שיטת סימון חדשה לאלרגנים: שינוי בכיתוב ברשימת המרכיבים - וגם גלוטן ופוּל

במסגרת השיטה החדשה, נוכחות אלרגן במוצר תסומן בהדגשת שמו בתוך רשימת הרכיבים. לגבי סימון נוכחות גלוטן - הוא יצויין בהדגשת שם הדגן מכיל הגלוטן בתוך רשימת הרכיבים: חיטה, שעורה, שיפון או שיבולת שועל

סופרמרקט. | מירי צחי

סופרמרקט. | צילום: מירי צחי

תוכן השמע עדיין בהכנה...

ב-1 בינואר 2028 ייכנסו לתוקף שינויים בסימון מזון במטרה להקל על העוסקים במזון, תוך שמירה על בריאות הציבור. במסגרת המהלך נקבעה רשימת אלרגנים ודרישות לסימונם בתווית המוצר בו הם נוכחים תוך הדגשת שמם ברשימת הרכיבים, באופן שיבדל אותם מכיתוב יתר הרכיבים שבמזון ותוך שימוש אחיד בשמם. בנוסף, נקבעו דרישות לסימון "גלוטן" ונוכחות "פול" במוצרים.

כלל מוצרי המזון המשווקים בישראל יחויבו בסימון זה החל מינואר 2028. צעד זה מבוסס על אימוץ רגולציה אירופאית אחידה, במטרה להסיר חסמים רגולטוריים. עד כה, רוב יצרני ויבואני מזון שבחרו לסמן את נוכחות האלרגנים במוצר נהגו לעשות זאת בצורה מרוכזת, בדרך-כלל באמצעות פירוט שמות האלרגן/ים בתוך תיבת מידע שהופיעה מיד לאחר רשימת הרכיבים. במסגרת שיטת הסימון החדשה, נוכחות מכוונת של אלרגן או חומר הגורם לאי סבילות במוצר, תסומן בהדגשת שמו בתוך רשימת הרכיבים, באופן שיבדל אותו מכיתוב יתר הרכיבים שבמזון ותוך שימוש אחיד בשמם. לגבי סימון נוכחות של גלוטן או רכיב המכיל גלוטן במזון, הוא יצויין בהדגשת שם הדגן מכיל הגלוטן בתוך רשימת הרכיבים: חיטה, שעורה, שיפון או שיבולת שועל.

בנוגע למוצרים שמכילים פול ומוצריו, יופיע הסימון החדש בנוסח הבא: "מכיל פול – אינו מיועד לסובלים מחוסר באנזים G6PD". הסימון יתווסף מיד לאחר רשימת הרכיבים, ובהעדרה – בצמוד לשם המזון. הסימון "עלול להכיל [שם האלרגן]״ יישאר ללא שינוי, שכן הוא אינו מוסדר בתקנות הסימון האירופיות המאומצות.

הכי מעניין

מנהלת מערך רגולציה מזון ותמרוקים במשרד הבריאות, פנינה אורן שנידור: "מתוך החשיבות הרבה שאנו מייחסים להגנה על בריאותן של קבוצות אוכלוסייה בעלות רגישויות למזון במדינת ישראל, פועל משרד הבריאות להבטחת הבטיחות בצריכת מוצרים על ידם. לנוכח מחויבות זאת, מחדד המשרד כבר עתה את השינויים באופן הסימון וזאת כדי לסייע לצרכנים בעלי רגישויות להתאים את המוצרים לצרכיהם התזונתיים המיוחדים, ולהימנע מלצרוך מוצרים שעלולים לסכן אותם".