצחק עמית. התלונה, מפורטת ומנומקת, חושפת שורה ארוכה של פרשיות בהן השופט עמית פעל לכאורה בניגוד עניינים חמור, נהנה מהטבות חשודות, מסר גרסאות מתפתחות ולא אמינות והפר את הפסיקה שלו עצמו. הארגון קורא לבירור ההתנהלות, שלדבריו מערערת את אמון הציבור במערכת המשפט.
הפרשיות המרכזיות
פרשת הנכס בתל אביב והאחים גולדפריינד, במסגרתה, כך נטען בתלונה, השופט עמית ניהל תחת שם נעוריו "גולדפריינד" הליכים משפטיים בנכס בתל אביב שנפל לו בירושה, מבלי לדווח על ההליכים כנדרש בחוק. לדוגמה, בעתירה מנהלית נגד החלטה שלא לכלול את הנכס בהתחדשות עירונית, דן השופט קובי ורדי – שמועמדותו לשיפוט מחדש אושרה על ידי הוועדה לבחירת שופטים, שבה חבר השופט עמית עצמו. "התלונה מדגישה את חוסר השקיפות ואת השאלות שלא נענו: האם השופט עמית קידם את מועמדותו של ורדי חודשים ספורים לפני שהאחרון החל לטפל בעניינו, והאם ורדי ידע על זהותו של העותר?", אמרו ב"לביא".
פרשת ניגוד עניינים עם עו"ד מורן גור, במסגרתה נטען כי עמית יוצג על ידי משרד עו"ד רייסמן-גור בתביעה לפירוק שיתוף בנכס, אך במקביל דן בהליכים שבהם עו"ד גור יצג צדדים אחרים. בתגובה לפרסום, השופט עמית מסר מכתב שהועבר לו ובו נטען כי גור לא יצג אותו מעולם. המכתב התגלה, לכאורה ולפי פרסומים תקשורתיים, ככוזב.
הכי מעניין
פרשת הקשרים עם חברת אקרו נדל"ן, בה נטען בתלונה כי השופט עמית דן בערעור נגד חברת אקרו נדל"ן ייזום, בעוד שחברה בת שלה התקשרה עימו בעסקת פינוי-בינוי בנכסו. בתלונה מצוין כי השופט עמית ניסה להתחמק מאחריות באמצעות "עצימת עיניים", בכך שנתן ב-2016 לאחיו ייפוי כוח נוטריוני כדי "לא להיות מעורב", אף שוועדת האתיקה לשופטים אסרה על שימוש בנאמנים דומים בהחלטותיה.

השופט יצחק עמית בכנס לשכת עורכי הדין | צילום: דוברות לשכת עורכי הדין
פרשה שבה דן השופט עמית בנושא תקן שמאי לפינוי-בינוי (בג”ץ 8958/21) ובפטורים מהיטל השבחה (עתירות הפטור מהיטל השבחה), מבלי לגלות כי הוא עצמו התקשר בעסקה שעשויה להיות מושפעת מתוצאות העתירות הללו. באחד ההליכים השופט עמית פסל את עצמו מאוחר יותר, אך זאת לטענתו בגלל רכישת דירה של בתו במשא ומתן ראשוני לפינוי-בינוי. לא ניתן ליישב בין הפסילה על רקע רחוק בהרבה, של דירת בתו, עם עמדתו של השופט עמית כי לו עצמו אין פוטנציאל לניגוד עניינים בהליכים הללו.
פרשת כתב האישום שהוגש מטעם עיריית תל אביב נגד השופט עמית ב- 2019. לפי פרסום, השופט נכלל כנאשם בכתב אישום נגד בעלי דירות בבניין בתל אביב בגין מבנה מסוכן (הליך פלילי), אך העירייה חזרה מהאישום נגד השופט ללא נימוק, בעוד שההליך נגד יתר הדיירים נמשך. במקביל, השופט עמית דן בהליכים נגד העירייה, בסמיכות זמנים מחשידה. התלונה מדגישה את החזקה הפסוקה, שלפיה לעובד ציבור ניתנת הטבה בעד פעולה בתפקידו ואת העובדה שהשופט עמית לא מכחיש שידע על ההליך הפלילי. בנוסף, המענה שהשופט עמית מסר, השווה בין ההליך הפלילי המדובר לדו"ח חניה, והיה שגוי ומטעה, לכאורה.
פרשות שנוגעות לצו ביניים שהשופט הוציא בנוגע לנבחרת הדירקטורים שבה אחיו היה כלול, ולאופן שבו חריגות בנייה שנמצאו בביתו של השופט עמית הוכשרו.
מארגון "לביא" נמסר כי "התנהלותו של יצחק עמית חריגה בכל קנה מידה, ופוגעת אנושות באמון הציבור במערכת המשפט". לדבריהם, "אנו מצפים מנציב קבילות הציבור על השופטים, השופט בדימוס אשר קולה, לבחון את המקרים ללא משוא פנים ולדון דין אמת".