איחוד האמירויות ייסד ערוץ חשאי לשיחות בין ישראל לסוריה, כך אמרו שלושה גורמים שמכירים את הנושא.
המגעים העקיפים, שעד כה לא דווח עליהם, מתמקדים בנושאי ביטחון ומודיעין ובבניית אמון בין שתי מדינות שאין ביניהן יחסים רשמיים, כך אמרו אדם בעל ידע ישיר בנושא, מקור ביטחוני סורי ובכיר מודיעין אזורי.
הגורם הראשון תיאר את המאמץ, שהחל ימים ספורים לאחר ביקור נשיא סוריה אחמד א-שרע באמירויות ב-13 באפריל, כמתמקד כעת ב"נושאים טכניים", ואמר שאין מגבלה על מה שעשוי להידון בהמשך.
הכי מעניין
הבכיר הביטחוני הסורי אמר לרויטרס כי הערוץ החשאי מוגבל אך ורק לנושאי ביטחון, בעיקר בנושאי נגד-טרור.
לדבריו, עניינים צבאיים גרידא, ובייחוד כאלה הנוגעים לפעילות צה"ל בסוריה, אינם כלולים בערוץ הנוכחי.
מקור המודיעין אמר כי בכירים ביטחוניים מהאמירויות, גורמי מודיעין סורים ולשעבר גורמי מודיעין ישראלים מעורבים במנגנון, בין היתר.
נשיאות סוריה ומשרד החוץ של האמירויות לא הגיבו לבקשות לתגובה. לשכת נתניהו סירבה להגיב.

שליט סוריה אחמד א־שרע | צילום: AFP
מאמץ התיווך קורה במקביל לתקיפות ישראליות בסוריה שהתרחשו בשבוע שעבר, כולל אחת רק 500 מטרים מארמון הנשיאות בדמשק.
ישראל תיארה את התקיפות כהעברת מסר לשליטים החדשים בסוריה בתגובה לאיומים נגד הדרוזים בסוריה.
תיווך בלתי רשמי בין ישראל לסוריה שנועד להרגיע את המצב התקיים בשבוע האחרון בערוצים אחרים, כך לדברי אחד הגורמים ודיפלומט אזורי. אך הגורמים סירבו לפרט.
עוד בנושא סוריה
ממשלת סוריה גינתה את התקיפות הישראליות והגדירה אותן כהסלמה וכהתערבות זרה. עוד היא אמרה, שהממשלה החדשה בדמשק פועלת לאחד את המדינה אחרי 14 שנות שפיכות דמים.
השליטים החדשים גם עשו מאמצים חוזרים להראות שאינם מהווים איום על ישראל, כולל פגישות עם נציגי הקהילה היהודית בדמשק ומחוצה לה ומעצר שני בכירים בג'יהאד האסלאמי הפלסטיני שהשתתפו במתקפת 7 באוקטובר.
במכתב שנשלח ממשרד החוץ של סוריה למחלקת המדינה האמריקאית בחודש שעבר, אשר הגיע לידי רויטרס, נכתב: "לא נאפשר שסוריה תהפוך למקור איום על שום צד, כולל ישראל".
חששות המיעוטים
ישראל תקפה בסוריה במשך שנים במסגרת מבצעים חשאיים שנועדו להחליש את איראן ובעלות בריתה, כולל חיזבאללה הלבנוני, שהגביר את השפעתו אחרי שנכנס למלחמת האזרחים לצד הנשיא לשעבר בשאר אל-אסד.
הפעולות הצבאיות של ישראל הסלימו מאז שהמורדים הדיחו את אסד בדצמבר, כאשר ישראל הצהירה שלא תסבול נוכחות של מיליציות אסלאמיות בדרום סוריה. ישראל הפציצה יעדים צבאיים ברחבי המדינה וכוחות קרקעיים ישראליים נכנסו לדרום-מערב סוריה אחרי ההפיכה.
רויטרס דיווחה בפברואר כי ישראל לחצה על ארה"ב לשמור את סוריה במצב מבוזר ומבודד, על בסיס חשד כלפי א־שרע — שבעבר עמד בראש שלוחה של אל-קאעידה לפני שהתכחש לקשריו לארגון ב-2016.
לממשלת האמירויות גם יש חששות מהנטייה האסלאמיסטית של מנהיגי סוריה החדשים, אך לפי המקורות, הפגישה של א־שרע עם הנשיא שייח' מוחמד בן זאיד א-נהיאן בחודש שעבר עברה היטב, ועזרה להפיג חלק מהחששות של אבו דאבי.
הערוץ החשאי עם ישראל הוקם ימים ספורים לאחר מכן, אמרו המקורות.
דמשק רואה בקשרים של האמירויות עם ישראל, שנוסדו בהסכם היסטורי בתיווך אמריקאי ב-2020, נתיב מרכזי להתמודדות עם הסוגיות מול ישראל, לאור היעדר יחסים ישירים בין המדינות.