הצעד החכם ביותר שעשו שש העותרות שביקשו להיבחן בבחינות ההלכה שעורכת הרבנות הראשית, הוא ההחלטה להבהיר בעתירה שהן כלל לא מבקשות לאתגר בה את המדיניות שלא מאפשרת הסמכת נשים לרבנות.
עוד כתבות בנושא
בצמצום המחלוקת אך ורק לשאלת ההיבחנות, הן גרמו לכך שיהיה מאוד קשה לתת תירוץ לגיטימי לסירוב לבחון גם אותן במבחני הרבנות. ואכן, פסק הדין, שחייב את הרבנות הראשית לאפשר גם להן לגשת לבחינות, ניתן אמש פה אחד. ניתן כמובן לטעון שזו רק טקטיקה, וברור שרצונן הסופי הוא לאתגר את המדיניות העקרונית בסוגיית ההסמכה, אבל גם אם זו האמת - זו היתה טקטיקה מעולה. והתוצאה, במונחים משפטיים, היתה באמת כמעט בלתי נמנעת.
אבל רק כמעט. כי האמת היא שגם שופטי בג"ץ לא ששו להתעמת שוב עם הרבנים הראשיים והממסד הדתי. העתירה הוגשה לפני 6 שנים ולפני 5 שנים כבר הוצא בה צו על תנאי. לא צריך להיות גאון גדול כדי להבין שאת פסק הדין הזה השופטים היו יכולים לכתוב כבר מזמן. על אף זאת הם נתנו למדינה שפע של זמן לארגן מערכת בחינות שוות ערך עבור נשים מחוץ לכותלי הרבנות. שלל מתווים עלו כאפשרות. משרד החינוך, המל"ג, משרד ההשכלה הגבוהה והמשלימה (זוכרים שהיה משרד כזה?), משרד העבודה והמשרד לשירותי דת נבחנו כולם כאכסניה מתאימה לעריכת הבחינות. בשורה התחתונה, חוץ ממחזור בחינה אחד שנערך באופן חצי פרטיזני בחסות המשרד לשירותי דת, בתקופה הקצרה שבה מתן כהנא כיהן כשר לשירותי דת - לא קרה כלום. שום מתווה לא הבשיל מעשית ולשופטים לא ניתן שום סולם ממשי שאפשר להם "לרדת מהעץ" הבלתי נמנע משפטית. אם אין אלטרנטיבה לנשים מחוץ לרבנות - איך ניתן יהיה להמשיך להצדיק את הדרתן ממבחני הרבנות?
הכי מעניין
ועדיין, מותר גם לתהות על חכמת העיתוי שבפרסום פסק הדין, ברגע רגיש כל כך ליחסי המערכת הפוליטית ומערכת המשפט. אם פסק הדין הזה יכול היה לחכות כל כך הרבה, דווקא עכשיו היה דחוף לפרסם אותו? לשפוך עוד מיכל סולר על המדורה הגבוהה גם כך?
ולנשות ההלכה שחגגו אתמול, ובלבי אני מזדהה כל כך עם שמחתן, חשוב רק לומר שלמרבה הצער החגיגות מוקדמות. הדרך עד ליום שבו ינתן להן לגשת למבחני הרבנות עוד ארוכה ומלאת מהמורות. כמות השטיקים והטריקים שהרבנות הראשית תעשה רק כדי לא למלא אחר הוראות פסק הדין היא אינסופית. ואם נראה לכם שאני לא יודע על מה אני מדבר, ראו את מה שקרה בבחירות לרבנות הראשית. המערכת של הרבנות תקעה במשך חודשים ארוכים את בחירת הרבנים הראשיים והשאירה את הרבנות ללא רבנים ראשיים תקופה ארוכה, רק כדי לא למנות נשות הלכה כחלק ממכסה של "עשרה רבנים" החברים באסיפה הבוחרת. לא קשה להבין שגם פה יקרה אותו דבר, אפילו אם המשמעות תהיה שכמה שנים פשוט לא יהיו מבחני הסמכה לרבנות, גם לגברים תלמידי ישיבות וכוללים.