בצעד חסר תקדים: ישראל נמנעה מתמיכה באמנת "הסכם הפנדמיות"

זו הפעם הראשונה שבה המדינה לא מביעה תמיכה בהחלטה של ארגון הבריאות העולמי. 124 מדינות תמכו, 11 נמנעו

ארגון הבריאות העולמי. | AFP

ארגון הבריאות העולמי. | צילום: AFP

תוכן השמע עדיין בהכנה...

ארגון הבריאות העולמי אימץ בתחילת השבוע את טיוטת אמנת "הסכם הפנדמיות" למניעת מגפות, שגובשה בשלוש השנים האחרונות. מתוך 181 מדינות בעלות יכולת הצבעה בארגון, 124 מדינות הצביעו בעד הטיוטה, אף מדינה לא התנגדה ו-11 מדינות, בהן ישראל, הודיעו על הימנעות מהצבעה ולא תמכו באמנה החדשה. 

ישראל עשתה זאת בשל הוראה מדינית. מדובר בצעד ראשון וחסר תקדים מסוגו מצד המדינה, שעד היום תמיד תמכה בהצעות הארגון.

שעות לפני ההצבעה במליאה, שלחה שורת ארגונים חברתיים-אזרחיים מכתב נוקב לממשלה בדרישה להתנגד לאמנה. מאחורי המכתב עומדים ארגונים כמו חוג הפרופסורים לחוסן מדיני וכלכלי, התנועה למשילות ודמוקרטיה, ישראל עצמאית, מחצ - מועצת החירום הציבורית, חותם, בוחרים במשפחה וכן ארגונים נוספים, בליווי תמיכתם של אנשי רפואה, כלכלנים ומשפטנים. במכתב לראש הממשלה והשרים הועלו שורה של בעיות המופיעות בטיוטה שגובשה בין המדינות. כמו כן, הארגונים הזהירו מפני הסכנות הגלומות בהטיה הפוליטית הברורה של הארגון נגד מדינת ישראל.

הכי מעניין

במכתב הובאו לדוגמא עשרה סעיפים שלדברי הארגונים, מהווים סכנה לפגיעה ממשית בריבונותה של המדינה, בדמוקרטיה ובזכויות הפרט. דוגמה לאחת מהסכנות מופיעה בסעיף הסתמכות רגולטורית ובו "קביעה לאימוץ רגולציה חיצונית במצבי חירום". לטענתם, הסעיף עוקף סמכות רגולטורית ומאפשר פתח להאצלה משפטית על חשבון סמכותה ושיקול דעתה של המדינה, לארגון חיצוני שאינו נבחר. דוגמא לסעיף בעייתי נוסף באמנה, בהסכמה משפטית לארגון שיגדיר את "החי", "הצומח" ו"האדם" לפיו, המדינות ידרשו להתאים את החקיקה הפנימית שלהן לפי תפיסת עולמו של הארגון.

בדיקת קורונה בנתב"ג | יוסי אלוני, פלאש 90

בדיקת קורונה בנתב"ג | צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

"אין לתת עודף כוח ולהאציל סמכויות חסרות תקדים לאף ארגון חיצוני, ועל אחת כמה וכמה לארגון שהוכח כבעייתי ושאין עליו שום פיקוח מתאים", טענו הארגונים. הם ציינו כי שורה של מדינות, בהן ארצות הברית, ארגנטינה, הולנד, סלובקיה, אנגליה ומדינות נוספות כבר הבינו את ההתנהלות הבעייתית של הארגון ומותחות עליו ביקורת. "עמדתנו היא שישראל מחויבת להצטרף לבנות בריתה בעניין זה", כתבו הארגונים במכתבם.

"אנו מתריעים וקוראים לכם לדרוש בהקדם עמדה מתאימה מנציגי ישראל בארגון הבריאות העולמי לפני ההצבעה במליאת הארגון, להביע ביקורת נוקבת על ההסכם ולהצטרף למדינות המתנגדות. ההתנהלות העמומה של פקידי משרד הבריאות, החוץ והמשפטים, הרואים חשיבות בשיתוף ידע וטכנולוגיות במקרה של מגפה, עמומה. אולם שיתוף ידע מדעי מתקיים גם ללא האמנה, כל זמן שיש לנו מה לתת גם נקבל. הנזקים האפשריים עולים על כל יתרון של שיתוף ידע. אנו מפצירים ליזום בחינה מעמיקה של ההסכם בהקדם האפשרי, להביא את הנושא לדיון ציבורי, למקבלי ההחלטות ולכלל הציבור בישראל", דרשו הארגונים במכתבם.

עבודת הכנה התקיימה גם בוועדות החוקה והבריאות של הכנסת, החל משנה לפני ההצבעה על האמנה. נציגי ארגונים שהתנגדו לאמנה מקווים שמהלך זה ילווה בצעדים נוספים בהם נקטו מדינות אחרות, בעלות בריתה של ישראל, והיא תפרוש לחלוטין מהארגון.

תהליך אשרור האמנה צפוי לקחת כשנה, וכמו כל הליך תקין של אשרור, צפויה האמנה להיות מונחת על שולחן הכנסת ולאחר מכן תעבור להצבעת הממשלה.